Γιώργος Τσίπρας:Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε υψηλό ποσοστό ώστε να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη και την Κεντροαριστερά

 Γιώργος Τσίπρας:Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε υψηλό ποσοστό ώστε να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη και την Κεντροαριστερά

«Διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου γιατί πιστεύω βαθιά ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικεί περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί πρέπει να ακούγονται αλήθειες στη χώρα μας γι αυτά που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες», δηλώνει στο libre ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας.

Μιλά για την ανάγκη ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις ευρωεκλογές και ασκεί κριτική στην ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη για την απόφασή του να εντάξει στον ευρωψηφοδέλτιο τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρας Φρέντυ Μπελέρη.

Συνέντευξη

Κύριε Τσίπρα, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να επέλεξε για την ανάδειξη των υποψηφίων την ψηφοφορία από τη βάση, ωστόσο πολλοί αν όχι όλοι οι υποψήφιοι είναι πρόσωπα που με κάποιο τρόπο είναι διάσημα. Με τον ίδιο τρόπο θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι και τους ευρωβουλευτές;

Είναι αλήθεια ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές αναδείχτηκαν από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, με μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Ναι, υπάρχουν και υποψήφιοι που είναι ευρύτερα δημοφιλείς, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που μετράει είναι ο συγκερασμός των  διαφορετικών ρευμάτων, που συγκλίνουν σε έναν κοινό στόχο: την ενίσχυση του ρόλου και του προγραμματικού λόγου το ΣΥΡΙΖΑ, με την εκλογική του ενδυνάμωση. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις μετά την 9η Ιουνίου, με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Η πρωτοφανής δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης,ωθεί τον κ. Μητσοτάκη να βγάλει το κεντρώο, δήθεν φιλελεύθερο προσωπείο και να κάνει μια στροφή προς τα δεξιά, επιχειρώντας να ανακόψει τις απώλειες ψήφων της παράταξής του από τα ακροδεξιά κόμματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, έδωσε μάχες, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ωρίμασε και  έμαθε μέσα από τα λάθη του. Το κόμμα μας είχε και έχει συνέχεια και συνέπεια. Τώρα κοιτάμε μπροστά, σηκώνουμε κεφάλι που λέει ο λαός, δίνουμε τη μάχη για μια δυνατή παρουσία στην Ευρωβουλή, για τη δική μας συμβολή στην ενίσχυση της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για μια στιβαρή μετεκλογική παρουσία, στις εξελίξεις που αναμφίβολα είναι μπροστά μας.

Εσείς γιατί επιθυμείτε να εκλεγείτε στην Ευρωβουλή;

Στην Ευρώπη πρέπει να υπάρξουν δυνατές, προοδευτικές φωνές. Νομίζω ότι μπορώ να συμβάλω στην κατεύθυνση αυτή, να ενώσω τις δικές μου δυνάμεις και αξίες, με εκείνες τις φωνές στην Ευρώπη, που επιζητούν την ειρήνη, τη σύγκλιση των οικονομιών, την ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου γιατί πιστεύω βαθιά ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικεί περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί πρέπει να ακούγονται αλήθειες στη χώρα μας γι αυτά που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και  δεν ευνοούν τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους νέους μας που αναζητούν αξιοπρεπή διαβίωση ή βελτίωση του στεγαστικού-με την κυβέρνηση να τα σπρώχνει όλα αυτά κάτω από το χαλί.

  • Το ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία υπέρ μιας στρατηγικής αυτονομίας, στη γεωπολιτική, στην οικονομία, στις κοινωνικές πολιτικές, το υποστηρίζουν σήμερα ακόμη και ευρωπαϊκές προσωπικότητες όπως ο Μάριο Ντράγκι. Δυστυχώς όχι και οι κυβερνήσεις όπως η δική μας κυβέρνηση.

Επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα είχα διατελέσει Γεν. Γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. Η πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια, και η θητεία μου ως βουλευτής της αντιπολίτευσης το 2019-23, μου δίνουν το δικαίωμα να υποστηρίζω ότι στην Ευρωβουλή μπορώ να συνδυάσω τη γνώση και τη μαχητικότητα με το αποτέλεσμα για τη χώρα.

Κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, ανέδειξαν τη συμμετοχή του σε ομάδα οπλοφόρων που είχαν συλληφθεί το 1994 στα ελληνοαλβανικά σύνορα και συνδέονταν με την οργάνωση ΜΑΒΗ. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

Θέλω να είμαι σαφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την επιλογή να θέσει τον Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για καθαρά δικές του, μικροκομματικές σκοπιμότητες.

  • Η πρωτοφανής δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης, που είναι αποτέλεσμα της ανερμάτιστης πολιτικής της σε όλα τα επίπεδα-ακρίβεια, κράτος δικαίου, εξωτερική πολιτική- ωθεί τον κ. Μητσοτάκη να βγάλει το κεντρώο, δήθεν φιλελεύθερο προσωπείο και να κάνει μια στροφή προς τα δεξιά, επιχειρώντας να ανακόψει τις απώλειες ψήφων της παράταξής του από τα ακροδεξιά κόμματα.

Οι σκιές για το παρελθόν του Φρέντη Μπελέρη  παραγράφονται από τη ΝΔ, με την εκμετάλλευση της δυσχερούς θέσης του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Οι χειρισμοί αυτοί εκτιμώ ότι δεν θα έχουν ούτε κάποιο άμεσο αποτέλεσμα για τον Μπελέρη-στην καλύτερη περίπτωση να αποφυλακιστεί αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα συμβάλουν καθόλου στην επίλυση των ζητημάτων στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που με το 41% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών θεώρησε ότι πήρε συχωροχάρτι για την τραγωδία των Τεμπών, τις υποκλοπές, την ακρίβεια, θα χάσει το σαθρό επιχείρημα της πολιτικής υπεροχής

Οι σχέσεις των δύο χωρών υπέπεσαν σε τέλμα από το 2019, αν και μέχρι τότε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε κάνει σοβαρά βήματα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των ελληνοαλβανικών σχέσεων και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια αδιαφόρησε για τα προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα στις σχέσεις μας με την Αλβανία. Τώρα, ό,τι κάνει υπό το κράτος της αγωνίας για μια εκκωφαντική ήττα στις ευρωεκλογές, το κάνει για δικούς της εσωκομματικούς λόγους, καπηλευόμενη τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Ποιες είναι οι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για τις ευρωεκλογές; Η διατήρηση της δεύτερης θέσης είναι αρκετή ή πρέπει να συνδυαστεί μ’ ένα καλό ποσοστό; Προβλέψεις θέλετε να κάνετε;

Είμαι σίγουρος ότι την επομένη των ευρωεκλογών, οι πολιτικοί συσχετισμοί στη χώρα μας θα έχουν αλλάξει. Τίποτα δεν θα θυμίζει το χτες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που με το 41% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών θεώρησε ότι πήρε συχωροχάρτι για την τραγωδία των Τεμπών, τις υποκλοπές, την ακρίβεια, θα χάσει το σαθρό επιχείρημα της πολιτικής υπεροχής.

Όμως το ζητούμενο δεν είναι μόνο οι απώλειες της ΝΔ, που δημοσκοπικά προκαλούν ταραχή και αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σημαντικό είναι να ενισχυθεί αποφασιστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και εδώ βρίσκεται το κλειδί των εξελίξεων για την επόμενη μέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε υψηλό εκλογικό ποσοστό, που θα του επιτρέψει να πρωταγωνιστήσει όχι μόνο με την ενισχυμένη παρουσία του στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, αλλά και στην ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας, την οποία θεωρώ ως τη μόνη εναλλακτική διέξοδο, την πειστική προβολή ενός προγράμματος ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, την προτεραιότητα για την προάσπιση των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, την δραστική άμβλυνση των ανισοτήτων, που βάθυναν  δραματικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Συνεπώς, η πρόβλεψή μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει καλά στις ευρωεκλογές-ήδη το πιστοποιούν αυτό τα δημοσκοπικά ευρήματα- και γι αυτό πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για έναν αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο πολιτικό τοπίο.

Σχετικά Άρθρα