Ζαχαρούλα Τσιριγώτη(ΣΥΡΙΖΑ): Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τη φωνή αποκλεισμένων στρωμάτων

 Ζαχαρούλα Τσιριγώτη(ΣΥΡΙΖΑ): Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τη φωνή αποκλεισμένων στρωμάτων

Η κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη υπηρέτησε επί 37 χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία, φτάνοντας στον βαθμό της Αντιστρατήγου. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Σήμερα διεκδικεί την ψήφο των πολιτών καθώς είναι μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για την ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης, την υποψηφιότητά της για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Συνέντευξη

Κυρία Τσιριγώτη πρόσφατα στο πλαίσιο των περιοδειών σας για την προβολή της υποψηφιότητάς σας δηλώσατε ότι «αντί να συγκλίνουμε, αποκλίνουμε από τις αρχές, της αξίες της Ευρώπης και το κράτος δικαίου». Μήπως όμως συμβαίνει και το αντίθετο; Εννοώ η Ευρώπη κλείνει προς τα δεξιά, όπως όλα δείχνουν. Αυτό πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Όταν οι Έλληνες πολίτες αναζητούν το δίκιο τους εκτός χώρας, απευθυνόμενοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!  Και αναφέρομαι φυσικά στις υποθέσεις των υποκλοπών και των Τεμπών που αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της υποβάθμισης του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Κι αυτό δεν το επισημαίνω μόνο εγώ, αλλά τα ίδια τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διάφορες διεθνείς εκθέσεις για το κράτος δικαίου. Ενδεικτικά αναφέρω την πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου V-Dem, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, σύμφωνα με την οποία  η Ελλάδα κινήθηκε το 2023 σε αρνητική τροχιά όσον αφορά το επίπεδο της δημοκρατίας. Ειδικότερα, βάσει των επιμέρους δεικτών του Ινστιτούτου, η Ελλάδα κατατάχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά (2022 και 2023) στις «εκλογικές» και όχι στις «φιλελεύθερες δημοκρατίες» του πλανήτη, και συμπεριλαμβάνεται πλέον στα «μαύρα πρόβατα» της ΕΕ, μαζί με την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.  

Συμφωνώ μαζί σας ότι υπάρχει μια στροφή πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών προς τον αυταρχισμό, τη λεγόμενη ανελεύθερη δημοκρατία και τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Η Ουγγαρία του Όρμπαν είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση. Το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα, σίγουρα όμως στις αιτίες του θα πρέπει να αναφερθούν η απότομη φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων του ευρωπαϊκού πληθυσμού, το υψηλό κόστος διαβίωσης, η ενεργειακή φτώχεια, το στεγαστικό πρόβλημα. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ακροδεξιάς στροφής θα πρέπει η Ευρώπη να αρχίσει να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των πολλών, να ακούσει τη φωνή αποκλεισμένων στρωμάτων και να εφαρμόσει πολιτικές κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας που θα απαντούν αποτελεσματικά στις ανάγκες των απλών ανθρώπων.    

Η υποψηφιότητά σας τι συμβολίζει; Γιατί θέλετε να εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Το προσωπικό μου στοίχημα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να προσφέρω σε δύο κρίσιμους τομείς για την πατρίδα μας και την ΕΕ συνολικά: την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Διαθέτω την απαραίτητη εμπειρία και το σθένος για να το πετύχω αυτό, και το έχω αποδείξει στην πράξη,  αφού κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Ελληνική Αστυνομία, ως η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος, διαχειρίστηκα τη μεταναστευτική κρίση στην πιο δύσκολη καμπή της. Ταυτόχρονα, διεκδικώ μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας μαζί μου όχι μόνο τα εργαλεία της επαγγελματικής μου εμπειρίας αλλά και την επιστημονική μου κατάρτιση (κατέχω δύο μεταπτυχιακούς τίτλους) που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε ένα τεχνοκρατικό περιβάλλον όπως αυτό των Ευρωπαϊκών θεσμών. Ζητώ την υποστήριξη των Ελλήνων και των Ελληνίδων γιατί θα ήθελα μια Ευρώπη που θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, παρέχοντας ασφάλεια, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους και όλες.

Κυρία Τσιριγώτη, καθώς έχετε υπηρετήσει την Ελληνική Αστυνομία για πολλά χρόνια και έχετε ιδιαίτερη εμπειρία θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί το οργανωμένο έγκλημα έχει αυξήσει την δύναμη του και την επιρροή του τα τελευταία χρόνια. Ναρκωτικά, όπλα, λαθρεμπόριο καυσίμων είναι τομείς που αυξάνουν τον τζίρο τους τα τελευταία χρόνια. Τι συμβαίνει τελικά;

Είναι γεγονός ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή του στην Ευρώπη κάτι που αποτυπώνεται στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στον Ευρωπαϊκό χώρο. Ένας από τους παράγοντες που επέδρασε καταλυτικά στην περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος, τα τελευταία χρόνια, είναι αναμφισβήτητα οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, καθώς σήμερα, ένα μεγάλο μέρος εγκληματικών δραστηριοτήτων πραγματοποιείται σε ηλεκτρονικό περιβάλλον ή με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Στην Ελλάδα, οι διάφορες κρίσεις, αρχικά η οικονομική και στη συνέχεια η προσφυγική/μεταναστευτική, έδωσαν ώθηση σε συγκεκριμένες μορφές οργανωμένου εγκλήματος, όπως στο λαθρεμπόριο (αρχικά τσιγάρων και διαφόρων απομιμητικών προϊόντων), τη διακίνηση παράνομων μεταναστών, την εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική και εργασιακή τους εκμετάλλευση, κλπ.

Παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος, μέσω κυρίως των δράσεων της Europol, της Frontex και του Συστήματος Πληροφοριών της Schengen, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ιδιαίτερα θετικά. Κι αυτό γιατί παράλληλα με τη διεθνή συνεργασία – και τις αντικειμενικές δυσκολίες που μπορεί να έχουν οι διεθνείς αστυνομικές επιχειρήσεις – απαιτείται η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης στο επίπεδο του κάθε εμπλεκόμενου κράτους, η άψογη συνεργασία με τις δικαστικές αρχές, καθώς και μια αστυνομία καλά οργανωμένη που να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, λογοδοσία και φυσικά μηδενική ανοχή απέναντι στη διαφθορά. Είμαι πεπεισμένη ότι η μεγάλη πλειονότητα των αστυνομικών στη χώρα μας επιτελεί το καθήκον της με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών, και με απώτατο στόχο την καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος. Δυστυχώς, όμως, ορισμένες φορές παρατηρείται το φαινόμενο οι αστυνομικοί να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους όπως θα έπρεπε καθώς απουσιάζουν τόσο η αναγκαία πολιτική υποστήριξη, όσο και η κατάλληλη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκληματικότητας με αναβαθμισμένη επιχειρησιακή επάρκεια και σύγχρονα μέσα.  

Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως το βλέπετε; Για την ακρίβεια, έχει μέλλον ως κόμμα της Αριστεράς ή θα εξελιχθεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό; Βλέπουμε πολλά «θαύματα» τελευταία…

Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε τον τελευταίο χρόνο (ήττα στις βουλευτικές εκλογές, αλλαγή ηγεσίας, αποχώρηση κάποιων στελεχών, κλπ.) ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάφερε να ξαναβρεί τον βηματισμό του και να πραγματοποιήσει καίριες παρεμβάσεις σε μια σειρά από κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Φυσικά και έχει μέλλον ως κόμμα της Αριστεράς, καθώς η ραχοκοκαλιά των θεμάτων στα οποία εστιάζει τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην καρδιά ενός σύγχρονου αριστερού κόμματος, που θέλει να εκφράσει τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τις προσδοκίες του καθημερινού Έλληνα. Μάλιστα, για να γίνει αυτό, ο πρόεδρός μας, Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρεί την εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος δίνοντας στην εκλογική βάση τον τελευταίο λόγο στην ανάδειξη υποψηφίων Ευρωβουλευτών/τριών.

Σχετικά Άρθρα