Σκρέκας: Η νέα τετραετία διακυβέρνησης  θα είναι μια τετραετία προόδου, ευημερίας και ανάπτυξης για τη χώρα

 Σκρέκας: Η νέα τετραετία διακυβέρνησης  θα είναι μια τετραετία προόδου, ευημερίας και ανάπτυξης για τη χώρα

Βρισκόμαστε στην εκκίνηση μιας νέας περιόδου για τη χώρα. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μας δόθηκε μια ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό να πάμε την Ελλάδα ακόμα πιο μπροστά. Με σκληρή δουλειά, συγκεκριμένο όραμα και σχέδιο προχωρούμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για όλες και όλους τους Έλληνες. Το κλείσιμο της τετραετούς διακυβέρνησης της Ν.Δ. βρήκε την Ελλάδα με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρώπης, συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%, πρώτη παγκοσμίως στο ρυθμό βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και με κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων.

Του Κώστα Σκρέκα, Υπουργού Ανάπτυξης

Με οδηγό αυτές τις επιτυχίες, αλλά χωρίς κανέναν εφησυχασμό, συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια  και τις ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης κατανοούμε πως η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει κοινωνική συνοχή αλλά και μια ισχυρή παραγωγική βάση. Για αυτό το σκοπό θέτουμε στο επίκεντρο των πολιτικών μας τον άνθρωπο και οικοδομούμε ένα σύγχρονο κράτος, προς όφελός του.  

Η προστασία της ελληνικής οικογένειας από την ακρίβεια και την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση παραμένει κεντρική μας προτεραιότητα. Αξιοποιούμε πρακτικές που απέδωσαν ήδη, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το market pass και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, επεκτείνοντάς το μάλιστα και στις κατηγορίες των σχολικών ειδών.

  • Πολλαπλασιάζουμε και ισχυροποιούμε τους ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο των παραπλανητικών εκπτώσεων. Πρόσφατα, ανακοινώσαμε υψηλά πρόστιμα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για πλασματικές και εικονικές εκπτώσεις.

Παράλληλα, με γνώμονα την προστασία των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, προχωρούμε σε σαρωτικούς ελέγχους σε εστιατόρια και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι πρακτικές παραπλάνησης προκαλούν ζημιά όχι μόνο στον καταναλωτή, αλλά στο σύνολο της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Όμως, βασική προϋπόθεση για την μακροχρόνια ανάπτυξη της Ελλάδας είναι η ισχυροποίηση της βιομηχανικής βάσης της χώρας. Ένας κλάδος που δημιουργεί σταθερές και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον, επενδύουμε στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρωπίνου δυναμικού του μεταποιητικού κλάδου, οδηγούμε την ελληνική βιομηχανία στη νέα ψηφιακή εποχή.

  • Στρατηγικός μας στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κύριο διαμετακομιστικό κόμβο αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αξιοποιούμε τη γεωγραφική μας θέση, τα λιμάνια και τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας στη χώρα μας.

Συνεχίζουμε την περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων ενώ προωθούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων.

Οι αριθμοί μαρτυρούν πως η Ελλάδα είναι ένας από τους  πλέον ελκυστικούς προορισμούς σε διεθνές επίπεδο. Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 32,5% το 2022, οι ξένες έφτασαν σε ρεκόρ 20ετίας, ενώ προς ιστορικό ρεκόρ οδεύουν και οι εξαγωγές. Υπάρχει όμως έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι εθνικοί και ενωσιακοί πόροι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο για την περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, ενίσχυση της εξωστρέφειας και τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

  • Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για τα υπόλοιπα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου ώστε να προκηρυχθούν άμεσα, ανοίγουμε τις πόρτες στην τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες με τη δημιουργία έξυπνων Βιομηχανικών Πάρκων και ενθαρρύνουμε τη συνεργασία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε σχήματα (clusters) που αυξάνουν τη δύναμή τους στην αγορά.

Επιπλέον, συνδέουμε αποτελεσματικά την έρευνα και την καινοτομία με το κομμάτι της αγοράς, αναδεικνύοντας ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας: το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό μας. Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε το πρόγραμμα  ELEVATE GREECE που υποστηρίζει 780 start up εταιρείες και προωθούμε δυναμικά το πρόγραμμα «Ερευνώ-Καινοτομώ» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα.

Η νέα τετραετία διακυβέρνησης, θα είναι μια ακόμη τετραετία προκλήσεων και αλλαγών αλλά και μια τετραετία προόδου, ευημερίας και ανάπτυξης για τη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με αίσθημα ευθύνης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Σχετικά Άρθρα