Κυβερνητικές πηγές: Αιχμές σε Δήμους για ελλιπή πυροπροστασία παρά την αυξημένη χρηματοδότηση – “Μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής”

 Κυβερνητικές πηγές: Αιχμές σε Δήμους για ελλιπή πυροπροστασία παρά την αυξημένη χρηματοδότηση – “Μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής”

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, με το κυβερνητικό επιτελείο να ρίχνει όλο το βάρος του στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών για την αποφυγή επανάληψης τραγικών εικόνων του παρελθόντος. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα απο τις Βρυξέλλες και επισκέφθηκε χθες Τρίτη το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Εκεί ενημερώθηκε σε σύσκεψη από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικου Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα με κύρια την φωτιά στα Δερβενοχώρια όπου οι προσπάθειες των δυνάμεων επικεντρώνονται στην περιοχή της Νέας Ζωής Μάνδρας και του οικισμού των Ποντίων Ελευσίνας.

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές και υπογραμμίζουν πως πρώτο μέλημα παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής κι ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

  • Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως έχει εκπονηθεί έγκαιρα σχέδιο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, κι έχουν δωθεί όλα τα απαιτούμενα κονδύλια στους δήμους. Προσθέτουν μάλιστα πως το σύνολο της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 25 εκ ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, για προληπτικά έργα στους Δήμους από τον μήνα Μάρτιο. 

Ωστόσο εγγείρονται αξιοσημείωτα ερωτηματικά για το κατά πόσο οι Δήμοι χρησιμοποίησαν αυτά τα κονδύλια για να κάνουν τους προληπτικούς καθαρισμούς κατά την αντιπυρική περίοδο. Όπως σημειώνουν στελέχη απο το κυβερνητικό επιτελείο «υπάρχουν Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους περί προληπτικών καθαρισμών και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, υπάρχει ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι αξιοποιούν τη χρηματοδότηση. Μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνεται σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού χωρίς απτά αποτελέσματα, ενώ καθυστερήσεις εντοπίζονται και στην εκπόνηση ειδικών σχεδίων εκκένωσης από πλευράς τους».

  • Απο το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως έγκαιρος σχεδιασμός πρόληψης που ξεκίνησε το 2022 συνεχίστηκε και φέτος καθώς οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από τα τέλη Ιανουαρίου. «Η προετοιμασία περιλάμβανε ενίσχυση των διαθέσιμων μέσων, σχέδιο έγκαιρο καθαρισμό οικοπέδων και αγροτεμαχίων από τους δήμους και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων» διευκρινίζουν.

Ταυτόχρονα έχει ληφθεί ειδική πρόβλεψη και για τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι εργασίες καθαρισμού έχουν επικεντρωθεί σε 26 αρχαιολογικούς χώρους που εντάχθηκαν σε 3 ομάδες, με κριτήριο την ευαλωτότητα – επικινδυνότητα και την επισκεψιμότητά τους, με σκοπό η φωτιά να μην πλησιάσει στην περίφραξη οποιουδήποτε αρχαιολογικού χώρου. Παράλληλα, «τρέχει» το Πρόγραμμα ANTINERO II. με στόχο να καθαριστούν καθαριστούν 65.000 στρέμματα. 

Ειδικότερα, σημειώνουν πως υπάρχει αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας της κρατικής μηχανής και ότι τα οχήματα στη διάθεση της πυρόσβεσης είναι 3.654 (από 3.410 που ήταν το 2022), ενώ τα εναέρια μέσα (Εθνικά και Μισθωμένα) ανέρχονται φέτος σε 89 και οι πυροσβέστες συνολικά σε 16.580. Αυξημένη – είναι και η δύναμη των εθελοντών (4.185 φέτος έναντι 3.410 το 2022), ενώ ο μηχανισμός ενισχύθηκε μέσω Prepositioning Program, στο οποίο συμμετέχουν έξι χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο), με δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Αρχαία Ολυμπία, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Άρθρα