Γεροβασίλη στο libre: Η μάχη που χάθηκε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρίνει την μάχη που ήδη ξεκίνησε

 Γεροβασίλη στο libre: Η μάχη που χάθηκε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρίνει την μάχη που ήδη ξεκίνησε

Οι τελευταίες διπλές εκλογές είναι πλέον παρελθόν. Τα αποτελέσματα που παρήγαγαν είναι εδώ και θα καθορίσουν το πολιτικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια. Η κυριαρχία της δεξιάς, η (επ)άνοδος της ακροδεξιάς, η συνολική μείωση της εκλογικής επιρροής των αυτοπροσδιοριζόμενων ως προοδευτικών δυνάμεων, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η συμμετοχή του 52% αποτελούν τις βασικότερες διαπιστώσεις. Πέρα από το προφανές, πως δηλαδή σε αυτή την μάχη ηττηθήκαμε, ας καταλάβουμε πως η ιστορία συνεχίζεται.

Της Όλγας Γεροβασίλη, Δ Αντιπροέδρου ΒτΕ, Βουλευτής Άρτας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

Γνωρίζουμε πως τίποτα δεν θα είναι ίδιο χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής. Η στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασής του, αποτελεί τη δυσκολότερη συλλογική στιγμή μας την τελευταία 15ετία. Ωστόσο, όπως είπε και ο ίδιος, έχουμε χρέος απέναντι στην ίδια την κοινωνία να σηκωθούμε. Και πρέπει να σηκωθούμε άμεσα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι παρά η συνέχεια της προηγούμενης. Συνεχίζει με τις ίδιες παθογένειες, τα ίδια βαρίδια, την ίδια τοξικότητα, το γνωστό αυταρχισμό. Η εκλογική επιτυχία της, δε, την αποθρασύνει ακόμη περισσότερο. Κανείς δεν θα μας συγχωρήσει την ολιγωρία σε αυτή την κρίσιμη αποστολή. Η ακρίβεια, η διαρκώς εντεινόμενη ανασφάλεια για το μέλλον των νεότερων γενιών, η απίσχναση του κοινωνικού κράτους και η φθορά των δημοκρατικών θεσμών απασχολεί, προβληματίζει και απογοητεύει. Το κενό που προκύπτει εξαιτίας της υποχώρησης των προοδευτικών δυνάμεων είναι επικίνδυνο, μεταξύ άλλων: α) Για τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. β) Για την περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών αντιθέσεων. γ) Για την περαιτέρω άμβλυνση των δημοκρατικών αντανακλαστικών μιας κοινωνίας που δοκιμάστηκε επί μακρόν από την λιτότητα και έπειτα από την πανδημία και δείχνει ευεπίφορη σε ακροδεξιά μηνύματα. δ) Για τα εθνικά συμφέροντα και τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και στο διεθνές μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Παρά την ήττα, η κοινωνία μάς ανέδειξε, με ξεκάθαρο μάλιστα τρόπο, ως αξιωματική αντιπολίτευση. Καλούμαστε να ανασυνταχθούμε άμεσα και αποτελεσματικά. Η ανάδειξη της ηγεσίας μας πρέπει να εκφράζει τη νέα ελπίδα για μια κοινωνία που δεν παύει να αναζητά μια ρεαλιστική προοπτική διακυβέρνησης. Να συμβολίζει τη νέα εποχή συλλογικής αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας. Τη νέα οργάνωσή μας που θα διεκδικεί με πλειοψηφικούς όρους τη θέση της στην κοινωνική, επαγγελματική και αυτοδιοικητική έκφραση. Τη νέα, συλλογική, στρατηγική και τακτική προσέγγισή μας για το σήμερα και για τις μελλοντικές ευκαιρίες και προκλήσεις.

Οι ομφαλοσκοπήσεις, οι συζητήσεις για …«το φύλο των αγγέλων», είναι πολυτέλειες άλλων εποχών και άλλων αναφορών. Η μάχη λοιπόν που χάθηκε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρίνει την μάχη που ήδη ξεκίνησε. Οι διαδικασίες πρέπει να συγχρονιστούν με την πραγματικότητα, γιατί πολύ απλά το αντίθετο αποκλείεται να συμβεί. Γνωρίζουμε πως τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εύκολο από μόνο του. Πόσο μάλλον όλα μαζί. Όμως και τίποτα από όλα όσα πετύχαμε δεν ήταν εύκολο. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε πολύ μακριά δαμάζοντας το «εγώ» για χάρη του «εμείς». Για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την κοινωνία και τις ιδέες μας, είναι μονόδρομος να δώσουμε νέα πνοή στης διαλεκτική αυτή σχέση που μας αναδεικνύει πάνω από μία δεκαετία ως βασικούς εκφραστές της προοδευτικής παράταξης.

Σχετικά Άρθρα