Πύλος/Guardian: Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές από το Πακιστάν παρά το ναυάγιο

 Πύλος/Guardian: Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές από το Πακιστάν παρά το ναυάγιο

Παρά την εκατόμβη νεκρών στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, με τα περισσότερα θύματα να έχουν καταγωγή από το Πακιστάν, κανονικά συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές από το Πακιστάν προς την Ευρώπη. Εκτενές δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι τις προηγούμενες ημέρες έφυγαν αρκετοί άνθρωποι από το ανατολικό Πακιστάν μέσω διακινητών και έναντι αδράς αμοιβής την ώρα που δεκάδες οικογένειες στη χώρα θρηνούν τους αγαπημένους τους που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου.

Παράλληλα, ενώ το ίδιο δημοσίευμα επικαλούμενο δηλώσεις Πακιστανών αξιωματούχων αναφέρει ότι οι αρχές δεν μπορούν να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές που οδηγούν μακριά από τη χώρα, την ίδια ώρα σημειώνει ότι οικογένειες από το Πακιστάν δηλώνουν ότι έχουν καταγγείλει στις τοπικές αρχές ότι οι διακινητές λένε ψέματα σχετικά με το πώς θα φτάσουν στην Ευρώπη οι μετανάστες, ωστόσο οι αξιωματούχοι δεν ασκούν διώξεις.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, συγγενείς ανθρώπων που προσπάθησαν να μεταναστεύσουν αναφέρουν ότι άνθρωποι τους εξαπατήθηκαν από τους διακινητές οι οποίοι μεταξύ άλλων υπόσχονταν νόμιμες βίζες και ότι θα ταξιδέψουν με αεροπλάνα.

Πολλοί μετανάστες από το Πακιστάν φτάνουν με νόμιμο τρόπο μέχρι τη Νιγηρία απ’ όπου διακινητές τους μεταφέρουν στη Λιβύη και από εκεί με βάρκες στην Ευρώπη, σημειώνει ο Guardian ενώ στη συνέχεια μεταδίδει μαρτυρίες συγγενών των ανθρώπων που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Άνδρας, ο 17χρονος γιος του οποίου έφυγε το 2021, αναφέρει ότι οι διακινητές του είπαν ότι ο 17χρονος θα έφευγε με εμπορική πτήση από την Τυνησία για την Ιταλία. Ωστόσο, «ήταν όλα ψέματα. Ποτέ δεν μάθαμε τι τους συνέβη». Οι διακινητές είπαν αρχικά πατέρα ότι ο γιος του είχε φτάσει στην Ιταλία και τέθηκε σε καραντίνα. Λίγους μήνες αργότερα όμως, του είπαν ότι όλοι οι αγνοούμενοι βρίσκονταν φυλακισμένοι στη Λιβύη.

«Εμπιστευτήκαμε τους διακινητές γιατί ήταν από το χωριό μας και τις γειτονικές πόλεις. Είχαν στείλει χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη», δηλώνει η Χουρρέμ Σαχζάντ, ο αδερφός της οποίας αγνοείται αφού πήγε στη Λιβύη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Guardian μεταδίδοντας δηλώσεις του τοπικού πολιτευτή Ναντίμ Αφζάλ Τσαν, αναφέρει ότι η μετανάστευση είναι απίθανο να σταματήσει μέχρι το κράτος να επενδύσει στην εκπαίδευση, να εξασφαλίσει οικονομική σταθερότητα και δώσει στους νέους ελπίδα για το μέλλον.

Ο ίδιος τοπικός πολιτευτής, σημείωσε ότι υπάρχουν οικογενειακές, κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις που αναγκάζουν τους ανθρώπους είτε να μεταναστεύσουν είτε να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και σημείωσε ότι πολύ συχνά τα παιδιά πείθουν τους γονείς τους να τα αφήσουν να φύγουν, ακόμη και με παράνομα μέσα, καθώς έχουν δει άλλους να εγκαθίστανται στο εξωτερικό και να ευημερούν.

«Πήγα να δώσω συλλυπητήρια σε ένα χωριό και μου είπαν ότι άλλα δύο άτομα είχαν φύγει από το χωριό παρά το γεγονός ότι γνώριζαν για το ελληνικό ναυάγιο. Δεν με σόκαρε. Είναι ένα διαρθρωτικό και περίπλοκο ζήτημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ανάλογα», είπε ο Ναντίμ Αφζάλ Τσαν.

Σχετικά Άρθρα