Guardian:Μόνο το 10% των Ευρωπαίων εκτιμούν ότι η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο

 Guardian:Μόνο το 10% των Ευρωπαίων εκτιμούν ότι η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο

Δυο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μόλις το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει πως το Κίεβο θα μπορέσει να επικρατήσει της Ρωσίας. Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα «Πόλεμοι και Εκλογές: Πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να διατηρήσουν τη δημόσια υποστήριξη για την Ουκρανία» που δημοσιεύει ο Guardian, η πλειονότητα των Ευρωπαίων εκτιμά ότι η στρατιωτική σύγκρουση θα τελειώσει με κάποιου είδους συμβιβαστική διευθέτηση μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών.

Το εύρημα αυτό καταδεικνύει μια σημαντική αλλαγή του κλίματος στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, καθώς μόλις έναν χρόνο πριν οι περισσότεροι πίστευαν ότι η Ουκρανία θα καταφέρει να ανακτήσει όλα τα χαμένα εδάφη της.

«Αυτή η αλλαγή εκτιμάται πως θα απαιτήσει από τους πολιτικούς να υιοθετήσουν μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση που θα επικεντρώνεται στον καθορισμό του τι πρέπει να σημαίνει πραγματικά μια αποδεκτή ειρήνη» αναφέρει η έρευνα.

«Προκειμένου να υποστηρίξουν τη συνεχή ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μιλούν για τον πόλεμο», επισήμανε Mark Leonard του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), που ανέλαβε τη διεθνή έρευνα.

δημοσκοπηση ευρωπη πολεμος ουκρανια ρωσια

Σύμφωνα με τον Leonard, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι «επιθυμούν διακαώς να αποτρέψουν μια ρωσική νίκη», αλλά δεν πιστεύουν ότι το Κίεβο μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά, γεγονός που σημαίνει ότι το πιο πειστικό επιχείρημα για ένα ολοένα και πιο σκεπτικιστικό κοινό είναι ότι η συνέχιση της βοήθειας «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βιώσιμη, διαπραγματευόμενη ειρήνη που ευνοεί το Κίεβο – παρά μια νίκη για τον Πούτιν».

Η έρευνα διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας – και διαπίστωσε ότι η αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, οι αυξανόμενοι φόβοι για αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ και η προοπτική μιας δεύτερης προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ τροφοδοτούσε την απαισιοδοξία για την έκβαση του πολέμου.

Η μέτρηση διεξήχθη πριν από την υποχώρηση της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο από την ανατολική πόλη Avdiivka, η οποία χάρισε στη Ρωσία τη σημαντικότερη στρατιωτική της νίκη από την κατάληψη του Bakhmut τον Μάιο του 2023.

Τι έδειξε η έρευνα

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μόνο 1 στους 10 Ευρωπαίους (10%) στις 12 χώρες που συμμετείχαν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης, ενώ διπλάσιος αριθμός (20%) προέβλεψε ρωσική νίκη.

Ακόμη και στα πιο αισιόδοξα κράτη μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα – Πολωνία, Σουηδία και Πορτογαλία – λιγότεροι από ένας στους πέντε (17%) πίστευαν ότι το Κίεβο θα μπορούσε να επικρατήσει.

Σε όλα τα κράτη, η κοινή γνώμη συμμερίζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 37% ότι ο πόλεμος θα καταλήξει σε κάποια συμβιβαστική διευθέτηση – αν και σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα αυτό ήταν πιο υψηλό.

Στη Σουηδία (50%), στην Πορτογαλία (48%) και στην Πολωνία (47%), οι ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να πουν ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να αντεπιτεθεί, ενώ στην Ουγγαρία (64%), στην Ελλάδα (59%), στην Ιταλία (52%) και στην Αυστρία (49%), προτίμησαν να πιέσουν το Κίεβο να αποδεχθεί μια διευθέτηση.

Μάλιστα στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό – μετά την Ουγγαρία – που πιστεύει σε νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία, οι απόψεις ήταν πιο ισομερώς διχασμένες.

Επιπλέον, το 33% των Ευρωπαίων υποστηρίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία τους απασχολεί άμεσα και ότι έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην χώρα τους από ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

δημοσκοπηση ευρωπη πολεμος ουκρανια ρωσια

Κακή είδηση η επιστροφή Tραμπ

Η πιθανή επιστροφή του Tραμπ στον Λευκό Οίκο αντιμετωπίζεται γενικά ως κακή είδηση, με το 56% των ερωτηθέντων στις 12 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι θα ήταν πολύ ή αρκετά απογοητευμένοι αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επανεκλεγόταν.

Μόνη εξαίρεση αποτελεί η Ουγγαρία, όπου το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν ευχαριστημένο από την επιστροφή του Trump, έναντι 31% που δηλώνει ότι θα ήταν απογοητευμένο.

Όπως αναφέρεται, μόλις το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, του επίσης ακροδεξιού FPO στην Αυστρία και των Fratelli d’Italia της Μελόνι λέει ότι θα καλωσόριζε την επιστροφή του Tραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ενώ ακόμα χαμηλότερα είναι τα ποσοστά ανάμεσα στους υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν στη Γαλλία και του Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία.

Στο ερώτημα τι πρέπει να πράξει η ΕΕ σε περίπτωση που οι ΗΠΑ υπό τον Tραμπ σταματήσουν τη βοήθεια στο Κίεβο, το 41% λέει ότι θα πρέπει είτε να αυξήσει είτε να διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα την υποστήριξη της έναντι 33% που προτιμά η ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ.

δημοσκοπηση ευρωπη πολεμος ουκρανια ρωσια

Η βοήθεια στην Ουκρανία

Σε ένα άλλο σημείο της έρευνας, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται με διόλου… ηρωική διάθεση για την έκβαση του πολέμου καθώς παραμένουν απαισιόδοξοι, ωστόσο δεν έχει αλλάξει η θέση τους για το ότι πρέπει η Ευρώπη να εμποδίσει μια νίκη των Ρώσων.

Συνεπώς οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν πως η πρόκληση για τους Δυτικούς πολιτικούς είναι πως θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν και να συνδυάσουν αφενός τη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών για το τέλος του πολέμου αφετέρου την επιθυμία να διατηρηθεί η υποστήριξη για να αποτραπεί μια νίκη της Ρωσίας.

«Καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο, η αναζήτηση για τον ορισμό της ειρήνης θα είναι ένα κρίσιμο πεδίο μάχης.

Οι ηγέτες θα πρέπει να βρουν μια νέα γλώσσα που να αντηχεί στο τρέχον αίσθημα» επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Όπως λέει ο Ivan Krastev, εκ των συγγραφέων της έρευνας, μια νίκη των Ρώσων δεν είναι ειρήνη.

«Αν το τίμημα του τερματισμού του πολέμου είναι η μετατροπή της Ουκρανίας σε καμένη γη, αυτό θα είναι μια ήττα όχι μόνο για το Κίεβο αλλά και για την Ευρώπη και την ασφάλειά της» επισημαίνει ο Krastev.

Σχετικά Άρθρα