Ο “πόλεμος της κρυφής ατζέντας”: Αλληλοκατηγορούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τους φόρους- “Στον αέρα” το ντιμπέϊτ των αρχηγών

 Ο “πόλεμος της κρυφής ατζέντας”: Αλληλοκατηγορούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τους φόρους- “Στον αέρα” το ντιμπέϊτ των αρχηγών

Η συζήτηση και αντιπαράθεση σχετικά με τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων που θα έπρεπε να γίνει πριν την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Ιουνίου και …αναβλήθηκε εξαιτίας της εστίασης των επιχειρημάτων σχετικά με την αυτοδυναμία και το εάν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, λόγω απλής αναλογικής, γίνεται -καθυστερημένα- τώρα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Κι αυτό με πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν εν πολλοίς διαμορφωθεί και δύσκολα ανατρέπονται.

Η αλλαγή τακτικής από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σήκωσε το γάντι και δέχεται να αντιπαρατεθούν τα προγράμματα ενώπιον του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μεταβάλλει τα δεδομένα, και τα κόμματα κατηγορούν το ένα το άλλο για κρυφές ατζέντες που θα αποκαλυφθούν …μετά την απομάκρυνση από το εκλογικό ταμείο. Η Ν.Δ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “έρχεται με φόρους”, ο κ. Τσίπρας ζητά εξέταση από το ΓΛΚ και ντιμπέϊτ, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη Ν.Δ ότι έχει κρύψει στοιχεία του προγράμματός της από την Κομισιόν και παραπέμπει στην έκθεση Πισσαρίδη και σε μία μελέτη που ζητήθηκε από το ΙΟΒΕ (πέρυσι τον Νοέμβριο) που, όπως λέει, μπορεί να κρύβει προθέσεις για αυξήσεις φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ως προς το τελευταίο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζιος τόνισε:

“Μιλά η ΝΔ για κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ. Για τις προτάσεις μας που οδηγούν σε δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και ανακούφιση των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, με τη μείωση άδικων φόρων.

Αντιθέτως, είναι η ΝΔ εκείνη που έχει κρυφή ατζέντα με δύο μάλιστα κεφάλαια.

Πρώτον, η έκθεση Πισσαρίδη και η αναφορά στο Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” ότι “βασική φορολογική πολιτική είναι η ενσωμάτωση των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας ανεξάρτητα από την πηγή”. Άρα η ένταξη όλων των εισοδημάτων, ακόμη και των μερισμάτων, σε φορολόγηση που μπορεί να φτάνει και σε συντελεστή 44%!

Και δεύτερον. Παρήγγειλε η ΝΔ, ναι ή όχι, το Νοέμβριο του 2022 από το ΙΟΒΕ μελέτη για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών; Τι λέει αυτό το επτασφράγιστο μυστικό της μελέτης και δεν μας το απαντούν από προχθές που ρωτώ; Τι σκοπεύουν να κάνουν; Θα πάνε σε αύξηση τεκμηρίων; Θα πάνε σε περιορισμό των εκπτώσεων από τα ακαθάριστα έσοδα; Τι ακριβώς έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Αυτή είναι η κρυφή ατζέντα της ΝΔ.”

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Άκης Σκέρτσος δεν έχει διευκρινίσει ποιές είναι τελικά οι προθέσεις του κόμματός του και εάν θα δεχτεί τελικά την εξέταση από το ΓΛΚ, κάτι που μετ’ επιτάσεως είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός (στο ντιμπέϊτ). “Στον αέρα” εξάλλου είναι και το εάν θα διεξαχθεί τελικά ντιμπέϊτ όλων των πολιτικών αρχηγών, δεδομένου ότι το μπρα ντε φερ Μητσοτάκη-Τσίπρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Παρά το εγγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως οι κάλπες είναι άδειες, δεν πρόκειται να δώσει την ευκαιρία μιας αντιπαράθεσης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το επιχείρημα πως δεν υπάρχει πια διακύβευμα πρώτου κόμματος και διακυβέρνησης μετά την τεράστια διαφορά που κέρδισε η Ν.Δ στις προηγούμενες εκλογές.

Σχετική είναι η ανάλυση και παράθεση στοιχείων από το KREPORT:

Ήταν η εβδομάδα της φορολογίας: Αν αυξηθεί η φορολογία των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) θα φύγουν οι επενδυτές; Μήπως θα αφελληνιστεί η ελληνική οικονομία; Και μήπως όσο μικρότερος είναι ο συντελεστής της φορολογίας τους, τόσο μεγαλύτερα έσοδα εισπράττει το κράτος; Το καλό, την εβδομάδα που τελειώνει, ήταν ότι η προεκλογική συζήτηση μπήκε σε ένα θέμα ουσίας, την φορολογική πολιτική. Το κακό, ήταν ότι σε αυτή τη συζήτηση κυριάρχησαν εν πολλοίς αστειότητες προπαγανδιστικού χαρακτήρα, όπως αυτές που προαναφέραμε.

Επί του θέματος, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Είναι σημαντικό, όμως, η συζήτηση να γίνεται με βάση κοινά αποδεκτά, αληθινά στοιχεία. Τα συνοψίζουμε:

Άμεση φορολογία: Καθ’ ημάς τα διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ πλην Λετονίας όπου είναι μηδενικός: 51% στην Ιρλανδία, 44% στη Ν. Κορέα, 42% στη Δανία, 39% στη Βρετανία και τον Καναδά, 5% στην Ελλάδα. Όσο αφορά τη συνολική φορολογία των κερδών, η Ελλάδα έχει την 4η χαμηλότερη στον ΟΟΣΑ: 59% στη Ν. Κορέα, 57% στην Ιρλανδία, 55% σε Καναδά και Δανία, 51% στη Γαλλία, 50% στην Γερμανία ενώ ο καθ’ ημάς μεσοσταθμικός συντελεστής είναι 25,9%. Σε αντίθεση με τα κέρδη, στη χώρα μας υπερφορολογείται το εισόδημα από τη μισθωτή εργασία: Με 25% το πάνω από 20.000, με 36% το πάνω από 30.000, με 44% το πάνω από 40.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Έμμεσοι φόροι: Το φορολογικό μας σύστημα προσομοιάζει σε αναπτυσσόμενη κι όχι ανεπτυγμένη χώρα. Οι έμμεσοι φόροι είναι η βασική πηγή φορολογικών εσόδων. Όλες οι αναπτυγμένες χώρες διαθέτουν εξελιγμένο φοροελεγκτικό μηχανισμό και δυνατότητες αναδιανομής, ενώ οι λιγότερο αναπτυγμένες αναγκαστικά στηρίζονται στους έμμεσους φόρους. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα -σε αυτούς στηρίζεται και το ελληνικό «λεφτόδεντρο». Η κατάσταση χειροτέρεψε την τελευταία δεκαετία, της οικονομικής κρίσης: Mειώθηκε ο λόγος άμεσων/έμμεσων φόρους από 0,74 το 2009 σε 0,56 το 2019 έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 0,981. Με άλλα λόγια: Στις χώρες της ΕΕ, σε 1 ευρώ που συλλέγεται από άμεσους φόρους αντιστοιχεί 1 ευρώ από έμμεσους φόρους. Στην Ελλάδα, στο 1 ευρώ άμεσης φορολογίας αντιστοιχεί 1,8 ευρώ έμμεσης.

Και βεβαίως, στο δωμάτιο υπάρχει ο ελέφαντας:

Φοροδιαφυγή: Που είναι μεγάλος, ο μεγαλύτερος σε όλη την Ευρώπη, και δεν είναι άλλος από τη φοροδιαφυγή. Η οποία, πλέον, δεν αποτελεί επιμέρους αδυναμία, έχει εξελιχτεί σε δομικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα – σε μηχανισμό πλουτισμού. Γι’ αυτήν, το πολιτικό σύστημα σιωπά -ίσως γιατί έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, ίσως, πάλι, γιατί δεν θέλει να χαλάσει καρδιές και δη προεκλογικά.

Στα χαρακώματα

Στα “χαρακώματα” της εκλογικής μάχης βρίσκονται τα κόμματα, με τους τόνους διαρκώς να ανεβαίνουν καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων, σε αντίθεση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, τίθενται ζητήματα των προγραμμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην κοστολόγηση και στη φορολογία.

Η Νέα Δημοκρατία επιτίθεται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι πρόκειται να αυξήσει τους φόρους των επιχειρήσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά πως επιθυμεί να φορολογήσει τα υπερκέρδη των 6-7 εταιρειών που πλουτίζουν στην πλάτη του ελληνικού λαού με την ανοχή Μητσοτάκη, στοχεύοντας ταυτόχρονα σε μείωση φόρων ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα.

Μητσοτάκης: Στόχος της ΝΔ η αύξηση μισθών και η μείωση των φόρων

Στην ομιλία του σε συγκεντρωμένους πολίτες στο κέντρο της Κορίνθου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για τη φορολογική τους πολιτική, τονίζοντας ότι «στόχος της ΝΔ είναι να αυξηθούν οι μισθοί για όλους, αλλά και να μειωθούν περαιτέρω οι φόροι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος οριστικά μέσα στην τετραετία».

Τσίπρας: Αντίπαλος της ΝΔ είναι το πρόγραμμα μας – Να πάμε στο Γενικό Λογιστήριο για κοστολόγηση τα προγράμματά μας

Επίσκεψη στην Δυτική Αθήνα, σε Αγίους Αναργύρους και Χαϊδάρι, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής: «Στις εκλογές της 25 Ιουνίου αντιπαρατίθενται δύο προγράμματα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας που είναι το πρόγραμμα της ΝΔ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους πολίτες των Αγίων Αναργύρων που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «καλούμε τους πολίτες που δεν επέλεξαν και δεν θα επιλέξουν την ΝΔ να έρθουν παρά τις διαφωνίες τους και τις επιφυλάξεις τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας στην κάλπη και να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και την δικαιοσύνη την επομένη μέρα». «Αντίπαλος της ΝΔ είναι το πρόγραμμά μας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από τους πολίτες να ακούσουν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το αληθινό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μέσα από την προπαγάνδα και την διαστρέβλωση που επιχείρησε η ΝΔ.

«Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. Να πάμε λοιπόν στο ΓΛΚ, να πάμε όπου θέλει. Πάμε μαζί! Πάμε μαζί στο ΓΛΚ, όπου θέλετε. Να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας. Με μία προϋπόθεση. Μην το βάλετε στα πόδια. Πάμε στο ΓΛΚ και την επομένη να πάμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δύο μας να συζητήσουμε τα προγράμματα. Μην λιποτακτήσετε άλλη μία φορά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Μην αρνηθείτε τον διάλογο, τη συζήτηση στα ΜΜΕ, μην γυρνάτε από πλατεία σε πλατεία θεωρώντας δεδομένη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού με έπαρση και αλαζονεία δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει αντίπαλος. Αντίπαλος σας είναι το πρόγραμμά μας» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Απάντηση Σκέρτσου σε Τσίπρα: Παρακαλούμε τον κ. Τσίπρα να μας πει πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ στην τετραετία

Στη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας από τη Δυτική Αττική, με την οποία ζητούσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την κοστολόγηση των προγραμμάτων τους, απάντησε ο Άκης Σκέρτσος.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως «χαιρόμαστε που έστω και με καθυστέρηση μιας κάλπης ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει την ανάγκη να κοστολογηθεί το πρόγραμμά του -πέρα από το οικονομικό του επιτελείο- και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή οποιονδήποτε αρμόδιο κρατικό φορέα επιθυμεί».

«Παρακαλούμε συνεπώς τον κ. Τσίπρα να μας πει πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ στην τετραετία, ποιους φόρους προτίθεται να επιβάλει και εάν σκοπεύει να θέσει εκ νέου την ελληνική οικονομία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» αναφέρει σε άλλο σημείο ο κ. Σκέρτσος.

Αναλυτικά, η δήλωσή του:

*«Πρόεδρε έλα με φόρους»!*

Χαιρόμαστε που έστω και με καθυστέρηση μιας κάλπης ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει την ανάγκη να κοστολογηθεί το πρόγραμμά του -πέρα από το οικονομικό του επιτελείο- και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή οποιονδήποτε αρμόδιο κρατικό φορέα επιθυμεί, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.

Θα ήταν ευχής έργον να καταθέσει και επισήμως το πρόγραμμά του με όλα τα δημοσιονομικά μέτρα σε κάθε λεπτομέρεια στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, ώστε να ποσοτικοποιηθούν εκ νέου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παρακαλούμε, όμως, σε αυτή τη διαδικασία να μην ξεχάσει να καταθέσει το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πρόσθεσε μετά την ποσοτικοποίηση που έκανε στη ΔΕΘ, όπως και των αυξήσεων των δαπανών που προτείνει στην Υγεία και στην Παιδεία. Και το πιο σημαντικό, να καταθέσει και τις αυξήσεις φόρων που προτείνει σε κάθε τους λεπτομέρεια.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει στο βασικό σενάριο, το κόστος της αύξησης των συντάξεων κάθε έτος με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό (που υπολογίζεται σε 450 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος και βαίνει αυξανόμενο, ώστε να φτάσει σωρευτικά τα 800 εκατ. ευρώ το 2025, το 1,1 δισ. ευρώ το 2026 και 1,5 δισ. ευρώ το 2027), καθώς και την εξαγγελθείσα από τη ΔΕΘ, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024 (κατά 500 εκατ. ευρώ), όπως και την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων (κατά 95 εκατ. ευρώ) που ισχύει από τον Μάιο.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, επίσης, γίνεται ρητή αναφορά για τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, ύψους 0,1% του ΑΕΠ το 2024 και 0,3% του ΑΕΠ το 2025 και το 2026, που καλύπτονται από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Αυτά περιλαμβάνουν αναλυτικά την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027), τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με κόστος 230 εκατ. ευρώ το 2025 και 2026 και 509 εκατ. το 2027), την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μέτρων ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027. Αυτός είναι και ο υπολογιζόμενος δημοσιονομικός χώρος που έχουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας.

Παρακαλούμε συνεπώς τον κ. Τσίπρα να μας πει πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ στην τετραετία, ποιους φόρους προτίθεται να επιβάλει και εάν σκοπεύει να θέσει εκ νέου την ελληνική οικονομία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με νέο πλαίσιο εποπτείας και αναβολή επ’ αόριστον της επενδυτικής βαθμίδας.

Και αν έχει οποιαδήποτε απορία για την ποσοτικοποίηση κάποιων από τα μέτρα μας, ας μας το επισημάνει και ευχαρίστως θα ζητήσουμε να πιστοποιηθεί εκ νέου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στο μεσοδιάστημα εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για την Ελλάδα του μέλλοντος, για υψηλότερους μισθούς, περισσότερες επενδύσεις, χαμηλότερους φόρους, καλύτερα νοσοκομεία, περισσότερο ψηφιακό κράτος, καλύτερο περιβάλλον, ισχυρή άμυνα και μεγαλύτερη ασφάλεια στα σύνορα και τις πόλεις μας.

Ανταπάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Σκέρτσο: Οι μάσκες έπεσαν, ούτε κοστολόγηση ούτε debate από τη ΝΔ

Με την απάντησή του ο Άκης Σκέρτσος επιβεβαίωσε πως το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο τελικά είναι αυτό της ΝΔ τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Με την απάντησή του ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε πως το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο τελικά είναι αυτό της ΝΔ.

Μόλις ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμφώνησε στην από κοινού προσφυγή σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση των δύο αντιπαρατιθέμενων πολιτικών προγραμμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Μητσοτάκης με υπεκφυγές τελικά το αρνήθηκε.

Ισχυρίζεται ψευδώς ότι το πρόγραμμα της ΝΔ έχει κοστολογηθεί γιατί έχει συμπεριληφθεί ως τέτοιο στο Μεσοπρόθεσμο.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι σε αυτό έχει συμπεριληφθεί μόνο ένα από τα προαναγγελθέντα μέτρα, οι αλλαγές στο μισθολόγιο. Όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση δαπανών για την Υγεία κλπ) δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο.

Τώρα επιβεβαιώνεται γιατί επί μία ολόκληρη εβδομάδα έλεγαν ψέματα πως έχουν δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από το ΓΛΚ, γιατί ήθελαν να κρύψουν το ευχολόγιο της ΝΔ.

Με δεδομένη πλέον την άρνηση για από κοινού κοστολόγηση των προγραμμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι για ακόμα μία φορά ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος και δεν θέλει οι πολίτες να ακούσουν επιχειρήματα και τα αντίπαλα προγράμματα σε ένα τηλεοπτικό debate των δύο πολιτικών αρχηγών. Ο ίδιος που γυρίζει ανά την Ελλάδα και λέει με αλαζονεία ότι δεν έχει αντίπαλο και που δεσμευόταν για debate στις δεύτερες εκλογές.

Οι μάσκες έπεσαν».

Ανδρουλάκης: Στόχος του ΠΑΣΟΚ η μείωση των φόρων για μεσαία τάξη και εργαζόμενους

Στη Σητεία βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και το μεσημέρι επισκέφθηκε τη Μονή Τοπλού. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το ΠΑΣΟΚ έναν στόχο έχει για τη φορολογική του πολιτική: Να μειώσει το βάρος στη μεσαία τάξη, στον εργαζόμενο και τον φτωχότερο Έλληνα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που λέει ότι μείωσε τους συντελεστές, πρέπει να πει όλη την αλήθεια. 5 δισεκατομμύρια παραπάνω έμμεσους φόρους –ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης – έχει εισπράξει τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ακρίβεια, η φτωχοποίηση και η πίεση της μεσαίας τάξης είναι αυτή που αποδίδει, κ. Μητσοτάκη, και όχι το δίκαιο φορολογικό σύστημα, που απλά δεν έχετε. Έχετε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο δίνει πάρα πολλά στους ολιγάρχες και πολύ λιγότερα απ’ όσα αξίζει η μεσαία τάξη και οι ευάλωτοι Έλληνες. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα δίκαιο φορολογικό που προτεραιότητα έχει:

-Πρώτον, να υπάρχει διαφορά μεταξύ του συντελεστή φορολόγησης μιας οικογένειας με δύο παιδιά και μιας χωρίς παιδιά, για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό.

-Δεύτερον, είναι άδικο να είναι τόσο υψηλά ο φόρος στη μισθωτή εργασία. Προτεραιότητά μας είναι να πέσει ο φόρος στη μισθωτή εργασία μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να έχουμε λιγότερη μαύρη εργασία και καλύτερους μισθούς για τους Έλληνες πολίτες.

Και βέβαια λέμε ότι θα φορολογήσουμε τα μερίσματα. Για να καταλάβετε πόσο περιφρονεί τη λογική της ελληνικής κοινωνίας η Νέα Δημοκρατία, η διαφορά για κάποιον που παίρνει ατομικό μέρισμα –δεν μιλώ για τα κέρδη – 70.000 ευρώ είναι μόλις 1.000 ευρώ στην ατομική περίπτωση.

Δεύτερο θέμα, είναι οι γονικές παροχές. 800.000 ευρώ – 400.000 ανά γονιό – είναι το όριο που προτείνουμε εμείς και αφορά πραγματικά τη μεσαία τάξη. Και όχι έως 4,8 εκατομμύρια που σίγουρα δεν αφορά τη μεσαία τάξη, αλλά αφορά ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Έχουμε όλοι χρέος πριν την κάλπη, στις 25 Ιουνίου, να πούμε την απόλυτη αλήθεια, χωρίς κρυφές ατζέντες, χωρίς φόβο, διότι αυτά που λέμε, θα είναι και η πυξίδα του μέλλοντος της χώρας.

Θεωρώ ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας δεν επενδύει στην εξωστρέφεια. Επενδύει στον αφελληνισμό μέσω του real estate. Γι’ αυτό ζητώ από κάθε πολίτη, κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, για φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες».

Σχετικά Άρθρα