Γιατί το Μαξίμου “αδειάζει” τη Ντόρα για το Κόσοβο και υιοθετεί …γραμμή Τσίπρα-Παπανδρέου- Ο ρόλος της Λευκωσίας

 Γιατί το Μαξίμου “αδειάζει” τη Ντόρα για το Κόσοβο και υιοθετεί …γραμμή Τσίπρα-Παπανδρέου- Ο ρόλος της Λευκωσίας

Σαφείς και μάλιστα ηχηρές αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη κρατά το Μέγαρο Μαξίμου ως προς την έκθεσή της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ένταξη του Κοσόβου.

Ως γνωστόν, η έκθεση Μπακογιάννη υπερψηφίστηκε (με κορμό τις ψήφους εκπροσώπων που ανήκουν στο ΕΛΚ) μεν, ωστόσο ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις τόσο στο Βελιγράδι, με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσιτς να επιτίθεται φραστικά στην πρώην υπουργό Εξωτερικών (θέτοντας σε περιπέτειες, προφανώς, και την εύθραυστη σχέση της Ελλάδας με τη Σερβία), όσο και στην Κύπρο όπου εκτιμήθηκε πως το”πράσινο φως” στο Κόσοβο μπορεί να δυναμιτίσει το Κυπριακό και η Τουρκία να συσχετίσει την περίπτωση αυτή με το ψευδοκράτος.

Το ενδιαφέρον είναι πως στην σχετική συζήτηση και ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε εντύπωση η ομιλία-παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα η οποία εισέπραξε θετικά σχόλια στο Βελιγράδι και εκτιμήθηκε από σημαντικό τμήμα της Συνέλευσης. Ο πρώην πρωθυπουργός απείχε από την ψηφοφορία εξηγώντας τη στάση του, το ίδιο έπραξε και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός που μετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης Γιώργος Παπανδρέου.

Το ενδιαφέρον, τώρα, είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών σχεδόν “αδειάζουν” τη Ντόρα Μπακογιάννη και υιοθετούν την “γραμμή” Τσίπρα, ήτοι αυτή της αποχής στην συνεδρίαση της Επιτροπής των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου, τον Μάϊο. Εκεί όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση. Η κυβέρνηση επειδή δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη ρήξη στις σχέσεις με τη Σερβία, κυρίως, όμως, να δυσαρεστήσει την Κύπρο επιλέγει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου.

Η διαφοροποίηση Γεραπετρίτη-Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ειδικότερα ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη του (Κανάλι Ένα 90,4FM) σημείωσε ότι το όργανο που θα αποφασίσει περί ένταξης ή μη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι “η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη” και τόνισε; “Όπως πράξαμε και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή. Δεν θα υποστηρίξει δηλαδή το αίτημα για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για λόγους πολιτικούς”.

Ο υπουργός Εξωτερικών πήρε επιπλέον αποστάσεις από την έκθεση της κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι: “Δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί κάποια από τα θεμελιώδη ζητήματα και κατ’ εξοχήν η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και κατά τούτο δεν έχει αλλάξει η ουσιώδης πολιτική μας”.

Δήλωσε επίσης ότι: “Η Ελλάδα παραμένει στην εξωτερική πολιτική αρχών. Δεν αλλάζουμε άποψη ει μη μόνον αν αλλάζουν τα πραγματικά περιστατικά επί τη βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις. Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική των αρχών. Εμείς ενθαρρύνουμε τη συζήτηση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Έχουν εξάλλου υπάρξει αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή στην Αχρίδα. Θέλουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Βεβαίως, αυτό εξαρτάται από τη βούληση των μερών να συνταχθούν με τα συμφωνημένα και με το Διεθνές Δίκαιο. Κατά τούτο, στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καταρχήν επισήμανε ότι καμία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορεί να επηρεάσει την ένταξη ή μη του Κοσόβου. “Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες διαχρονικά. Θέλουμε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών όπως προβλέπουν οι μεταξύ τους συμφωνίες”, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει. Παραμένει ίδια η θέση της χώρας διαχρονικά, κάτι που έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο του ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη και αυτός είναι που εκφράζει την ελληνική θέση απόλυτα”.

Τι απαντά η Μπακογιάννη

Σημειωτέον ότι μετά τις αντιδράσεις η ίδια η κ.Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι ούτε η ίδια αναγνωρίζει το Κόσοβο ούτε προκύπτει τέτοιο ζήτημα από την Έκθεσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «ακροδεξιές επιθέσεις» τις οποίες δέχεται, ενώ υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το θέμα δεν έχει σχέση με την Κύπρο».

Η κ. Μπακογιάννη επικαλέστηκε επίσης τα καλά λόγια που είπαν για την έκθεση οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρα και Γιώργος Παπανδρέου αν και απείχαν από την ψηφοφορία.

Σχετικά Άρθρα