Μέσω …Κοσόβου επιβεβαιώθηκε ξανά ο ανοικτός δίαυλος συνεννόησης μεταξύ Τσίπρα και Παπανδρέου- Ο ρόλος της Ντόρας

 Μέσω …Κοσόβου επιβεβαιώθηκε ξανά ο ανοικτός δίαυλος συνεννόησης μεταξύ Τσίπρα και Παπανδρέου- Ο ρόλος της Ντόρας

Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, άναψε το πράσινο φως στο Κοσσυφοπέδιο για να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια ιστορική ψηφοφορία. 131 μέλη ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου, 29 καταψήφισαν και 11 απείχαν από την ψηφοφορία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Σέρβοι αξιωματούχοι διαφώνησαν με τη σύσταση.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τον ερχόμενο Μάιο. Αυτό το συμβούλιο αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών των 46 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το ανεξάρτητο κράτος του Κοσσυφοπεδίου, μαζί με την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

Η έκθεση για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου, της οποίας εισηγήτρια ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές. Από τους Ελληνες βουλευτές, υπέρ ψήφισαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Άννα Ευθυμίου, ο Γεώργιος Σταμάτης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τη Νέα Δημοκρατία και κατά από τους Ελληνες ψήφισε μόνο η Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια και ο Γιώργος Παπανδρέου απείχαν.

Η κοινή στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών σημειώθηκε από αρκετούς αν και δεν είναι η πρώτη φορά, το γεγονός, όμως, επιβεβαιώνει πως υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους σε σημαντικά ζητήματα. Οι πληροφορίες, άλλωστε, επιμένουν πως οι δυό τους συναντιούνται τακτικά στο Στρασβούργο στο περιθώριο των συνεδριάσεων, αλλά και στην Αθήνα, ενώ μοιράζονται εκτός από τα μείζονα γεωπολιτικά θέματα, τόσο τα ελληνοτουρκικά όσο και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως διατύπωσε θετικά σχόλια για την εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη και την διερευνητική της αποστολή στο Κόσοβο και διαπιστώνεται πως μεταξύ των τριών υπάρχει συνεννόηση όπου απαιτείται παρά τις διαφωνίες.

Άλλωστε, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το προσκήνιο -και καθόλου παρασκήνιο- ήταν πως στηρίχθηκε και από την Ντόρα Μπακογιάννη που συνέβαλε στο να ψηφιστεί και από ένα κομμάτι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπως επίσης και του ευρωπαϊκού κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, το Renew Europe.

Η ομιλία Τσίπρα

Προχθές, μιλώντας ξανά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Έκθεση Μπακογιάννη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη. Όλες οι αποφάσεις που μας πάνε μπροστά, είναι δύσκολες και έχουν πολιτικό κόστος. Η καταπολέμηση του εθνικισμού έχει κόστος. Η αντιμετώπιση της ακινησίας, έχει κόστος. Αλλά αξίζει τον κόπο» . 

Ανέφερε επίσης ότι συμφωνεί  «που σήμερα η ένταξη του Κοσόβου βρίσκεται στο τραπέζι και αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική» και που το Κόσοβο αποφάσισε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Μοναστήρι Ντέτσανι. «Θέλω όμως να είμαι σαφής ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό για να στηριχθεί η ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήδη από την υποβολή του αιτήματος για ένταξη πριν δύο χρόνια, έχουμε δει πολύ σοβαρή ένταση επί του πεδίου» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα