Απόφαση Αρείου Πάγου για το νεοναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη και το ΕΑΝ Κανελλόπουλου – Άνω κάτω η δεξιά πολυκατοικία με τις ψήφους της ακροδεξιάς

 Απόφαση Αρείου Πάγου για το νεοναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη και το ΕΑΝ Κανελλόπουλου – Άνω κάτω η δεξιά πολυκατοικία με τις ψήφους της ακροδεξιάς

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει αν το νεοναζιστικό – ακροδεξιό μόρφωμα του καταδιακσμένου εγκληματία για τη Χρυσή Αυγή Κασιδιάρη θα πάρει μέρος στις εθνικές εκλογές ή θα αποκλειστεί. Σύμφωνα με το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, ως τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου όπου θα ανακηρυχτούν όλοι οι κομματικοί συνδυασμοί που θα λάβουν μέρος στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαϊου 2023.

Θα κριθεί και η εκλογική τύχη του κόμματος “ΕΑΝ”, με το οποίο δήλωσε τελικά ότι κατεβαίνει ο δικαστικός Αναστάσιος Κανελλόπουλος, σε μία νέα “νομική ντρίπλα”.

Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, που είχε αναλάβει την ηγεσία των “Ελλήνων”, επανέφερε το κόμμα “ΕΑΝ”, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε ειδικότερα ότι το μόρφωμα που δημιούργησε με την ονομασία “Εθνικό Κόμμα Έλληνες” θα κατέβει τελικά στις εκλογές της 21ης Μαϊου, με πρόεδρο αυτή τη φορά τον απόστρατο ταξίαρχο, Δημήτρη Χατζηλιάδη και ο ίδιος ο καταδικασθείς θα είναι υποψήφιος στην Α Αθήνας.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι σχέσεις Κασιδιάρη με το “ΕΑΝ”, με τον καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή να έχει καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας στον Άρειο Πάγο για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις. Το κόμμα Κασιδιάρη κατέθεσε και αίτηση εξαίρεσης τριών μελών του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Τις προηγούμενες ημέρες Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο υπομνήματα που τεκμηριώνουν πως ο πρωτόδικα καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος «Έλληνες» ενώ παράλληλα παρουσιάζουν στοιχεία για τις μεθοδεύσεις των Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου προκειμένου να βρεθεί εναλλακτικό πολιτικό όχημα για την συμμετοχή του στις εκλογές.

Η κυβέρνηση μάλιστα εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν κατέθεσε και εκείνος αντίστοιχο υπόμνημα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στην Κηφισιά χαρακτήρισε “επιεικώς απαράδεκτο” το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν – όπως υποστήριξε – “Απών ακόμα μια φορά από το δημοκρατικό καθήκον. Από το δημοκρατικό καθήκον να κρατήσουμε έξω από τη Βουλή αυτούς οι οποίοι ενδύονται τον μανδύα ενός κόμματος, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια εγκληματική συμμορία”. Ο πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα: “Λυπάμαι που κάποιοι εξακολουθούν να κλείνουν το μάτι στα άκρα και να ψαρεύουν ψήφους σε θολά νερά”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, καθώς με τη στάση της ενδέχεται να “ηρωοποιήσει” τον καταδικασθέντα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος δεν αποτρέψει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές υπάρχει και ο κίνδυνος να απενοχοποιηθούν περισσότεροι ψηφοφόροι.

  • Πάντως, οι επερχόμενες εκλογές του Μαΐου έχουν ήδη συγκεντρώσει ρεκόρ συμμετοχών πιθανότατα λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής που έχει δημιουργήσει σε αρκετούς περιθωριακούς συνδυασμούς την προσδοκία εισόδου στην Βουλή παρά το γεγονός ότι το όριο παραμένει στο 3%.

Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για ορισμένα κόμματα ωστόσο η πορεία προς τις κάλπες έληξε άδοξα καθώς είτε τους έκοψαν τον δρόμο προσφυγές που κατέθεσαν εναντίον τους άλλοι συνυποψήφιοι είτε δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Εκτός διαδικασίας έμειναν: η «Πατριωτική Ενωση» των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, η «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και οι «Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες» του Νίκου Νικολόπουλου.

Ειδικότερα:

  • η «Πατριωτική Ενωση» των Εμφιετζόγλου Μπογδάνου αποκλείστηκε μετά από καταγγελία που κατέθεσε συνεπώνυμο κόμμα για ονοματοκλοπή αλλά και γιατί χρησιμοποίησε ως έμβλημα τον «Ήλιο της Βεργίνας» αν και είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η χρήση ανάλογων συμβόλων.
  • Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος από την πλευρά του προσέφυγε κατά των, «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη. Στην πρώτη περίπτωση η προσφυγή έγινε αποδεκτή από το ανώτατο δικαστήριο και το κόμμα Λατινοπούλου αποκλείστηκε ενώ η ένσταση κατά της «Εθνικής Δημιουργίας» απορρίφθηκε.
  • Η «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη επέλεξε να τα βάλει με το ΚΚΕ καταθέτοντας ένσταση με την οποία υποστηρίζουν ότι η δράση του Περισσού αντιστρατεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα.

Όμως, παρά τις καταγγελίες για αποστασίες, τις αποκαλύψεις για «μαύρο» χρήμα και τον εμφύλιο σπαραγμό με προσφυγές, οι ηγέτες των κομμάτων που τοποθετούνται στο δεξιότερο πολιτικό φάσμα προκρίνουν τώρα την ανάγκη σχηματισμού κοινού μετώπου.

Επικεφαλής των προσπαθειών φαίνεται πως μπαίνουν οι Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Μπογδάνος οι οποίοι με δηλώσεις και αναρτήσεις τονίζουν την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων που κόπηκαν ή αναμένεται να κοπούν απο τον Αρειο Πάγο προκειμένου να κατέβουν ως συνασπισμός δυνάμεων στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου.

  • Θεωρείται ως πιθανότερο το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει τη συμμετοχή του κόμματος “’Ελληνες” στις εκλογές της 21ης Μαϊου, καθώς άλλωστε είναι πασίδηλον ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός του και μόνο από την ευρεία χρήση του ονόματος “κόμμα Κασιδιάρη”.

Σε αυτή την περίπτωση τίθεται το ερώτημα που θα πάει η ψήφος της ακροδεξιάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, έχει σχολιάσει σχετικά ότι: “Οι ψήφοι αυτού του κομματικού σχηματισμού σκορπίζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη”.

Πάνω από ένας στους δύο που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη, δεν έχουν αποφασίσει τι θα πράξουν στην περίπτωση που αποτραπεί η κάθοδος του στις εκλογές. Η τάση πάντως μεταξύ όσων έχουν ήδη αποφασίσει εναλλακτικές επιλογές είναι σε ποσοστό 20% για ψήφο σε μικρότερα κόμματα, εν είδει ψήφου διαμαρτυρίας, πρωτίστως δε στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Ευλόγως, ελάχιστοι επιστρέφουν στη ΝΔ και εξίσου ελάχιστοι στρέφονται στο ΠΑΣΟΚ, ενώ μικρό ποσοστό δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ προφανώς σε μία καθαρά αντικυβερνητική λογική.

Στην κυβέρνηση πάντως ούτως ή άλλως δεν προσδοκούν να πάρουν πίσω ψηφοφόρους σε περίπτωση απαγόρευσης του κόμματος Κασιδιάρη, αλλά να εκλείψει μία ακόμη πιθανή επιλογή ψήφου διαμαρτυρίας και κυρίως να μειωθεί ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή στις δεύτερες εκλογές, ώστε να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Σχετικά Άρθρα