Χρήστος ∆αραµήλας-ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Το δεύτερο “τρένο” που θα εκτροχιαστεί στην Ελλάδα είναι η Υγεία

 Χρήστος ∆αραµήλας-ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Το δεύτερο “τρένο” που θα εκτροχιαστεί στην Ελλάδα είναι η Υγεία

Καμπανάκι κινδύνου για 1,5 εκατομμύριο πολίτες της χώρας μας -που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και εξακολουθούν να παλεύουν για την επίλυση πολύ βασικών και επειγόντων ζητημάτων για την υγεία τους- σημαίνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ. Χρήστος Δαραμήλας, καθώς η πολιτεία την τελευταία τετραετία δεν έχει καν δεχτεί να ακούσει τα αιτήματά τους και για όσα θετικά έχει νομοθετήσει υπάρχουν άλλα τόσα κωλύματα για την υλοποίησή τους.

«Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας αρνούνται να δεχτούν και να ακούσουν τους πάσχοντες από ΣΔ! Από τις 9 Ιουλίου του 2019 έως σήμερα, όποιος και εάν ήταν υπουργός -ο κ. Κικίλιας αρχικά, ο κ. Πλεύρης στη συνέχεια- κανένας δεν δέχτηκε να κάνει μία συνάντηση μαζί μας και να ακούσει τα άλυτα, χρονίζοντα ζητήματα σχετικά με τους πάσχοντες από διαβήτη», επισημαίνει, μιλώντας στο libre ο κ. Χρήστος Δαραμήλας.

«Έχουμε στείλει μεγάλο αριθμό επιστολών για χιλιάδες προβλήματα. Η μόνη φορά που ασχολήθηκαν ελάχιστα μαζί μας ήταν σε μία τηλεδιάσκεψη 15 λεπτών(!) με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, την κα Γκάγκα. Δεν έχουν ικανοποιήσει απολύτως κανένα από τα αιτήματά μας μέσα στην τετραετία! Δεν έχουν ασχοληθεί με έναν πολυπληθή σύλλογο ασθενών, μίας σοβαρότατης πάθησης, με πολλές και βαριές επιπλοκές. Άσχετα αν βρεθήκαμε σε περίοδο πανδημίας, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, γιατί ο διαβήτης προχωρεί και προκαλεί επιπλοκές στα καρδιαγγειακά, επιπλοκές που επιφέρουν ακρωτηριασμούς, και άλλες πολύ σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των πολιτών (στη λειτουργία των νεφρών, στην όραση κλπ). Οι πόροι που τελικά θα κληθεί το κράτος να καταβάλει είτε ως επιδόματα αναπηρίας στους πολίτες είτε ως χειρουργικές πράξεις θα είναι πολύ υψηλότεροι, γιατί παραμελεί την πρόληψη και τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων και παραφαρμακευτικών ειδών».

Η προκλητική στάση Βορίδη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η αφορμή για τη συζήτηση με τον πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ήταν το πρόσφατο περιστατικό της αρνητικής απάντησης του υπουργού Εσωτερικών, Μαυρουδή Βορίδη, στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου στην εργασία για εργαζόμενους με ποσοστό αναπηρίας 50%, ποσοστό που λαμβάνει μερίδα των ατόμων με Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
Όπως εξηγεί ο κ. Δαραμήλας, τα τελευταία 10 χρόνια η νομοθεσία επιτρέπει σε γονείς ανήλικων παιδιών που έχουν διαβήτη τύπου 1, να έχουν μείωση στο ωράριο εργασίας κατά μία ώρα, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα φροντίδας του παιδιού τους. Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκε το αίτημα να ισχύει το ίδιο και για τους εργαζόμενους που είναι χρόνια πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και έχουν ποσοστό αναπηρίας 50%. «Υπάρχει πρόβλεψη πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, καθώς είναι δύσκολη η εύρεση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το ότι τους προσέλαβαν στο Δημόσιο δεν σημαίνει ότι σταμάτησε η παρουσία του διαβήτη…».

Η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών στην επιστολή που έστειλε στην Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία υποστήριξε το δίκαιο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είναι ότι η υιοθέτηση του αιτήματος αυτού θα έχει «ως αποτέλεσμα την περιπτωσιολογική αντιμετώπιση του ζητήματος ανάλογα με την εκάστοτε πάθηση και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή!».

 «Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελούν λοιπόν για τον υπουργό ‘περιπτώσεις’ που δε δύνανται να τύχουν υποστήριξης στην εργασία τους λόγω του πλήθους των ιδίων αλλά και των υπολοίπων πασχόντων από χρόνιες παθήσεις και/ή αναπηρίες οι οποίοι λαμβάνουν ποσοστό 50%!», σχολιάζει ο κ. Δαραμήλας και τονίζει:
«Ο υπουργός, όπως διαφαίνεται από την απάντησή του, εστιάζει στους αριθμούς και όχι στην ουσία του αιτήματος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ!.

Η ανωτέρω αντιμετώπιση δεν προκαλεί μόνο λύπη αλλά και οργή σε όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και στις οικογένειές τους για την ανάλγητη αντιμετώπιση των αναγκών των πασχόντων από την πλευρά της Πολιτείας. Η αρνητική απάντηση του υπουργού μας βρίσκει κάθετα αντίθετους! Όλοι εμείς οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη χαρακτηριζόμαστε, όπως και όλοι οι χρόνια πάσχοντες, ως ευάλωτοι πολίτες και η Πολιτεία έχει καθήκον να μας περιβάλλει με σεβασμό!».

Η άρνηση Βορίδη είναι «το κερασάκι στην τούρτα»

Από τη συζήτηση που ακολούθησε, ωστόσο, είναι προφανές ότι η άρνηση Βορίδη είναι «το κερασάκι στην τούρτα», καθώς υπάρχουν πολλά και επείγοντα ζητήματα πρόληψης και περίθαλψης που μένουν άλυτα και κανείς από τους αρμόδιους δεν τείνει «ευήκοα ώτα» για να ασχοληθεί με την επίλυση των αιτημάτων των χρονίως πασχόντων από ΣΔ.

Σε ερώτηση για την πολιτική πρόληψης έναντι του Σακχαρώδη Διαβήτη, ο κ.∆αραµήλας επεσήμανε ότι «μόνο στη θεωρία υπάρχει πρόληψη για τον ΣΔ στη χώρα μας. Το 2018, ξεκίνησε ένα ζήτημα με την εξειδίκευση των ιατρών για τον ΣΔ και οι εφαρμοστικές διατάξεις υλοποιήθηκαν και δημοσιεύθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου του 2023… Αποδόθηκε, μεν, ο τίτλος εξειδίκευσης στον διαβήτη στους παθολόγους (παθολόγος-διαβητολόγος), αλλά τα διαβητολογικά κέντρα και τα ιατρεία δεν μπορούσαν να πάρουν εξειδικευόμενους… Βγήκε και η νομοθεσία στην οποία υπάρχουν μεν εφαρμοστικές διατάξεις αλλά με το νόμο του προσωπικού Ιατρού δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι  γιατροί οι οποίοι μπαίνουν ως εξειδικευόμενοι απαγορεύεται -για ενάμιση χρόνο που κρατά η εξειδίκευση τους- να έχουν ιδιωτικό ιατρείο και δεν αμείβονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την εξειδίκευση. Άρα, δεν θα έχουμε εξειδικευμένους γιατρούς για την πάθησή μαςΝιώθουμε ότι έκλεισε το θέμα Σακχαρώδης Διαβήτης για την Ελλάδα. Έτσι, το αντιλαμβάνεται το υπουργείο Υγείας. Και  ενώ αποζημιώνονται οι προληπτικές εξετάσεις για άλλες παθήσεις, την προληπτική εξέταση για την καρδιά -που θα πρέπει όλοι οι διαβητικοί να κάνουν μετά τα πέντε πρώτα χρόνια διάγνωσης της χρόνιας πάθησης- δεν μπορούν να την συνταγογραφήσουν οι παθολόγοι-διαβητολόγοι ή οι ενδοκρινολόγοι αλλά μόνο οι καρδιολόγοι. Δηλαδή, ο καρδιολόγος θα συστήσει την εξέταση μόνο εάν τον επισκεφτεί ο διαβητικός ασθενής όταν θα έχει ήδη πρόβλημα. Έτσι, ενώ η εξέταση συνταγογραφείται και αποζημιώνεται, δεν μπορεί να μου τη συστήσει ο γιατρός που φροντίζει για τις προληπτικές μου εξετάσεις. Μπορεί να τη συνταγογραφήσει μόνο ο γιατρός που θα ελέγξει την επιπλοκή της νόσου στην καρδιά! Έτσι, δεν υπάρχει πρόληψη στον ΣΔ».

Τα άμορφα επιθέματα διαβητικών ελκών και τα εμπόδια του ΕΟΠΥΥ

Η κατηγορία «άμορφα επιθέματα» όπως τα ονομάζει ο ΕΟΠΥΥ, αφορά διάφορα επουλωτικά τραυμάτων (μπορεί να είναι σπρέι, κρέμα, κα) που αποδεδειγμένα με επιστημονικές μελέτες επουλώνουν τα διαβητικά έλκη σε διάστημα 35-40 ημερών. «Αυτά τα προϊόντα αποτελούν έναν τρόπο πρόληψης για να μην προχωρήσει το διαβητικό έλκος και να μην υποστεί ο ασθενής ακρωτηριασμό και μας είναι απαραίτητα», τονίζει ο κ. Δαραμήλας. Ενώ όμως αποζημιώνονται τα επιθέματα, οι συνταγές δεν εκτελούνται με τη δικαιολογία ότι πρέπει να περάσουν από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) του ΕΟΠΥΥ και έτσι οι ασθενείς υποχρεούνται να παραμείνουν αρκετούς μήνες στη χρήση κλασικών επιθεμάτων (δύο επιθέματα υπάρχουν στην κατηγορία των παλαιών) εμποτισμένα με αντιβίωση. Έχουν, δηλαδή, αντιμικροβιακό ρόλο να μη μολυνθεί η πληγή και κάνει γάγγραινα. Αυτά τα επιθέματα (γάζες εμποτισμένες με αφρό) δεν μπορούν να κλείσουν το τραύμα. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες ακρωτηριασμού. Ενώ αποζημιώνονται τα άμορφα επιθέματα δεν εκτελούνται οι συνταγές. Τα προϊόντα που έχουν κλινικές μελέτες και αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα τους μπορούν να περάσουν από τη διαδικασία Real Time (τα άμορφα επιθέματα έχουν μελέτες – τα παλαιότερα επιθέματα δεν έχουν). Πρέπει να συνταγογραφηθεί στον ασθενή επί 3 μήνες το απλό επίθεμα, να επιβαρυνθεί κι άλλο το τραύμα και μετά να συνταγογραφηθεί το άμορφο επίθεμα, αλλιώς δεν εκτελούνται οι συνταγές!».

Οι αντλίες ινσουλίνης σε μορφή patch

Άνοιξε, εδώ και έξι μήνες, η διαδικασία χορήγησης για τις αντλίες ινσουλίνης σε μορφή patch, που  χορηγούν ινσουλίνη στο ανθρώπινο σώμα χωρίς σωλήνα. «Είναι μία νέα διαδικασία μου την αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ αλλά και πάλι δεν εκτελούνται οι συνταγές για τον ίδιο λόγο που δεν εκτελούνται και τα άμορφα επιθέματα γιατί περνάνε πάλι από Real Time και Α.Υ.Σ…  «Αδιανόητο, αφού μιλάμε για προϊόντα που τα αποζημιώνει ο Οργανισμός. Είναι δυνατόν να υπάρχει ασθενείς κάτω των 14 ετών που χρειάζεται αντλία ινσουλίνης και να συζητάμε αν αυτό το παιδί θα βάλει αντλία για έξι μήνες και μετά θα πρέπει να χορηγήσουμε το patch;;; Αφού το ίδιο το παιδί το έχει επιλέξει, το βοηθάει η μέθοδος αυτή συναισθηματικά πρώτα από όλα, βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του ΣΔ, ωστόσο υπάρχει μία διαδικασία χρονοκαθυστέρησης για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει…», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Τα προβλήματα αυτά είναι χρονίζοντα δεν είναι σημερινά!  

Ο κρατικός μηχανισμός στον τομέα της Υγείας έχει μένει πίσω, έχει γίνει αλαλούμ και δεν την ελέγχει κανείς και είναι το δεύτερο τρένο που θα συγκρουστεί η Υγεία και μάλιστα δεν θα αργήσει αυτή η σύγκρουση! Το πολύ σε ένα τρίμηνο από σήμερα –μέσα στο καλοκαίρι πιθανότατα– θα αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στα οικονομικά της Υγείας. Αυτή τη στιγμή, μεσοσταθμικά το clawback για όλα τα προϊόντα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι από 36 έως 67%.

Δεν είναι αποδεκτό να συζητάμε εάν υπάρχουν τα χρήματα για να διατεθούν στην Υγεία. Δεν είναι το θέμα τα καινούργια φάρμακα. Έγιναν  διαπραγματεύσεις για τα καινούργια φάρμακα. Η επιτροπή διαπραγμάτευσης – HTA έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Το αποδέχτηκε η βιομηχανία, οι εταιρείες που έφεραν τα νέα φάρμακα και προχώρησε η διαδικασία. Κι όμως, το ζήτημα πού είναι τα φάρμακα παραμένει…».

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες

«Η συνταγογράφηση των προληπτικών εξετάσεων -οι οποίες αποζημιώνονται (από πέρσι το καλοκαίρι, από τις 2 Ιουλίου του ’22) και δεν μπορεί να τις γράψουν οι γιατροί μας- είναι άμεση προτεραιότητα για μας! Ενώ μπήκε στη διαδικασία της αποζημίωσης, επί 10 μήνες, πιέζουμε τον ΕΟΠΥΥ να δώσει δικαίωμα στους γιατρούς της ειδικότητας του διαβήτη (και όχι μόνο στον καρδιολόγο) να μπορούν να συνταγογραφούν αυτή την εξέταση!

Επίσης, η έλλειψη ειδικών γιατρών με κίνδυνο να κλείσουν τα διαβητολογικά ιατρεία και τα κέντρα της χώρας, τη στιγμή που αυτό αφορά 1,5 εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες υποχρεωτικά θα πρέπει να απευθυνθούν στη δημόσια δομή υγείας.

Υπάρχουν αμέτρητα προβλήματα που απασχολούν τους διαβητικούς ασθενείς και παραμένουν άλυτα επί μακρόν. Πραγματικά, στη συζήτησή μας, αναφέρω τα πιο βασικά και επείγοντας που χρήζουν άμεσης λύσης!», καταλήγει ο κ. Χρήστος Δαραμήλας.

Σχετικά Άρθρα