ΚΚΕ: Πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου οι δηλώσεις του Μητσοτάκη για τον τουρισμό

 ΚΚΕ: Πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου οι δηλώσεις του Μητσοτάκη για τον τουρισμό

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τον Τουρισμό: 

«Σε μια χρονιά που αναμένονται νέα ρεκόρ τουριστικής κίνησης και πάνω απ’ όλα ρεκόρ κερδών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού και των μεταφορών, η κατάσταση για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στους συγκεκριμένους κλάδους παραμένει τραγική. Ως εκ τούτου μόνο ως πρόκληση και “μαγική εικόνα” μπορούν να χαρακτηριστούν οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για το “μέρισμα επιτυχίας” προς τους εργαζόμενους. Οι πολύ χαμηλές αμοιβές, οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, με επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι το “θαύμα” που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλαδική σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει γίνει υποχρεωτική από την κυβέρνηση, ενώ η σύμβαση του Επισιτισμού έχει λήξει και δεν έχει υπογραφεί νέα. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι την έλλειψη εργατικών χεριών (πάνω από 80.000) η κυβέρνηση επιδιώκει να τη λύσει μέσω διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Συρία και η Αίγυπτος. Μέχρι πρότινος υπογράφονταν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες αυτές, για την απασχόληση εργαζομένων – μόνο – στους κλάδους γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, αλλά πρόσφατη υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολήσουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες και μάλιστα χωρίς να δεσμεύονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τις μεταφορές, έχουν μια επιλογή. Να διεκδικήσουν οργανωμένα τα δικαιώματα τους και να ξηλώσουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση, αποκαλύπτοντας ποιες είναι -για τους εργαζόμενους και όλο το λαό- οι επιπτώσεις από το λεγόμενο “τουριστικό θαύμα”. Γι’ αυτό και χρειάζεται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και μεταφορές να το δυναμώσουν ακόμη περισσότερο». 

Σχετικά Άρθρα