Ρεπορτάζ libre: Εικόνα εγκατάλειψης στα νοσοκομεία της περιφέρειας- “Χαοτικές” εφημερίες, ασφυκτιά το υγειονομικό προσωπικό

 Ρεπορτάζ libre: Εικόνα εγκατάλειψης στα νοσοκομεία της περιφέρειας- “Χαοτικές” εφημερίες, ασφυκτιά το υγειονομικό προσωπικό

Η χρόνια και συστηματική υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, με την καθυστέρηση προσλήψεων, με την έλλειψη κινήτρων (οικονομικών και άλλων) στους γιατρούς ώστε να ανταποκριθούν στις θέσεις που προκηρύσσονται, με τις χαώδεις εφημερίες, είναι φυσικό να προκαλεί εικόνα εγκατάλειψης των νοσοκομείων, παραιτήσεις του εξουθενωμένου προσωπικού και οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά των συνοδών των ασθενών που εισπράττουν την ανεπάρκεια του συστήματος σαν αδιαφορία.

Τα προβλήματα αυτά είναι έντονα και δύσκολα διαχειρίσιμα όχι μόνο στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων, αλλά και σε εκείνα της περιφέρειας. Το τελευταίο διάστημα ειδικά σε κάποια νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Κρήτης παρουσιάζεται εικόνα πλήρους απορρύθμισης και αποδόμησης, την οποία επιδεινώνει η έξαρση γρίπης και άλλων ιώσεων, με αποτέλεσμα «στα Νοσοκομεία να έχουμε πόλεμο διαρκείας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ΠΟΕΔΗΝ.

ΕΣΥ: Υποστελέχωση, υπερεργασία και χαμηλές αποδοχές

Όταν το προσωπικό (ιατρικό-νοσηλευτικό και λοιπό) των νοσοκομείων δεν επαρκεί να καλύψει τις κανονικές βάρδιες, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι επικρατεί στις γενικές εφημερίες. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι, εξουθενωμένοι από τις πολύωρες και πολύμηνες υπερωρίες, καθημερινά κάνουν υπερπροσπάθειες να ανταπεξέλθουν στις ελλείψεις και τις ανάγκες των ασθενών, χωρίς να μπορούν πάντα να τα καταφέρουν. Οι εντάσεις στην εργασία δεν λείπουν, ενώ οι χαμηλές αποδοχές και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των εφημεριών δεν δίνουν καμία προοπτική βελτίωσης ή και λόγο για να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Οι συνεχείς παραιτήσεις μόνιμων γιατρών και η απροθυμία νέων να μπουν στο ΕΣΥ δεν εκπλήσσουν κανέναν αλλά δε φαίνεται να ανησυχούν και τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας, που συνεχίζουν τις επισκέψεις τους και τις υποσχέσεις στα νοσοκομεία της χώρας.

Η εικόνα μοιάζει σχεδόν ίδια παντού…

Η πρόσφατη, ηχηρή παραίτηση της διευθύντριας της παθολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, Ελένης Ιωαννίδου, και η δημόσια ανακοίνωση των λόγων της αποχώρησής της από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου ουσιαστικά εξηγούσε ότι εξαναγκάζεται σε παραίτηση γιατί έφτασε στα όρια της σωματικής και ψυχικής της αντοχής, μάλλον εκφράζει κάθε παραιτούμενο γιατρό του ΕΣΥ.
«Δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης αυτής της κατάστασης, το οποίο μου έγινε σαφές μετά από τη συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΕ παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σταθερής μετακίνησης γιατρού στην κλινική μας, κανένα σχέδιο κινήτρων, καμία προκήρυξη θέσης ή οποιασδήποτε μόνιμης λύσης, αλλά θα συνεχίσει το καθεστώς των αποσπασματικών μετακινήσεων της τελευταίας στιγμής κάθε μήνα για εφημερίες». «Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω λάβει 13 εντέλλεσθε τα τελευταία 3 χρόνια και από ό,τι φαίνεται θα λάβω πολλά ακόμα για μια κατάσταση που ουδόλως έκτακτη και ουδόλως επείγουσα είναι αντιθέτως είναι χρόνια και γνωστή στους πάντες από καιρό».

Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Και τα «εντέλλεσθε» συνεχίζονται…

Όπως φαίνεται το «εντέλλεσθε» είναι το μόνο και πιο πειστικό επιχείρημα των διοικήσεων ή των Υπεαρχών στις αντιδράσεις των γιατρών στην υποβάθμιση του ΕΣΥ!

Έτσι, με περιπολικό και τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» έφτασε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου γιατρός που ήταν εκτός υπηρεσίας, λόγω έλλειψης προσωπικού σε εφημερία, σύμφωνα με την καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, όπου γίνεται λόγος για «υποστελέχωση, ελλείψεις προσωπικού και κύμα παραιτήσεων ιατρών».

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως «σε αυτά τα προβλήματα η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) προτάσσουν τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών από τα γειτονικά Κέντρα Υγείας με αποκορύφωμα την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου να εξαναγκάσουν συνάδελφο σε εφημερία με την διαδικασία του «εντέλλεσθε» στέλνοντας περιπολικό του Α.Τ. Γαβαλούς στην οικία της».
Σχετική κατεπείγουσα ερώτηση για την εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, κατέθεσε στις αρχές του μήνα (5 Ιανουαρίου 2023), ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος, ασκώντας σκληρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και επισημαίνοντας ότι η εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης που επικρατεί στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής και στο εναπομείναν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κίνδυνος λουκέτου στη Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας

Και άλλη περίπτωση δημόσιου νοσοκομείου προκαλεί ερωτηματικά για τις κινήσεις και τις προθέσεις της 6ης ΥΠΕ.
Συγκεκριμένα, με έκπληξη και οργή οι πολίτες του Νομού Πρέβεζας πληροφορήθηκαν ότι με απόφαση του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), προκειμένου να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, εγκρίνεται η μετακίνηση της Επικουρικής Ιατρού ειδικότητας Χειρουργικής από το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Με την εξέλιξη όμως αυτή ουσιαστικά δεν υφίσταται Χειρουργική Κλινική στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, αφού αυτό μένει χωρίς επικουρικό ιατρό Χειρουργικής, χωρίς ειδικευόμενους και με μόλις δύο Χειρουργούς για τη Χειρουργική Κλινική νοσοκομείου πρωτεύουσας Νομού που εξυπηρετεί παράλληλα και όμορες περιοχές, όπως τη Βόνιτσα και τη Λευκάδα.
«Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελειώνει τη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Πρέβεζας, καθώς συμπληρώνει την εικόνα εγκατάλειψης, όχι μόνο της εν λόγω κλινικής, αλλά και των υπολοίπων κλινικών του νοσοκομείου, τα τελευταία δύο χρόνια», αναφέρει στο κείμενο σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στις 27 Ιανουαρίου ο Βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Κλείνει η μοναδική ΜΕΘ στο νοσοκομείο«Μαμάτσειο» Κοζάνης

Πολύ πιθανό πλέον το κλείσιμο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο διευθυντής της, Κωνσταντίνος Στόκκος, τα δύο τελευταία χρόνια η ΜΕΘ λειτουργεί μόλις με δύο Εντατικολόγους και μία Αναισθησιολόγο, η οποία μετακινούνταν ανάλογα με τις ανάγκες. Τώρα, ο ένας από τους δύο Εντατικολόγους αναμένει τον διορισμό του σε άλλο νοσοκομείο, όταν εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ.  Ήδη, είναι τεράστιος ο φόρτος εργασίας, και εάν δεν καλυφθεί το κενό από τον διορισμό του ιατρού θα γίνει εισήγηση να κλείσει η ΜΕΘ.
Εκτός όμως της ΜΕΘ και η υποστελέχωση του νοσοκομείου είναι γενικευμένη, σε ένα ποσοστό πάνω από 50%. Σπάνια προκηρύσσονται θέσεις για να πληρωθούν τα κενά από όσους συνταξιοδοτούνται ή παραιτούνται, αλλά και οι γιατροί δεν δείχνουν πλέον διάθεση να ανταποκριθούν για να εργαστούν στο ΕΣΥ, όπως αναφέρουν και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

«Επιδημία» παραιτήσεων στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών

Εδώ και ένα χρόνο συσσωρεύονται τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου πλέον έχουν απομείνει δύο παθολόγοι (οι οποίοι πρέπει να κάνουν 15 εφημερίες ο καθένας τον μήνα), ενώ και το ακτινολογικό τμήμα είναι υπό κατάρρευση. Μόνο τους τελευταίους μήνες, παραιτήθηκαν διαδοχικά ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και δύο επιμελητές παθολόγοι.
Όπως λένε οι συναδέλφοι των παραιτηθέντων, οι δύο έφυγαν στο εξωτερικό και ο τρίτος επέλεξε να εργαστεί σε άλλο νοσοκομείο. Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, άλλοι πέντε ειδικευόμενοι παθολόγοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους σε άλλα νοσοκομεία, ενώ την ίδια περίοδο, δύο παθολόγοι έβγαιναν σε αναρρωτική άδεια λόγω εργασιακής υπερκόπωσης. Η λειτουργία της παθολογικής κλινικής είναι αβέβαιη και η διοίκηση επιστράτευσε άλλες ειδικότητες (όπως νευρολόγο ή αιματολόγο) για τις εφημερίες… Η αναμονή των περιστατικών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για να εξεταστούν αγγίζει ακόμα και τις 10 – 12 ώρες.

Χωρίς εντατική το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς που λειτουργεί με το 50% του προσωπικού

Η συστηματική αποδόμηση του ΕΣΥ που καταγγέλλεται από όλη την Ελλάδα διαπιστώνεται και στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, αναφέρουν στελέχη της Κεντρικής επιτροπής του ΜέΡΑ25, που επισκέφτηκαν πριν λίγες ημέρες το νοσοκομείο του νησιού και συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου.
Όπως διαπίστωσαν, «το νοσοκομείο λειτουργεί με το 50% του προσωπικού που προβλέπεται, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι επικουρικοί χωρίς την συμβολή των οποίων αλλά και την ανοχή, αυτοθυσία και επιμονή του μονίμου προσωπικού, το νοσοκομείο θα είχε βάλει λουκέτο». Το εναπομείναν προσωπικό έχει εξουθενωθεί κυριολεκτικά καθώς σε ορισμένες κρίσιμες ειδικότητες, όπως αυτές του παθολόγου, του ψυχιάτρου και του αναισθησιολόγου το νοσοκομείο στελεχώνεται από ένα μόνο άτομο, που φυσικά καλείται να εφημερεύει κάθε μέρα.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο διεκδικούν, μεταξύ άλλων, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερες αμοιβές (ώστε οι θέσεις που προκηρύσσονται να μην παραμένουν ακάλυπτες), κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις προσωπικού, να λειτουργήσει η ΜΕΘ, να μεταφερθεί η ψυχιατρική κλινική στα κτήρια που έχουν δωρισθεί για αυτό το σκοπό, να υπάρξει συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού, να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ με διασώστες για την κάλυψη όλου του νησιού της Κεφαλονιάς, να απομακρυνθούν οι εργολάβοι (που στοιχίζουν πολύ παραπάνω στο ελληνικό δημόσιο) και να προσληφθούν μόνιμες καθαρίστριες, προσωπικό εστίασης και φύλαξης.

Νεφρολόγος από το Νοσοκομείο Καλαμάτας στον Εισαγγελέα για εργασιακή εξουθένωση

Κι άλλος πονοκέφαλος για την 6η ΥΠΕ, καθώς στον Εισαγγελέα προσέφυγε η νεφρολόγος που στάλθηκε το πρωί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και γύρισε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας να συνεχίσει την εφημερία της στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Η καταγγελία του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας

«Το πρωί της 25-01-23 η εφημερεύουσα Νεφρολόγος του Νεφρολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας έλαβε εντολή από την Διοικήτρια του Γ.Ν.Μ. να μεταβεί άμεσα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και για τις επόμενες 2 ώρες να καλύψει το νεφρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, λόγω ασθένειας της μοναδικής του ιατρού .

Η ιατρός αποχώρησε για την Κυπαρισσία στις 09.00 και στην συνέχεια το μεσημέρι γύρισε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για να συνεχίσει την εφημερία της. Από την Ιατρό ειδοποιήθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή, καθώς η απομάκρυνση της από το Νοσοκομείο στο οποίο εφημέρευε αλλά και η επιβάρυνση της μεταφοράς της για 130 χιλιόμετρα έθεσε σε κίνδυνο τόσο την ίδια, όσο και την ασφάλεια των ιατρικών πραξεών της.

Επανειλημμένα έχουμε θίξει τους κινδύνους που επιφυλάσσει η υποστελέχωση των 2 νεφρολογικών τμημάτων του Νομού. Υπάρχουν 2 κενές θέσεις νεφρολόγων για το Νοσοκομείο Καλαμάτας οι οποίες δεν προκηρύσσονται, όσο για το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας στην μία και μοναδική θέση που προκηρύχθηκε δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος. Αποτέλεσμα της παρούσας υποστελέχωσης αποτελεί, τόσο η υπερεφημέρευση και η υπερεργασία των ιατρών, όσο και η αδυναμία κάλυψης των υγειονομικών αναγκών του Νομού στην περίπτωση που προκύψει κάτι έκτακτο όπως μία ασθένεια των ιατρών. Tην ευθύνη για την ανεπάρκεια αυτή φέρουν αποκλειστικά η Διοίκηση του Γ.Ν.Μ., η 6η Υ.Π.Ε και το υπουργείο Υγείας. Στην πράξη όμως αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι ασθενείς καθώς οι ιατροί καλούνται επανειλημμένα από την Διοίκηση να αποκτήσουν υπερφυσικές ικανότητες και να καλύψουν τα κενά.

Άραγε πως καταφέρνει να διατηρήσει την ποιότητα των ιατρικών του πράξεων ένας ιατρός ο οποίος:

1)Εφημερεύει εξαναγκαστικά στις 25-01 και την επόμενη στις 26-01-23 καθώς από τις 3 νεφρολόγους του νεφρολογικού τμήματος της Καλαμάτας η μία απουσιάζει λόγω αναρρωτικής .

2) Το πρωί της πρώτης του εφημερίας αιφνίδια του δίνουν την εντολή να μετακινηθεί 130 χιλιόμετρα προκειμένου να εκτελέσει υψηλής σοβαρότητας ιατρικές πράξεις.

3) Καλείται σε μία ημέρα να αναλάβει διπλάσιους ασθενείς καθώς τίθεται υπεύθυνος και για τα 2 νεφρολογικά τμήματα του Νομού με τις ανάλογες προγραμματισμένες αιμοκαθάρσεις .

4) Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος και για κάθε ασθενή που χρήζει επείγουσα νεφρολογική εκτίμηση και παρέμβαση για τις επόμενες 48 ώρες.

Τα καταφέρνει τελικά θέτοντας τον εαυτό του σε τεράστια σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση με ότι και αν συνεπάγεται αυτό για την δική του υγεία».

Παραιτήσεις στο Νοσοκομείο Πύργου

Παραιτήθηκαν τρεις παθολόγοι και έμεινε ένας. Ο Διοικητής της ‘πολύπαθης’ 6ης ΥΠΕ δείχνει μεγάλο ζήλο για τη λύση του προβλήματος. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προκήρυξε πέντε θέσεις παθολόγων, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Έτσι, μετακίνησε δυο παθολόγους από άλλες υγειονομικές μονάδες να καλύψουν το νοσοκομείο. Δεν φθάνουν αλλά δεν έχει και άλλους διαθέσιμους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τρεις παθολόγοι που είναι με μετακίνηση δεν μπορούν να  καλύψουν τις ανάγκες. 

Στο σφυρί το κτίριο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πάτρας

«Έχουμε επισημάνει την αναγκαιότητα λειτουργίας νέων νοσοκομειακών κλινών με δεδομένο ότι έχουμε τον μικρότερο αριθμό κλινών( 3,5  κλίνες ανά 100.000 κατοίκους) σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης (5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους)», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. «Στη Δυτική Ελλάδα είναι απαραίτητη η λειτουργία νέων νοσοκομειακών κλινών. Είναι αναγκαιότητα η μεταφορά του μοναδικού παιδιατρικού Νοσοκομείου της Περιφέρειας του ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ για μεγαλύτερη λειτουργική ανάπτυξη».

Σε περίοδο πίεσης των Δημόσιων Νοσοκομείων, σε περίοδο που τα ράντζα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα  λειτουργίας νέων νοσοκομειακών κλινών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βγάζει στο σφυρί για πολυετή παραχώρηση το κτίριο  στην ΠΑΤΡΑ, όπου στεγάζονταν το ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που έκλεισε.

«Εκεί λοιπόν θα γίνει μια ιδιωτική κλινική που θα εκμεταλλεύεται τα κενά του  δημοσίου συστήματος υγείας σε βάρος της τσέπης των πολιτών.

Άμεσα θα πρέπει να ανακληθεί η απόφαση παραχώρησης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο χώρος να παραχωρηθεί στο υπουργείο Υγείας. Να  γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και να  χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της  δημόσιας υγείας!», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος. 

Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν τη Μ. Γκάγκα στην Κρήτη

Το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων της Κρήτης δεν υποδέχτηκε ιδιαίτερα «θερμά» την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία χρησιμοποίησε τις πίσω πόρτες των νοσοκομείων για να αποφύγει την οργή των εργαζομένων και των πολιτών.

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο», οι κάτοικοι της Ιεράπετρας εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για τη μη επαρκή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου της πόλης. «Ντροπή σας, φύγετε, είστε ανεπιθύμητη» φώναζαν μεταξύ άλλων οι κάτοικοι. Μάλιστα όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα η κα. Γκάγκα εισήλθε από την πίσω πόρτα για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση προκειμένου να έχει συνάντηση με τους γιατρούς.

Η ίδια κατάσταση επικράτησε και στο ΠΑΓΝΗ, με σύνθημα «Μίνα Γκάγκα παραιτήσου και πάρε τον Χαλκιαδάκη φεύγοντας μαζί σου», ανάγκασαν την Μίνα Γκάγκα να φύγει όπως-όπως από τον χώρο που ήταν συγκεντρωμένοι με πανό οι εργαζόμενοι.

Οι αντιδράσεις των υγειονομικών αλλά και των πολιτών ολοκληρώθηκαν με το Παγκρήτιο Υγειονομικό Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο (26 Ιανουαρίου) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 7η ΥΠΕ, μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, το οποίο ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και «δωρεάν δημόσιο Σύστημα Υγείας αντάξιο των σύγχρονων αναγκών».

Σχετικά Άρθρα