Ανατροπή με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Φεβρουάριο – Για ποιες καταναλώσεις εξετάζεται μηδενική ενίσχυση

 Ανατροπή με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Φεβρουάριο – Για ποιες καταναλώσεις εξετάζεται μηδενική ενίσχυση

Τον Φεβρουάριο στο πετρέλαιο φαίνεται ότι έρχονται αυξήσεις, στο φυσικό αέριο μειώσεις, ενώ στο ρεύμα επικρατεί ασάφεια ως προς το εύρος των επιδοτήσεων. Μάλιστα η αύξηση κατά 14,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της επιδότησης.

Στο πετρέλαιο, η μέση τιμή πανελλαδικά βρίσκεται στα 1,3 ευρώ το λίτρο, αλλά δεδομένων των ανοδικών τάσεων στο μπρεντ (87,47 δολάρια, στο τέλος της εβδομάδας), όλα δείχνουν ότι σύντομα θα αυξηθεί. Καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχεται αύξηση ζήτησης από πλευράς Κίνας, οι εκτιμήσεις μιλούν για άνοδο τιμών, ενώ δημοσκόπηση του Reuters παραπέμπει σε μια μέση τιμή πετρελαίου στα 90 δολάρια σε βάθος χρόνου.

Εάν μάλιστα δεν υπήρχε η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, τότε το πετρέλαιο στην Ελλάδα θα κινούνταν σήμερα στα 1,4 ευρώ το λίτρο.

Στην παρούσα φάση τα δύο καύσιμα κινούνται παράλληλα, με το αέριο στα 11-12 λεπτά / KWh και το πετρέλαιο στα 11,9 λεπτά. Οι τιμές είναι ίδιες.

  • Από τον επόμενο μήνα το πετρέλαιο θα αυξηθεί, όπως όλα δείχνουν, το δε αέριο θα υποχωρήσει σημαντικά, καθώς θα ενσωματώσει τις τρέχουσες διεθνείς μειώσεις. Στην Ελλάδα ως γνωστόν, το αέριο πωλείται με βάση τις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη βουτιά κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα, θα αποτυπωθεί στη λιανική από το Φεβρουάριο.

Σήμερα, η λιανική του αερίου βρίσκεται στα 11-12 λεπτά / KWh, ωστόσο από τον επόμενο μήνα, θα κινείται ακόμη και στα 6,5 λεπτά / KWh. Δηλαδή τουλάχιστον 40- 45% χαμηλότερα από το πετρέλαιο. Tόσο λέγεται ότι θα είναι τις επόμενες εβδομάδες η τιμή πώλησης του αερίου για το σκέλος της ενέργειας, προ ΦΠΑ και χωρίς κόστη μεταφοράς και διανομής.

Σε ότι αφορά το ρεύμα, επικρατεί ακόμη ασάφεια όσον αφορά τις επιδοτήσεις για το Φεβρουάριο, οι οποίες πιθανόν να ανακοινωθούν και σήμερα. Εφόσον ωστόσο επιβεβαιωθούν τα σενάρια ακόμη και για μηδενικές επιδοτήσεις στις καταναλώσεις από 500 KWh ή 1.000 KWh, τότε τα πράγματα για κάποιες κατηγορίες θα αλλάξουν σημαντικά τον επόμενο μήνα.

  • Οι επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να υπερβούν τα 4 λεπτά η κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες το μήνα.

Νέες αυξήσεις στα ράφια

Την ίδια ώρα γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο και απορρυπαντικά, συνεχίζουν το ράλι ανόδου και τον Φεβρουάριο, με τις λίστες με τις νέες τιμές χονδρικής που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ να ετοιμάζονται να περάσουν τις αυξήσεις και στα ράφια.

Στα καύσιμα η αμόλυβδη ανέβηκε στο 1,91/λίτρο, ενώ μικρή αύξηση καταγράφει και το πετρέλαιο κίνησης.

Άσχημα τα νέα και για τους δανειολήπτες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο ξανά, θεωρώντας πως ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός.