Μητσοτάκης – Ερντογάν: “Παράλληλοι δρόμοι” εκλογών – Το “δεν θα γίνει πόλεμος” και το σενάριο ενός “θερμού επεισοδίου”

 Μητσοτάκης – Ερντογάν: “Παράλληλοι δρόμοι” εκλογών –  Το “δεν θα γίνει πόλεμος” και το σενάριο ενός “θερμού επεισοδίου”

Τα στοιχήματα για το ποια Κυριακή του Απριλίου θα στηθούν οι πρώτες κάλπες, δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο. Το επικρατέστερο σενάριο μέχρι στιγμής, είναι ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα κινηθούν παράλληλα με τις εκλογές στην γείτονα χώρα, την Τουρκία. 

Η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού απο το Νταβός πως «δεν πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία» και πως οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν «κάποια στιγμή την άνοιξη» πριμοδότησε το σενάριο που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινείται παράλληλα με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη προαναγγείλει πως οι εκλογές στην χώρα του θα διεξαχθούν στα μέσα Μαίου. Σημειώνεται πως εάν στις 14 Μαΐου διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, το πιθανότερο είναι να μην αναδειχθεί νικητής και να γίνουν επαναληπτικές εκλογές μία εβδομάδα αργότερα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να παραμένει στο μεσοδιάστημα στα ηνία τις χώρας.

  • Αντίστοιχα, θα είναι τα πράγματα και στην Ελλάδα, εφόσον όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός «η νάρκη της απλής αναλογικής που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» θα αναγκάσει την χώρα να προβεί και σε δεύτερες εκλογές. Υπο αυτά τα δεδομένα, οι πρώτες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν στις 2 ή 9 Απριλίου και να ακολουθήσουν οι δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής περί τα μέσα Μαίου.  

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, παρά το ότι τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις» επισήμανε στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δημοσιογράφο του CNN στο πλαίσιο του παγκόσμιου Φόρουμ στο Νταβός.

«Θα πρέπει να κάτσουμε με την Τουρκία ως “λογικοί ενήλικες” και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο», είπε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε μάλιστα πως «Δεν είναι χρήσιμο σε καμία περίπτωση να εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους. Συνήθως δεν είναι καλή προσέγγιση, διότι καταλήγεις να δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη».

Πάντως η κοινή προεκλογική περίοδος και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δίνει την ευκαιρία στη ΝΔ να εστιάσει την εκλογική καμπάνια της στα ζήτημα των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής, καθώς θεωρείται ότι η ταυτόχρονη πραγματοποίηση εκλογών στις δύο πλευρές του Αιγαίου δίνει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβάλει ατζέντα ελληνοτουρκικών στην εσωτερική προεκλογική αντιπαράθεση.

Άλλωστε οι υψηλοί τόνοι της Αγκυρας και τα σενάρια περί “θερμού επεισοδίου” που καλλιεργούνται από τις ηγεσίες Ελλάδας και Τουρκίας συσπειρώνουν τα συντηρητικά και εθνικοπατριωτικά ακροατήρια και δυο ηγετών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που στη γείτονα χώρα η αντιπολίτευση αγνοείται και στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενιαία στάση κατα το κυβερνών κόμμα.

Σχετικά Άρθρα