Γλυπτά Παρθενώνα: Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση συζητήσεις, διαψεύδει συμφωνία – Πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη

 Γλυπτά Παρθενώνα: Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση συζητήσεις, διαψεύδει συμφωνία – Πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη

Τις τελευταίες 10 ημέρες μεγάλα Βρετανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν σενάρια για τον τρόπο επιστροφής των Γλυπτών στη χώρα μας απο το βρετανικό μουσείο με τη μορφή δανεισμού. Ανάλογο δημοσίευμα που κάνει λόγο για υβριδικό συμβιβασμό υπήρξε και στο Βήμα της Κυριακής. Η κυβέρνηση χωρίς να διαψεύδει επισημαίνει ότι πάγια θέση της χώρας μας, είναι πως δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών. Ο υπουργός Επικρατείας και ο πιο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι σε εξέλιξη μυστικές συζητήσεις για το μείζον ζήτημα.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση καθώς κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να συναντά μέσα στο Σαββατοκύριακο μέχρι και το Προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει».

Ο πρωθυπουργός, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έχει καταβάλλει προσπάθειες, είτε με δημόσιες δηλώσεις του, είτε με επαφές σε υψηλό επίπεδο έτσι ώστε να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον τόπο τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου διεξήχθησαν συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών, ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Βρετανικό Μουσείο, ακόμα και επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Η αρχή έγινε από ένα δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με το Ηνωμένο Βασίλειο». Στο άρθρο αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την εν καιρώ επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Ακολούθησε ο Guardian ο οποίος ανέφερε ότι Αθήνα και Λονδίνο βρίσκονται σε εντατικές συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών, οι Times του Λονδίνου που έγραψαν για «Εποικοδομητικές συζητήσεις», οι οποίες διεξάγονται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής και πλήθος άλλων δημοσιευμάτων από τα Βρετανικά ΜΜΕ τα οποία ήταν στο ίδιο μοτίβο.

Τελευταίο δημοσίευμα αυτό της telegraph… με ένα εξαιρετικά λεπτομερές ρεπορτάζ για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «από την πρώτη ημέρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για να ζήσουμε την επανένωση των Γλυπτών του ΠαρθενώναΚαι αυτό σε απτό επιχειρησιακό επίπεδο, όχι θεωρητικά, όχι αφηρημένα».

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του, ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε σε μία δήλωση που προκαλεί αίσθηση, καθώς σημείωσε ότι «θεωρητικά και αφηρημένα όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να επανενωθούν τα μάρμαρα, να έρθουν στη γενέθλια γη και να μείνουν εδώ για πάντα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι μια πάρα πολύ δύσκολη επιχειρησιακά άσκηση».

Παράλληλα, την στιγμή που υπενθύμισε τις συμφωνίες που έχουν γίνει ήδη για την επιστροφή του θραύσματος Fagan και των τριών θραυσμάτων από το Βατικανό, αλλά και τη μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης για το ζήτημα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε καθαρά: «Πράγματι, το επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε σε επαφές με το Βρετανικό Μουσείο σε δημιουργική συζήτηση»

Μία ακόμη δήλωση που προκαλεί έντονους προβληματισμούς είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε, από την μία ότι «η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να αποδεχτεί με οποιαδήποτε μορφή δανεισμό προς την Ελλάδα, διότι αυτό θα υπαινισσόταν ζήτημα ιδιοκτησίας», αλλά από την άλλη άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι:

 «Εκείνο το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας κατανόησης με το Βρετανικό Μουσείο είναι η επιστροφή των Γλυπτών υπό ένα νομικό ένδυμα το οποίο θα συζητήσουμε και συζητούμε στο πλαίσιο μιας δημιουργικής λογικής».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς συνέχισε τα μισόλογα, σημειώνοντας, ότι, «Έχουμε όντως θέσει ένα θέμα, να μπορούμε να στέλνουμε και ορισμένες από τις ελληνικές αρχαιότητες ή ακόμη και από άλλες περιόδους του Ελληνισμού, τη βυζαντινή περίοδο, στο Βρετανικό Μουσείο για περιοδικές εκθέσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσουμε το οποιοδήποτε δικαίωμα έχουμε απέναντι στα Γλυπτά που αποτελούν την ίδια την ταυτότητά μας».

Σχετικά Άρθρα