Νέα κρίση στις σχέσεις Ισραήλ Τουρκίας – Η τουρκική αστυνομία προσήγαγε 44 άτομα για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ

 Νέα κρίση στις σχέσεις Ισραήλ Τουρκίας – Η τουρκική αστυνομία προσήγαγε 44 άτομα για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ

Μία ημέρα μετά την καταδίκη Ιμάμογλου η οποία τον αποκλείει από τη διεκδίκηση της Προεδρίας, έγινε γνωστό ότι προσήγαγαν 44 άτομα που κατηγορούνται για κατασκοπεία των Παλαιστινίων που βρίσκονται στη χώρα. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από κοινή επιχείρηση της Αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών και οι συλληφθέντες φέρονται να έδιναν πληροφορίες στην Μοσάντ.

Από τους 44 προσαχθέντες, οι 7 φέρονται να τελούν υπό κράτηση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Daily Sabah.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση που δημοσίευσε στο χθεσινό της φύλλο η φιλοκυβερνητική αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις Ερντογάν για τη δημιουργία εσωτερικών εχθρών που θα δικαιολογεί τις πρακτικές καταστολής απέναντι σε όσους αντιτάσσονται στην κυβέρνησή του

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ύποπτοι, όλοι Τούρκοι πολίτες, φέρονται να παρακολουθούν στενά για λογαριασμό της Μοσάντ Παλαιστινίους επιχειρηματίες και φοιτητές που ζουν και εργάζονται στην Τουρκία προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες περί των δραστηριοτήτων τους. Οπως υποστηρίζει το δημοσίευμα οι καταθέσεις των υπόπτων που ανακρίθηκαν αποκάλυψαν ότι η εργασία τους βοήθησε τη Μοσάντ να ξεκινήσει διαδικτυακές εκστρατείες δυσφήμισης και απειλές κατά των Παλαιστινίων.

  • Στο επίκεντρο των ερευνών φέρεται να βρίσκεται ακαδημαϊκός ερευνητής, ο οποίος είναι επικεφαλής ιδιωτικού γραφείου ερευνών και κατά το παρελθόν είχε συνεργαστεί με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και διωκτικές αρχές.

Σχολιάζοντας την είδηση, η ισραηλινή κρατική τηλεόραση επεσήμανε ότι τόσο η Κυβέρνηση της Τουρκίας, όσο και επίσημοι ισραηλινοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να σχολιάσουν την είδηση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι κρατικές υπηρεσίες αμφοτέρων των χωρών είναι πολύ προσεκτικές ώστε να αποφευχθεί μία εκ νέου κρίση στις διμερείς τους σχέσεις.

  • Η σύλληψη φερόμενων πρακτόρων της Μοσάντ που κατηγορούνται ότι δραστηριοποιήθηκαν στην τουρκική επικράτεια, εφόσον επιβεβαιωθεί επισήμως, ενδέχεται να δοκιμάσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ για πρώτη φορά μετά την βελτίωση του κλίματος στις διμερείς τους σχέσεις, που επετεύχθη κατά την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, στην Άγκυρα τον περασμένο Μάρτιο.

Ένα από τα αποτελέσματα της συνάντησης Χέρτσογ-Ερντογάν ήταν η απόφαση να διαμορφωθεί ένας «μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων» στον οποίον θα συμμετέχουν ειδικά εντεταλμένοι αξιωματούχοι των Υπουργείων Εξωτερικών σε Άγκυρα και Ιερουσαλήμ, με στόχο την ειδική διαχείριση εκτάκτων εξελίξεων που ενδεχομένως θα είναι σε θέση να διαταράξουν τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.

  • Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Sabah «η MIT αποκάλυψε πέρυσι ένα άλλο δίκτυο πρακτόρων που εργάζονταν για τη Μοσάντ.

Το δίκτυο, το οποίο αποτελούνταν από πέντε ξεχωριστούς πυρήνες των τριών ατόμων, παρακολουθήθηκε από μονάδες της ΜΙΤ επί ένα χρόνο. Συνελήφθησαν 15 «κατάσκοποι» σε μια μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου σε τέσσερις επαρχίες.

  • Σύμφωνα με αναφορές, οι συλληφθέντες παρείχαν στη Μοσάντ πληροφορίες για ξένους φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι σε τουρκικά πανεπιστήμια, ιδίως για εκείνους που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να εργαστούν στο μέλλον στην αμυντική βιομηχανία.

Η τουρκική αστυνομία, σε συνεργασία με την ΜΙΤ, είχε αποκαλύψει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από δίκτυα κατασκοπείας, μεταξύ των οποίων και ένα που δούλευε για τη Ρωσία, και είχε βρει ένα σχέδιο του Ιράν για τη δολοφονία Ισραηλινών πολιτών στην Τουρκία. Οι επιχειρήσεις οδήγησαν επίσης στην αποκάλυψη ενός σχεδίου των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών για την απαγωγή Ιρανών αντιφρονούντων που βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία».

Σχετικά Άρθρα