Κωνσταντινούπολη: Οι πραγματικοί αντίπαλοι στις δημοτικές εκλογές- Τι θα σήμαινε ήττα ή νίκη Ιμάμογλου

 Κωνσταντινούπολη: Οι πραγματικοί αντίπαλοι στις δημοτικές εκλογές- Τι θα σήμαινε ήττα ή νίκη Ιμάμογλου

Ερντογάν και Ιμάμογλου είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται αύριο στην Τουρκία ενώ το αποτέλεσμα θα αποτελεί μία ανανέωση των γενικών εκλογών και θα αναδείξει ή την παντοδυναμία Ερντογάν ή το νέο ηγέτη της Τουρκίας. Το «κόσμημα» της Κωνσταντινούπολης και ο «εχθρός» Ιμάμογλου είναι ίσως τα σημαντικότερα στοιχεία των αυτοδιοίκητων εκλογών στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι δεδομένο πως θέλει η «δική» του πολιτική και όχι μόνο γενέτειρα να επανέλθει στα χέρια του αλλά η αλήθεια είναι πως για τον Τούρκο Πρόεδρο ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό όντως σημαντικό στοίχημα από την διαδικασία.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περιέλθει η Κωνσταντινούπολη, την κληρονομικά του Πορθητή, σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές σε αυτό που συμβαίνει. Η υπακοή στους 16 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε αυτή την πόλη είναι πάνω από όλα για εμάς. Είναι ανάγκη η Κωνσταντινούπολη είναι να εργαστεί με όραμα που αρμόζει στον ιστορικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό της πλούτο. Ανοίξαμε την Αγία Σοφία για λατρεία. Θέσαμε σε λειτουργία το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Κάναμε τα πρώτα βήματα με την οικοδόμηση του πύργου στο λόφο της Τσάμλιτζα και του τζαμιού (το μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας) και φέραμε εις πέρας πολλά μνημειώδη έργα και στις δύο πλευρές της Πόλης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μία από τις τελευταίες του ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, δείχνοντας με τις αναφορές για Πορθητή και Αγία Σοφία ποια ήταν τα όπλα της πειθούς του σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα βρίσκεται με νωπή εντολή και πάλι στην Προεδρία έχοντας κυριολεκτικά υπερκεράσει κάθε εμπόδιο, πολιτικό – κοινωνικό – οικονομικό αλλά και φυσικό που βρέθηκε στον δρόμο του. Ούτε ο καταστροφικός σεισμός στα κεντρικά της χώρας του δεν ήταν δυνατό να παύσει την μακρά παραμονή του στην εξουσία και σήμερα είναι δεδομένο πως βιώνει πολιτικά τις πιο «ήρεμες» μέρες του τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια.

  • Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής έχουν για τον ίδιο ίσως την μικρότερη σημασία, εάν υπάρχει τέτοια έννοια για έναν πολιτικό που εκκίνησε από την θέση του Δημάρχου για να φτάσει να καθορίζει τις τύχες της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Το δικό του «κάστρο» η δική του πολιτική απαρχή αυτή της Κωνσταντινούπολης είναι και το μόνο από τα στοιχήματα που ο ίδιος έχει επιλέξει δημόσια να θέσει με σειρά ομιλιών, με σειρά δηλώσεων και κυρίως με σειρά επιθέσεων στον άνθρωπο που αν και ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό χώρο μοιάζει να «χτίζει» καριέρα ακολουθώντας τα δικά του πολιτικά βήματα, τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σε μία ηλικία πολιτικά αλλά και προσωπικά που θα πρέπει να θεωρείται ακραίο, ακόμη και για τον ίδιο, το να βλέπει στο πρόσωπο του Ιμάμογλου άμεσο ανταγωνιστή για την Προεδρία της χώρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως είναι ένας άνθρωπος και κυρίως ένας πολιτικός που δουλεύει πολύ διαχρονικά για την υστεροφημία του. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι καθόλου αδιάφορος προς τον ιστορικό του μέλλοντος και θέλει να καταφέρει όσο έχει την δύναμη και την δυναμική να περιορίσει τον οποιοδήποτε ανταγωνισμό ως προς το ποιος μπορεί να τοποθετείται δίπλα στο όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ…

Στα υπόλοιπα πεδία ο Ερντογάν γνωρίζει καλά πως τα δημοσκοπικά στοιχεία δεν θα κρύβουν εκπλήξεις και πως οι βασικές περιφέρειες στις οποίες προηγούνται οι δικοί του υποψήφιοι θα κατακτηθούν και πως αυτές στις οποίες υπολείπονται θα ηττηθούν. Η Κωνσταντινούπολη όμως δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ μία απλή περιφέρεια. Εκτός του γοήτρου εάν ο Ερντογάν καταφέρει να έχει στην κατοχή του τις δύο σημαντικότερες πόλεις της γείτονος, μαζί με την Πρωτεύουσα Άγκυρα, θα έχει καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει πολιτικά σε εξόχως δύσκολους καιρούς αλλά και να αποκαταστήσει κάτι από την αίγλη και το μεγαλείο της νιότης του.

Ο Ιμάμογλου από την πλευρά του με τα δημοσκοπικά στοιχεία να του δίνουν ακόμη μία θητεία στην Πόλη δεν έχει καμία απολύτως διάθεση για συνεργασία με τον άνθρωπο που πριν από μερικά χρόνια θεωρούσε μέντορά του…

Ο σημερινός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, με στρατηγική αποφυγής κάθε πόλωσης σε αυτές τις εκλογές, έχει εστιάσει στα έργα που έχει καταφέρει μέχρι τώρα και τα λάθη, τις παραλείψεις και τις κακές τακτικές της κυβέρνησης στην οικονομία. Έχει αποφύγει την παγίδα, που θα βάθαινε τα ρήγματα της τουρκικής κοινωνίας και κυρίως αυτό ανάμεσα σε «κεμαλιστές και ισλαμιστές».

Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ συνδράμουν τον Ιμάμογλου με τα καθημερινά πρωτοσέλιδα για την άθλια οικονομία και κυρίως την αδυναμία αύξησης των συντάξεων, κάτι που άσκησε πίεση στην κυβέρνηση σε αυτές τις εκλογές.

«Αυτή τη φορά οι συνταξιούχοι ήταν η αχίλλειος πτέρνα του», σημειώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος, πολύ κοντά στην κυβέρνηση, Ραγκίπ Σοϊλού».

Στην αρχή της εκλογικής διαδικασίας, η δυναμική ήταν υπέρ του Κουρούμ, του υποψήφιου δημάρχου του κυβερνώντος ΑΚΡ. Η διάλυση της εξακομματικής συμμαχίας του CHP ήταν μειονέκτημα για τον Ιμάμογλου. Ωστόσο, κατάφερε να συσπειρώσει πίσω του την «κοινωνική» αντιπολίτευση και ξεκίνησε επιθετικά τον Μάρτιο. Ενώ ο Ερντογάν, από την άλλη, παρόλο που κατέβηκε ο ίδιος στον προεκλογικό στίβο, δεν πείθει τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως την Ανατολία.

Η αδυναμία Κουρούμ: Ενώ ο Κουρούμ απέτυχε να δημιουργήσει μια θετική σχέση με τους ψηφοφόρους και υπέφερε από διάβρωση της εμπιστοσύνης, ο Ιμάμογλου τα πήγε περίφημα.

Αντίκτυπος καμπάνιας: Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κράτησε την Κωνσταντινούπολη στην ημερήσια διάταξη και όλοι οι υπουργοί πήγαν στο πεδίο ωφέλησε τον Ιμάμογλου, σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, την τελευταία εβδομάδα.

Η προσέγγιση άλλων κομμάτων: Η ρητορική της κυβέρνησης εναντίον του κόμματος DEM και του Νέου Κόμματος Ευημερίας δεν κέρδισε πόντους και ίσως κάποιοι να κινηθούν τελικά προς τον Ιμάμογλου την Κυριακή, αν δεν ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος.

Πρακτικές κατά αντιπάλων: Ένας από τους πιο γνωστούς ακαδημαϊκούς της Τουρκίας, ο Μπασκίν Οράν, υποστηρίζει ότι το ‘καθεστώς’ αισθάνεται όλο και πιο στρυμωγμένο και για το λόγο αυτό γίνεται όλο και πιο σκληρό. Ο Μπασκίν Οράν απαριθμεί μάλιστα όλες τις «προετοιμασίες» της κυβέρνησης -κυρίως κατά των Κούρδων- ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

  • Τυπώθηκαν ψεύτικα πανό του κόμματος DEM που ανακοινώνουν την υποστήριξή τους στον δήμαρχο του CHP στην Άγκυρα Μανσούρ Γιαβάς.
  • Πλαστά έγγραφα κυκλοφόρησαν υποστηρίζοντας ένα πρωτόκολλο μεταξύ CHP και DEM.
  • Αξιωματούχοι του κόμματος DEM συνελήφθησαν 266 φορές μέσα σε τρεις μήνες.
  • Ο φυλακισμένος πρώην ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναγκάστηκε να βγάζει τα παπούτσια του μπροστά στις κάμερες κάθε φορά που έμπαινε ή έβγαινε από το κελί του για επίσκεψη. Αυτή η εφαρμογή εγκαταλείφθηκε αργότερα.
  • Η 75χρονη Χατιτζέ Γιλντίζ συνελήφθη και μεταφέρθηκε από το σπίτι της σε αναπηρικό καροτσάκι επειδή έστειλε χρήματα στη φυλακισμένη κόρη της. Η Γιλντίζ κατηγορήθηκε για «παροχή χρηματοδότησης σε τρομοκρατική οργάνωση» και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια και δύο μήνες φυλάκισης.
  • Ο δημοσιογράφος Ατίλα Ασούτ συνελήφθη επειδή έστειλε 600 τουρκικές λίρες σε κρατούμενο που είναι φυλακισμένος εδώ και 25 χρόνια. Ο Ασούτ κατηγορήθηκε για «χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης».
  • Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πολίτες συνελήφθησαν επειδή κρατούσαν πανό που έγραφαν «Τερματίστε το εμπόριο με το Ισραήλ».
  • Αυτές οι πιέσεις στη χώρα κλωνοποιούνται στο εξωτερικό. Στο Βέλγιο, οι Κούρδοι της Τουρκίας που επέστρεφαν από τους εορτασμούς του Newroz δέχτηκαν επίθεση από μια ομάδα Γκρίζων Λύκων.

Η πιθανή επανεκλογή του, θα δώσει στον Ιμάμογλου και μία σημαντική χρονική προοπτική προκειμένου να δει και κυρίως να «διαβάσει» τις πολιτικές κινήσεις κυρίως στο παρασκήνιο και να προσπαθήσει να κάνει το δικό του επόμενο βήμα.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ήταν 90%. Αν είναι χαμηλότερο του 85% θα είναι εναντίον του Ιμάμογλου. Εάν η συμμετοχή είναι κάτω από το 80, θα χάσει, λένε οι πολιτικοί παρατηρητές.

Το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής μία νίκη ακόμη για τον Ιμάμογλου θα είναι σαφές μήνυμα και για τον Ερντογάν πως με τον χρόνο και το μέλλον δεν τα έβαλε και κυρίως δεν κέρδισε ποτέ κανείς. Μία ήττα Ιμάμογλου ίσως να έχει περισσότερο κόστος για τον ηττημένο καθώς θα είναι ξεκάθαρο πως η επιφάνεια του Ερντογάν είναι ίσως μεγαλύτερη από κάθε άλλο σύγχρονου Τούρκου πολιτικού και όχι μόνο στον 20ο αιώνα. Την ιστορία επίσης δεν την κέρδισε ποτέ κανείς.

Σχετικά Άρθρα