Επιτροπή Θεσμών: Η μάχη της Δευτέρας για τις υποκλοπές- Μετά τις αντικαταστάσεις βουλευτών, κρίσιμος ο ρόλος της Όλγας Κεφαλογιάννη- Όλο το παρασκήνιο

 Επιτροπή Θεσμών: Η μάχη της Δευτέρας για τις υποκλοπές- Μετά τις αντικαταστάσεις βουλευτών, κρίσιμος ο ρόλος της Όλγας Κεφαλογιάννη- Όλο το παρασκήνιο

Η κυβέρνηση, κέρδισε, αναμφίβολα, μερικές επικοινωνιακές ανάσες τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το σοβαρό θέμα με την “Κιβωτό του Κόσμου” “συνεπήρε” τα δελτία ειδήσεων των καναλιών και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αφήνοντας λιγότερο χώρο και χρόνο στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Οι δύο μείζονος σημασίας παρεμβάσεις των ανεξάρτητων αρχών (ΑΔΑΕ,Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), οι οποίες εγείρουν σοβαρές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο σχετικά με την ΕΥΠ, πέρασαν στα “ψιλά”, ενώ η δημοσκόπηση της Metron Analysis (Mega Channel) έφερε χαμόγελα στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Βεβαίως, η μέτρηση (10,2% στην Εκτίμηση Ψήφου υπέρ του κυβερνώντος κόμματος) αυτή, έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες (MRB,Alco,Pulse), οι οποίες παρουσιάζουν την διαφορά Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ έξι και επτά μονάδες, έτυχε, όμως, ευρείας αναμετάδοσης. Για να διευκολυνθεί έτσι ο πρωθυπουργός – ο οποίος εντείνει, πλέον, τις περιοδείες καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα- να πει από την Καλλιθέα (Σάββατο) πως “το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές”.

Είναι χαρακτηριστικό πως και το “Βήμα της Κυριακής” χαρακτηρίζει την υπόθεση της Κιβωτού ως “αντιπερισπασμό στο θέμα των υποκλοπών”, όμως η αυριανή μέρα (Δευτέρα) θα την επαναφέρει στην επικαιρότητα. Σήμερα, το Documento, αποκαλύπτει νέα (τρίτη κατά σειρά) λίστα πολιτικών και άλλων προσώπων που φέρονται να παρακολουθήθηκαν από το Pretador ή και σε συνδυασμό με “νόμιμη επισύνδεση” από την ΕΥΠ, και αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου έχουν κληθεί τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης: Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν. Έως την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές, μόνο ο πρώτος είχε επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να παραστεί, οι υπόλοιποι μάλλον απουσιάζουν στο εξωτερικό, οπότε θα εγερθεί ζήτημα πιθανής βίαιης προσαγωγής τους, κάτι που θα επιδιώξει η αντιπολίτευση, αν και υπάρχουν αντικρουόμενες νομικές εκτιμήσεις.

Η αντικατάσταση Τζαβάρα και το παρασκήνιο για Στυλιανίδη και Κουτσούμπα

Για την κυβέρνηση, η συνεδρίαση θα αποτελέσει crash test, γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν ληφθεί (αμυντικές) μέριμνες. Αργά το βράδυ της Παρασκευής αντικαταστάθηκε ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος είχε διαφωνήσει ηχηρά με την επίκληση του απορρήτου και έχει επανειλημμένα δηλώσει τον τελευταίο καιρό πως πρέπει αν υπάρξει πλήρης διαλεύκανση. Πήρε, δε, το μέρος των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν στοιχεία της υπόθεσης, λέγοντας πως δεν έχουν αυτοί το βάρος της απόδειξης, και άσκησε κριτική στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την καθυστέρηση στην διερεύνηση, για να εισπράξει μία ηχηρή παρέμβαση αποδοκιμασίας από τον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Ο βουλευτής είναι σφόδρα ενοχλημένος γιατί εμφανίστηκε πως έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, κάτι που δεν ισχύει, καθώς η μόνιμη και πολύ παλαιά αναπηρία του (πρόβλημα όρασης) δεν προκαλούσε κώλυμα στην συμμετοχή του στην επιτροπή. Επειδή, όμως, δεν θέλησε να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην προτροπή να παραιτηθεί. Οι φήμες, λένε, πως σκοπεύει να βάλει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Πελοποννήσου και, ως εκ τούτου, θα χρειαστεί το χρίσμα της Ν.Δ.

Από το απόγευμα του Σαββάτου κυκλοφορεί, εξάλλου, έντονα η φήμη πως επίκεινται αντικαταστάσεις άλλων δύο βουλευτών της Ν.Δ από την Επιτροπή Θεσμών. Πρόκειται για τους Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ανδρέα Κουτσούμπα που (τυχαία;) βρίσκονται σε αποστολή στο εξωτερικό. Και οι δύο θεωρούνται στενοί πολιτικοί φίλοι του Κώστα Καραμανλή και, αναμφίβολα, θα προέκυπτε ζήτημα εάν ακολουθούσαν την άποψη του πρώην πρωθυπουργού για άρση του απορρήτου.

Επιτροπή Θεσμών: Η μάχη των συσχετισμών

Από τις κινήσεις αυτές πολλοί εικάζουν πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν θα θελήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στο Μαξίμου (παρότι θεωρεί εαυτόν προσβεβλημένο από την πλήρη μετάθεση ευθυνών) και θα επικαλεστεί ξανά το απόρρητο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο έχει μεγάλη αξία ο συσχετισμός που θα αναπτυχθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η Ν.Δ διαθέτει την πλειοψηφία με 10 βουλευτές και η αντιπολίτευση (που, εάν δεν προκύψουν απρόοπτα, θα προσέλθει en block) 9. Με συμπαγή της κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος θεωρείται πως μπορεί να αποφευχθούν οι σκόπελοι.

Είναι άγνωστο,οπως είπαμε, τι σκοπεύουν να κάνουν οι υπόλοιποι τρεις που έχουν κληθεί, οι επιχειρηματίες Γ. Λαβράνος και Φ. Μπίτζιος και ο Ισραηλινός Τ. Ντίλιαν. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν, η αντιπολίτευση θα ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή τους βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πράγμα που η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να αποφύγει.

Υπάρχουν ακόμα δύο κρίσιμα ζητήματα επί της διαδικασίας: το ένα είναι αν η συνεδρίαση της Επιτροπής θα είναι μυστική, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Εδώ η αντιπολίτευση απαντά ότι το θέμα του παράνομου λογισμικού δεν αφορά ούτε την ΕΥΠ ούτε την εθνική ασφάλεια, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος η συνεδρίαση να μην είναι δημόσια και να μην μεταδοθεί από το Κανάλι της Βουλής. Το δεύτερο είναι το αν η Επιτροπή θα επιτρέψει στον Γρ. Δημητριάδη να επικαλεστεί το απόρρητο ώστε να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, όπως έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο ρόλος της Όλγας Κεφαλογιάννη

Όλα θα κριθούν, ως εκ τούτου, στο πόσο συμπαγής θα είναι η ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. Κι εδώ αναδεικνύεται ο ρόλος της Όλγας Κεφαλογιάννη. Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε, φυσικά, να ζητήσει την αντικατάσταση μιας βουλεύτριας με σημαντική επιρροή, η οποία είναι πολύ πιθανό να παίξει γενικότερο ρόλο στη Ν.Δ. Η ίδια έχει καταστήσει σαφές (από την παρέμβασή της, τον Αύγουστο στα Ανώγεια, δίπλα στον Κώστα Καραμανλή) πώς είναι υπέρ της άρσης του απορρήτου, ενώ τις τελευταίες ημέρες με δύο συνεντεύξεις της κατέστησε σαφές ότι επιμένει σε αυτή την άποψη. Δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιο πως θα αποφασίσει αυτή τη στιγμή να συγκρουστεί με το Μέγαρο Μαξίμου και να ταχθεί στο πλευρό των βουλευτών της αντιπολίτευσης που θα ζητούν να μην επικαλεστεί το απόρρητο ο κ. Δημητριάδης, ή ακόμα και να γίνει βίαιη προσαγωγή (για την επόμενη μέρα) όσων δεν παραστούν.