Αντικαθίστανται στην Επιτροπή Θεσμών Στυλιανίδης, Κουτσούμπας… μετά τον Τζαβάρα – Εύθραυστη ισορροπία στην κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας

 Αντικαθίστανται στην Επιτροπή Θεσμών Στυλιανίδης, Κουτσούμπας… μετά τον Τζαβάρα – Εύθραυστη ισορροπία στην κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας

Υπό την πίεση των διαφοροποιήσεων η κυβέρνηση αντικαθιστά μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία την ερχόμενη Δευτέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Γρηγόρης Δημητριάδης και οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, που βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες Krikel και Intellexa, ενώ ο Ταλ Ντίλιαν είναι Ισραηλινός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Intellexa.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αντικαθίστανται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και ο Ανδρέας Κουτσούμπας ο οποίος είχες διαφωνήσει ανοιχτά με το απόρρητο. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο πώς οι δύο βουλευτές αντικαθίστανται στην Επιτροπή καθώς θα βρίσκονται στο εξωτερικό. Είναι προφανές πώς αυτή η …βολική εξέλιξη επιτρέπει στην κυβέρνηση να τους αντικαταστήσει με άλλους που θα υπερασπιστούν ευκολότερα την κυβερνητική γραμμή. Αλλά και για τους ίδιους τους βουλευτές που ανήκουν στους “καραμανλικούς”, και θα ήταν δύσκολο να εκπροσωπήσουν άποψη με την οποία έχει κεντρικά συγκρουστεί ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

  • Ήδη έχει αντικατασταθεί από χθες ο Κώστας Τζαβάρας ο οποίος έχει εκφράσει με ένταση την αντίρρησή του στην επίκληση του απορρήτου αλλά και στη γενικότερη τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα.

Αντίθετα η βουλευτής Α΄ Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία επίσης έχει αντιταχθεί με σθεναρό τρόπο δημόσια στους κυβερνητικούς χειρισμούς επί του σκανδάλου των υποκλοπών θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

  • Mετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αντικατάσταση Τζαβάρα, Στυλιανίδη και Κουτσούμπα, το βάρος ενδεχόμενης διαφοροποίησης ως προς το απόρρητο πέφτει στην Όλα Κεφαλογιάννη η οποία εφόσον επιμείνει στη διαφωνία της τότε θα υπάρξει ισοψηφία.

Να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση διαθέτει στην Επιτροπή 9 βουλευτές ενώ η ΝΔ 10.

Η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να ασκήσει πίεση προς τον πρώην Γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, που είναι ο μόνος όπως όλα δείχνουν, που θα παραστεί στη Συνεδρίαση.

  • Οι τρεις υπόλοιποι, δηλαδή οι κ. Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα παραστούν αλλά θα καταθέσουν γραπτώς μέσω των ελληνικών πρεσβειών, στις χώρες του εξωτερικού όπου και βρίσκονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταλ Ντίλιαν είναι ο Ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa που εμπορεύεται το Predator, ενώ ο Φέλιξ Μπίτζιος επιχειρηματίας που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα συνδέονται άμεσα με τις εταιρείες Krikel και Intellexa και ο Γιάννης Λαβράνος επιχειρηματίας που έχει στενή σχέση με τον Γρ. Δημητριάδη.

Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει με ένταση να προσέλθουν στην Επιτροπή τα τέσσερα πρόσωπα «κλειδιά», αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία είχε αρνηθεί να προσέλθουν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή. Ωστόσο ο συντονισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέτρεψε τη συγκέντρωση των 2/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών, που βάσει Κανονισμού της Βουλής στέρησε τη δυνατότητα αντίδρασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση επιμένει στην θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος μένοντας σταθερά στη γραμμή της «σκευωρίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ» και τονίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση συγχέει συνειδητά τις νόμιμες επισυνδέσεις των κρατικών Αρχών με τα κακόβουλα λογισμικά.

  • Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι με τις πρόσφατες προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναμόρφωση της ΕΥΠ η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία θα απαγορεύει οριζόντια και κάθετα την εμπορία, χρήση και διακίνηση κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της.

Επίσης με αφορμή την πρόσφατη στοχοποίηση του Υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης από την αντιπολίτευση πως δήθεν η οικογένεια του σώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι λόγω παράνομου λογισμικού, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι «η αντιπολίτευση μέσα στο αδιέξοδο της συκοφαντίας της εμπλέκει πρόσωπα και χρόνους» σημειώνοντας πως «σύμφωνα με αυτούς που διασπείρουν τις άθλιες φήμες, ένα λογισμικό που λειτουργούσε επί των ημερών τους, εντόπισε μέσα στους καπνούς, μόνο αυτούς και τους έσωσε.

Αλλά βέβαια δεν είναι τυχαία και αυτή η στοχοποίηση. Γιατί στο πρόσωπο ενός πετυχημένου Υπουργού θέλουν να αμαυρώσουν την επιτυχία του ψηφιακού Κράτους, που όλοι αναγνωρίζουν». Επισημαίνουν μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την υπόθεση Novartis και ότι σύντομα θα πάρει ξανά το μάθημα του πως  δεν μπορεί να στήνει σκευωρίες διαστρέφοντας την αλήθεια.