Νέα δεδομένα και… συναγερμός από τον νέο εκλογικό χάρτη – Πόσο αυξάνονται οι μονοεδρικές, ποιες περιφέρειες κερδίζουν έδρες, ποιες χάνουν

 Νέα δεδομένα και… συναγερμός από τον νέο εκλογικό χάρτη – Πόσο αυξάνονται οι μονοεδρικές, ποιες περιφέρειες κερδίζουν έδρες, ποιες χάνουν

Η τελευταία απογραφή του πληθυσμού αλλάζει τον εκλογικό χάρτη της χώρας και δημιουργεί νέα δεδομένα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το επιτελείο της κυβέρνησης ήδη έχει αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή την προεκλογική του στρατηγική του και να συντάσσει τα γαλάζια ψηφοδέλτια ανα την επικράτεια. Και συνθέτοντας την προεκλογική στατηγική του συνυπολογίζει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην πολιτική σκακιέρα από τόσο από την πρόσφατη απογραφή όσο και από το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Της Άννας Καραβοκύρη

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκλεισε την συζήτηση που είχε ανοίξει το τελευταίο διάστημα δηλώνοντας ρητά πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την τελευταία απογραφή κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν ανακατατάξεις στον εκλογικό χάρτη.  

  • Για το νέο εκλογικό χάρτη είχε προϊδεάσει και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος σημειώνοντας πως  αυτό που αναμένεται είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες προς εκλογικές περιφέρειες της πρώην Β’ Αθηνών, της Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών.

Εξήγησε ότι η απογραφή επηρεάζει τρεις βασικούς τομείς:

  • «Στην κατανομή των εδρών μέσα στην εκλογική περιφέρεια (πχ εκλογικό μέτρο κτλ). 
  • Στον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια. 
  • Στον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να θέσει ο εκλογέας στο ψηφοδέλτιο». 

Βέβαια, για να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις στις κατανομές εδρών θα πρέπει πρώτα οι όποιες πληθυσμιακές μεταβολές προέκυψαν από τη απογραφή να επικυρωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό αναμένεται να γίνει κατά τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα και τις αλλαγές που θα υπάρξουν στις εκλογικές περιφέρειες ανα την επικράτεια. 

Σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζεται ότι

  • «O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι θα αυξηθούν οι μονοεδρικές περιφέρειες κατά 2 ή 3 έδρες και απο 7 που ήταν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση του 2019 θα γίνουν 9 ή 10. Μάλιστα απο την Πειραιώς σημειώνουν ότι τον Ιούλιο του 2019 η ΝΔ είχε επικρατήσει σε όλες τις μονοεδρικές. Ανακατατάξεις αναμένεται να υπάρχουν και στις μεγάλες περιφέρειες της πρωτεύουσας. Για παράδειγμα, μια πρώτη εκτίμηση των γαλάζιων στελεχών είναι ότι η περιφέρεια της Α’ Αθήνας θα χάσει μια έδρα και απο 13 που είναι σήμερα θα πέσει στις 12. Αντιθέτως, η περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής αναμένεται να αυξήσει τις έδρες της κι έτσι απο 10 που είναι σήμερα πιθανότητα να κερδίσει 1 ή 2 έδρες ακόμα στις επόμενες εκλογές. Επίσης, δύο έδρες αναμένεται να κερδίσει η πρώην Β΄ Αθηνών χωρίς ακόμα να είναι απολύτως σίγουρο αν αυτή η έδρα θα ενταχθεί στο βόρειο τομέα, στο νότιο ή στον δυτικό.

  • Το γεγονός ότι η απογραφή εισάγει νέα δεδομένα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση έχει προκαλέσει “άγχος” σε ορισμένους βουλευτές καθώς όσοι εξελέγησαν τελευταίοι στην κατάταξη το 2019, ενδέχεται στις επόμενες κάλπες να χάσουν την έδρα τους. Παράλληλα, αυξάνεται ο “ανταγωνισμός” σε όσες περιφέρειες αναμένεται η επόμενη κάλπη –   ως μονοεδρική πλέον –   να αναδείξει έναν και μόνο βουλευτή.   

Σχετικά Άρθρα