Διαστάσεις εξέγερσης: Περισσότεροι από 30 οι νεκροί στις διαδηλώσεις στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί (vid)

 Διαστάσεις εξέγερσης: Περισσότεροι από 30 οι νεκροί στις διαδηλώσεις στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί (vid)

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμίνι στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη των δυνάμεων ασφαλείας στους θανάτους των διαδηλωτών.

Στο νότιο Ιράν διαδηλωτές έκαψαν χθες το βράδυ τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ.

Στην Τεχεράνη και την υπόλοιπη χώρα διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά και φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησε σε πολλές συλλήψεις.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp έχει περιοριστεί, σύμφωνα με Δυτικά μέσα ενημέρωσης. Υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές της επαρχίας του δυτικού Κουρδιστάν του Ιράν από το απόγευμα της Δευτέρας, και περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχεράνης.

«Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε.

Διαδηλώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος καταγράφηκαν και αλλού, όπως στη Βηρυτό και στην Κωνσταντινούπολη, με γυναίκες να κόβουν μπροστά στις κάμερες τις κοτσίδες τους για να δείξουν ότι τα μαλλιά τους ανήκουν σε αυτές και τα κάνουν οι ίδιες ό,τι θέλουν.

  • Περιστοιχισμένη από ένα πλήθος που φωνάζει συνθήματα, μια γυναίκα σηκώνει ένα ψαλίδι και κόβει την αλογοουρά της, αποκαλύπτοντας το κεφάλι της. Σε μια ανθρώπινη λαοθάλασσα, πολλοί εκ των οποίων είναι άνδρες, δεν φαίνεται ούτε μια χιτζάμπ ούτε μια μαντίλα.

Η γυναίκα σηκώνει αγωνιστικά τη γροθιά της στον αέρα και οι συγκεντρωμένοι ξεσπούν σε επευφημίες. Είναι μια δυνατή πράξη αντίστασης στην ιρανική πόλη Κερμάν, όπου οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε στα σόσιαλ μίντια είναι ένα μόνο στιγμιότυπο από τις πολυάριθμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο μιας νέας γυναίκας που συνελήφθη από την ισλαμική αστυνομία και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο θάνατος της 22χρονης, κουρδικής καταγωγής, Μάχσα Αμίνι ήρθε σε μια στιγμή που το θεοκρατικό καθεστώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας λαϊκής εξέγερσης.

  • Μερικοί θάνατοι λειτουργούν ως αφύπνιση για κοινωνίες ολόκληρες, μερικοί νεκροί δεν περνούν απαρατήρητοι.

Η 22χρονη Μάσα Αμίνι, η Ιρανή που άφησε την τελευταία της πνοή στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Τεχεράνης την περασμένη εβδομάδα, στοιχειώνει το θεοκρατικό καθεστώς, που δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να δικαιολογήσει όχι τον θάνατο της 22χρονης –αυτός δεν μπορεί εξ ορισμού να δικαιολογηθεί–, αλλά την ίδια την ύπαρξη της αστυνομίας ηθών.

Η Αμίνι, που καταγόταν από το ιρανικό Κουρδιστάν, επισκεπτόταν την περασμένη εβδομάδα την Τεχεράνη με τον αδελφό της, όταν η θρησκευτική αστυνομία εντόπισε ότι από τη μαντίλα ξεπρόβαλλαν τούφες μαλλιών και την έβαλε σε αστυνομικό βαν.

Το τι συνέβη στη συνέχεια δεν είναι γνωστό, αλλά την επομένη η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κλινικά νεκρή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου. Εισήχθη στην εντατική, όπου πέθανε την Παρασκευή.

Ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων, με επίκεντρο την κηδεία της, στην πόλη Σακέζ του ιρανικού Κουρδιστάν, ενώ η υπόθεση έγινε πρώτη είδηση σε μεγάλη μερίδα του Τύπου, ανοίγοντας ζωηρή δημόσια συζήτηση για τις ακρότητες της θρησκευτικής αστυνομίας.

Η επίσημη εκδοχή –ότι η 22χρονη υπέστη καρδιακό επεισόδιο στο τμήμα γιατί ήταν φιλάσθενη– απαντάται με όλο και περισσότερες αναφορές γυναικών για κακομεταχείριση στα χέρια της ιρανικής αστυνομίας.

Σχετικά Άρθρα