Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Πούτιν;- Τι εκτιμούν δυτικοί αναλυτές για το σχέδιο της Μόσχας στην Ουκρανία

 Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Πούτιν;- Τι εκτιμούν δυτικοί αναλυτές για το σχέδιο της Μόσχας στην Ουκρανία

Από αέρα, ξηρά και θάλασσα, η Ρωσία εξαπέλυσε μια καταστροφική επίθεση στην Ουκρανία, μια ευρωπαϊκή δημοκρατία 44 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι δυνάμεις της βομβαρδίζουν τα κέντρα των πόλεων και πλησιάζουν την πρωτεύουσα, Κίεβο, προκαλώντας μαζική έξοδο προσφύγων.

Επί μήνες, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνιόταν ότι θα εισέβαλε στη γείτονά του, αλλά στη συνέχεια διέλυσε μια ειρηνευτική συμφωνία και εξαπέλυσε αυτό που η Γερμανία αποκαλεί «πόλεμος του Πούτιν», ρίχνοντας δυνάμεις στο βόρειο, ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει, ο ηγέτης της Ρωσίας κατηγορείται ότι κατέστρεψε την ειρήνη στην Ευρώπη. Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη τη δομή ασφαλείας της ηπείρου.

Γιατί επιτέθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα;

Σε μια τηλεοπτική ομιλία πριν τα ξημερώματα στις 24 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αισθάνεται «ασφαλής, να αναπτυχθεί και να υπάρχει» εξαιτίας αυτού που ισχυρίστηκε ότι ήταν μια συνεχής απειλή από τη σύγχρονη Ουκρανία.

Αμέσως, τα αεροδρόμια και τα στρατιωτικά γραφεία δέχθηκαν επίθεση, στη συνέχεια τανκς και στρατεύματα εισήλθαν από τη Ρωσία, την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία. Τώρα, πολεμικά αεροσκάφη έχουν βομβαρδίσει μεγάλες πόλεις.

Η Ρωσία αρνείται να χρησιμοποιήσει τους όρους πόλεμος ή ακόμα και εισβολή. πολλές από τις δικαιολογίες του αρχηγού της για αυτό ήταν ψευδείς ή παράλογες.

Ισχυρίστηκε ότι στόχος του ήταν να προστατεύσει τους ανθρώπους που υπόκεινται σε εκφοβισμό και γενοκτονία και να στοχεύει στην «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζισμό» της Ουκρανίας. Δεν υπήρξε γενοκτονία στην Ουκρανία: είναι μια ζωντανή δημοκρατία, με επικεφαλής έναν πρόεδρο που είναι Εβραίος.

«Πώς θα μπορούσα να είμαι ναζί;» είπε ο Volodymyr Zelensky, ο οποίος παρομοίασε την επίθεση της Ρωσίας με την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αρχιραβίνος της Ουκρανίας και το Μνημείο του Άουσβιτς έχουν επίσης απορρίψει την προσβολή της Ρωσίας.

Χάρτης που δείχνει ολόκληρη τη χώρα.  Ενημερώθηκε 28 Φεβ

Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει κατηγορήσει συχνά την Ουκρανία ότι καταλαμβάνεται από εξτρεμιστές, από τότε που ο φιλορώσος πρόεδρός της, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανατράπηκε το 2014 μετά από μήνες διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του.

Στη συνέχεια, η Ρωσία αντέδρασε καταλαμβάνοντας τη νότια περιοχή της Κριμαίας και πυροδοτώντας μια εξέγερση στα ανατολικά, υποστηρίζοντας αυτονομιστές που έχουν πολεμήσει με τις ουκρανικές δυνάμεις σε έναν πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.

Στα τέλη του 2021, η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ αρνήθηκε επανειλημμένα ότι επρόκειτο να επιτεθεί. Στη συνέχεια, ο Πούτιν ακύρωσε μια ειρηνευτική συμφωνία του 2015 για τα ανατολικά και αναγνώρισε τις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών ως ανεξάρτητες.

Η Ρωσία αντιστέκεται εδώ και καιρό στην κίνηση της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αμυντική στρατιωτική συμμαχία της Δύσης, το ΝΑΤΟ. Ανακοινώνοντας την εισβολή της Ρωσίας, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι απειλεί «το ιστορικό μας μέλλον ως έθνος».

Πόσο μακριά θα φτάσει η Ρωσία;

Είναι πλέον σαφές ότι η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει τις μεγάλες πόλεις και να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι είχε προειδοποιηθεί «ο εχθρός με έχει ορίσει ως στόχο νούμερο ένα· η οικογένειά μου είναι ο στόχος νούμερο δύο».

Ο δεδηλωμένος στόχος της Ρωσίας είναι να απελευθερωθεί η Ουκρανία από την καταπίεση και να «καθαριστεί από τους Ναζί». Κάτω από αυτή την ψευδή αφήγηση μιας Ουκρανίας που διοικείται από φασίστες από το 2014, ο κ. Πούτιν μίλησε για προσαγωγή στο δικαστήριο «εκείνων που διέπραξαν πολλά αιματηρά εγκλήματα κατά αμάχων».

Οι μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες του για την Ουκρανία είναι άγνωστες. Αρνείται ότι επιδιώκει να καταλάβει την Ουκρανία και απέρριψε μια κατηγορία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο ότι σχεδίαζε να εγκαταστήσει μια μαριονέτα υπέρ του Κρεμλίνου. Μια ανεπιβεβαίωτη έκθεση πληροφοριών λέει ότι σκοπεύει να χωρίσει τη χώρα στα δύο.

Αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση από έναν βαθιά εχθρικό πληθυσμό, αλλά έχει δείξει ότι είναι έτοιμος να βομβαρδίσει περιοχές αμάχων για να εκπληρώσει τους στόχους του.

Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τους γείτονες της Ρωσίας στη Βαλτική, αλλά το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την άμυνά τους για κάθε ενδεχόμενο.

Πριν από την εισβολή, η δημόσια εστίαση της Ρωσίας ήταν πάντα στις περιοχές που κατείχαν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες στα ανατολικά. Αλλά αυτό άλλαξε όταν ο Πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους.

Όχι μόνο κατέστησε σαφές ότι δεν τους θεωρούσε πλέον μέρος της Ουκρανίας, αλλά αποκάλυψε ότι υποστήριξε τους ισχυρισμούς τους για πολύ μεγαλύτερη ουκρανική επικράτεια. Οι αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες καλύπτουν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των περιοχών του Ντόνετσκ του Λουχάνσκ και οι αντάρτες επιθυμούν και τις υπόλοιπες.

Χάρτης που δείχνει τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές σε αυτές τις περιοχές.

Σχετικά Άρθρα