Ο παράλληλος “κυβερνοπόλεμος” της Ρωσίας- Επιθέσεις σε κρίσιμους ιστοτόπους της Ουκρανικής κυβέρνησης

 Ο παράλληλος “κυβερνοπόλεμος” της Ρωσίας- Επιθέσεις σε κρίσιμους ιστοτόπους της Ουκρανικής κυβέρνησης

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εμπίπτουν στις παραδοσιακές κατηγορίες επιθέσεων του σαμποτάζ, της κατασκοπείας και της ανατροπής.

Μπορούν να πραγματοποιηθούν πιο γρήγορα από τις τυπικές επιθέσεις με όπλα και να αφαιρέσουν σε μεγάλο βαθμό τα εμπόδια χρόνου και απόστασης. Η εκτόξευση τους είναι σχετικά φθηνή και απλή, αλλά η άμυνα εναντίον τους είναι όλο και πιο δαπανηρή και δύσκολη.

Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Γεωργία το 2008, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ηγήθηκε μιας προσπάθειας εκσυγχρονισμού του ρωσικού στρατού και ενσωμάτωσης στρατηγικών στον κυβερνοχώρο. Οι κυβερνοεπιθέσεις που εγκρίνονται από το κράτος βρίσκονται έκτοτε στην πρώτη γραμμή της πολεμικής στρατηγικής της Ρωσίας.

Η Ρωσική Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GRU) συνήθως ενορχηστρώνει αυτές τις επιθέσεις. Συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση προσαρμοσμένου κακόβουλου λογισμικού (κακόβουλο λογισμικό) για τη στόχευση του υλικού και του λογισμικού που υποστηρίζουν τα συστήματα και την υποδομή μιας χώρας-στόχου.

Μεταξύ των τελευταίων επιθέσεων στην Ουκρανία ήταν μια κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας (DDoS).

https://twitter.com/netblocks/status/1493631119669047299?s=20&t=qtJQUA5-9j2aUUTTqPahAQ

Σύμφωνα με τον υπουργό ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, αρκετοί ιστότοποι της κυβέρνησης και των τραπεζών της Ουκρανίας τέθηκαν εκτός σύνδεσης ως αποτέλεσμα. Οι επιθέσεις DDoS χρησιμοποιούν bots για να πλημμυρίσουν μια διαδικτυακή υπηρεσία, κατακλύζοντάς την μέχρι να διακοπεί, εμποδίζοντας την πρόσβαση για τους νόμιμους χρήστες.

Ένα καταστροφικό λογισμικό «σκουπίσματος δεδομένων» βρέθηκε επίσης να κυκλοφορεί σε εκατοντάδες υπολογιστές στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναφορές , με τις υποψίες να πέφτουν στη Ρωσία.

Στις 15 Φεβρουαρίου, η αστυνομία του κυβερνοχώρου της Ουκρανίας είπε ότι οι πολίτες λάμβαναν ψεύτικα μηνύματα κειμένου που ισχυρίζονταν ότι τα ΑΤΜ ήταν εκτός σύνδεσης (αν και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε). Πολλοί πολίτες προσπάθησαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων, γεγονός που προκάλεσε πανικό και αβεβαιότητα.

Η υποστήριξη της Δύσης στο Κίεβο

Μπορεί η Δύση και το NATO να μην έχουν ακόμη προχωρήσει σε έμπρακτη στρατιωτικού χαρακτήρα υποστήριξη της Ουκρανίας αλλά όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC σχηματίστηκε μια ομάδα από ευρωπαίους ειδικούς στον κυβερνοπόλεμο που θα έχει αποστολή να βοηθήσει την Ουκρανία στις διαδικτυακές επιθέσεις που πολλοί πιστεύουν ότι θα εξαπολύσει εναντίον της η Ρωσία το προσεχές χρονικό διάστημα είτε ενισχυτικά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αν αυτές τελικά πραγματοποιηθούν είτε και ανεξάρτητα από αυτές. To Υπουργείο Αμύνης της Λιθουανίας ποστάρισε ένα λογότυπο της ομάδας CRRT που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Ουκρανία σε κυβερνοεπιθέσεις

Η ομάδα αυτή ονομάστηκε «κυβερνο-ομάδα ταχείας αντίδρασης» (CRRT) και αποτελείται από 8-12 ειδικούς στον κυβερνοπόλεμο από την Λιθουανία, την Κροατία, την Πολωνία, την Εσθονία, την Ρουμανία και την Ολλανδία. Κάποια μέλη της ομάδας θα βρίσκονται στην Ουκρανία και κάποια θα λειτουργούν από την βάση τους. Η ομάδα CRRT δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τις κατηγορίες που διατύπωσαν ΗΠΑ και Βρετανία εναντίον της Ρωσίας για κυβερνοεπιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες σε κρατικές και τραπεζικές ιστοσελίδες της Ουκρανίας.

Η δημιουργία αυτής της ομάδας έχει στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας ανάμεσα στα κράτη μέλη. «Γνωρίζουμε ότι στο οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι η χρήση κυβερνοεπιθέσεων» δήλωσε εκπρόσωπος της CRRT. Η ομάδα είναι εφοδιασμένη με εξοπλισμό που σχεδιάστηκε για να εντοπίζει και να εξουδετερώνει κυβερνοαπειλές. Απαρτίζεται από άτομα με διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να αντιδράσουν σε διαφόρων ειδών και επιπέδων ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Η Ρωσία είχε κατηγορηθεί ότι είχε εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις παράλληλα με την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Γεωργία και την Κριμαία. Το Κρεμλίνο, πάντως, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και την εμπλοκή του στα συγκεκριμένα περιστατικά.

Με πληροφορίες από το TheConversation.com και Protagon.gr

Σχετικά Άρθρα