Συντονισμένη αντίδραση Δύσης κατά Πούτιν – Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε λέει ο Λευκός Οίκος

 Συντονισμένη αντίδραση Δύσης κατά Πούτιν – Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε λέει ο Λευκός Οίκος

Συντονισμένη και άμεση η αντίδραση της «συλλογικής» Δύσης απέναντι στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προ ολίγου στο διάγγελμά του προχώρησε σε αναγνώριση των αυτόνομων δημοκρατιών του Ντονμπάς και του Λουγκάνσκ, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, αφού εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Λευκός Οίκος: Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε

Τον τόνο της αντίδρασης των ΗΠΑ είχε δώσει πρώτα ο Λευκός Οίκος με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, να ειδοποιεί πως σε περίπτωση εισβολής η Ουάσιγκτον θα δράσει άμεσα, δίχως να αποκλείει φυσικά την οδό της διπλωματίας. «Είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση», σημείωσε ο Σάλιβαν, τονίζοντας πως η Μόσχα ετοιμάζεται για κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης με βάση την πορεία της υφιστάμενης κατάστασης και τις πληροφορίες που δέχεται ο Λευκός Οίκος.

Μπορέλ: Η Ρωσία δημιούργησε το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στην Ευρώπη

«Το πιο μεγάλο και έντονο Συμβούλιο που θυμάμαι», όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τελείωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, Ζοζέπ Μπορέλ. 

«Η Ρωσία δημιούργησε το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε.

Και συνέχισε: Παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στο ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας. Καταλαβαίνουμε ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη και καλούμε τον Πούτιν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει το Ντονέτσκ και το Λουγκανσκ. 

Θα απαντήσουμε με ισχυρό ενιαίο μέτωπο, σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει. Ελπίζουμε όχι, αλλά αν το κάνει, θα απαντήσουμε με το ενιαίο μέτωπο.

Η προσάρτηση σημαίνει άμεσες κυρώσεις, η αναγνώριση έναρξης της διαδικασίας για κυρώσεις, πρόσθεσε. 

Ο ίδιος ανέφερε πως σε περίπτωση αναγνώρισης των αυτοανακηρυχθείσων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν θα υπάρχει θέμα συνόδου Ρωσίας – ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό NBC μεταδίδει ότι ΗΠΑ και Κίεβο συζήτησαν σχέδια φυγάδευσης του Ζελένσκι εάν αγριέψει η κατάσταση στην Ουκρανία.

Μισέλ: Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, σημειώνει:

“Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ.

Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη”.

Τζόνσον: Κακός οιωνός η απόφαση του Πούτιν

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η απόφαση του Πούτιν ήταν «προφανώς παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας». Το περιέγραψε επίσης ως «κακό οιωνό» και «σκοτεινό σημάδι» ότι τα πράγματα κινούνταν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Και ο Μακρόν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος νωρίτερα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισε να συγκαλέσει απόψε εκτάκτως το συμβούλιο ασφαλείας της Γαλλίας.

Αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Βαλντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε και με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. 

Αλλεπάλληλες επαφές έγιναν και με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, τον Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

«Η ΕΕ πρέπει άμεσα να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την αναγνώριση των υπό απόσχιση περιοχών του Ντονμπάς», δήλωσε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα