Η Βρετανία καταργεί όλους τους περιορισμούς για τη νόσο Covid

 Η Βρετανία καταργεί όλους τους περιορισμούς για τη νόσο Covid

Από την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, καταργούνται όλα τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον.

«Από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης περνάμε στην προσωπική ευθύνη του καθενός», επισήμανε ο Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο παρουσιάζοντας την στρατηγική «ζώντας με τον κοροναϊό», όπως χαρακτήρισε την πολιτική που θα εφαρμόσει από εδώ και πέρα η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι καταργείται ακόμη και η υποχρεωτική πενταήμερη απομόνωση για όσους νοσούν. Έτσι από την προσεχή Πέμπτη, όσοι νοσούν με κοροναϊό, αν το επιθυμούν, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δρόμο από την πρώτη μέρα της νόσησής τους.

Επιπλέον από την 1η Απριλίου, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, σταματάει η δωρεάν χορήγηση τεστ για τον κορονοϊό τόσο για τους ασυμπτωματικούς όσο και για τους συμπτωματικούς νοσούντες. Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός το συνολικό κόστος των τεστ κάθε μήνα φτάνει τα 2 δισ. στερλίνες. Επίσης από τις 24 Μαρτίου θα μειωθεί η κρατική επιχορήγηση για τους χαμηλόμισθους ασθενείς.

Προβληματισμός για την «απελευθέρωση»

Οι απόψεις των αναλυτών για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης διίστανται καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν τα μέτρα αυτά να καταργηθούν στα τέλη Μαρτίου. Κάποιοι λοιπόν την χαρακτηρίζουν «ανόητη» εκτιμώντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, και κάποιοι άλλοι «γενναία». Οι τελευταίοι υποστηρίζουν όπως και ο Βρετανός πρωθυπουργός ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό, καθώς όπως σημειώνουν η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, το 91% των ατόμων άνω των 12 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 84% και τις δύο. Ενώ από τον Απρίλιο θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των παιδιών από 5 ως 11 ετών.

Αναφορικά με τα ταξίδια προς την Αγγλία, ήδη από τις 11 του μηνός οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι υποχρεωμένοι πλέον να κάνουν οποιοδήποτε τεστ ούτε πριν την αναχώρησή τους ούτε μετά την άφιξή τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσουν τη φόρμα επιβάτη, γνωστή ως PLF (Passenger Locator Form). Οι ανεμβολίαστοι από την άλλη εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ τόσο πριν φύγουν όσο και μετά που θα φτάσουν στην Αγγλία.