Πολάκης: Το λάθος (;) του κ. Αθανασίου

 Πολάκης: Το λάθος (;) του κ. Αθανασίου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ – ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSII)

Σχετικά με το θέμα Πολάκη και όλα αυτά που παρακολουθήσαμε άπαντες και αναμφίβολα προσβάλλουν τον κοινοβουλευτισμό, υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα που δεν βρίσκει απάντηση επειδή δεν διατυπώνεται. Ίσως είναι η αρχή των πάντων.

Τι θα συνέβαινε εάν ο προεδρεύων της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου δεν έκανε διασταλτική χρήση μιας διάταξης που δεν εφαρμόστηκε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες και άφηνε τη συζήτηση να εξελιχθεί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναπτύσσει την δική του επιχειρηματολογία σχετικά με την αρχειοθέτηση από τον Άρειο Πάγο της υπόθεσης που αφορά τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη;

Δύο είναι οι πιθανολογούμενες εκβάσεις: ή ο Παύλος Πολάκης θα έλεγε όσα έλεγε και εν συνεχεία θα είχαν όλο τον χρόνο να τοποθετηθούν τόσο ο κ. Γεωργιάδης, όσο και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ, ή ο πρώτος θα συνέχιζε αυτό που η κυβερνητική πλειοψηφία αποκαλεί “σώου”.

Επειδή τέτοιες αντιπαραθέσεις πόλωσης έχουν συμβεί αρκετές φορές χωρίς την κατάληξη που είχε η συγκεκριμένη, μπορεί να εικάσει κανείς πως όλα θα σταματούσαν εκεί. Εάν σημειωνόταν εκτροχιασμός, τότε ο προεδρεύων θα είχε κάθε λόγο και τη νομιμοποίηση που απορρέει από τον κανονισμό του κοινοβουλίου να παρέμβει ακόμα και πειθαρχικά.

Ο κ. Αθανασίου προτίμησε (;) να αντιδράσει με τον τρόπο που αντέδρασε και να επικαλεστεί την ασθενή δικαιολογία περί παρέμβασης Πολάκη “εκτός θέματος”, αν και δεν είχε πράξει το ίδιο λίγο νωρίτερα στην περίπτωση του βουλευτή Υψηλάντη. Όπως και δεν το έκανε άλλος προεδρεύων της Βουλής σε ανάλογες περιπτώσεις. Όπως δεν το έπραξε ο ίδιος ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας την επόμενη μέρα, ο οποίος άφησε την σκληρή αντιπαράθεση να εξελιχθεί ελεγχόμενα. Όπως δεν το έπραξε, αργότερα, ο προεδρεύων και κοινοβουλευτικά έμπειρος και ήπιος Νικήτας Κακλαμάνης που επέτρεψε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση να απαντήσει στην παρέμβαση Γεωργιάδη.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιθυμεί να οξύνει και να ανακαλεί όποτε κρίνει απαραίτητο τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά. Και ο Παύλος Πολάκης θα είναι πάντοτε η βολικότερη αφορμή επειδή, πρωτίστως ο ίδιος, αυτο-προσφέρεται σε έναν τέτοιο ρόλο, φέρνοντας κάποιες φορές σε δύσκολη θέση το κόμμα του και τον αρχηγό του. Όμως δεν έχει πάντοτε άδικο επειδή είναι ο…Πολάκης.

Μπορεί οι σκληροί πυρήνες των εκλογικών ακροατηρίων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παθιάζονται και να συσπειρώνονται με το συγκεκριμένο θέμα, μπορεί οι ηγεσίες να επιδιώκουν την πόλωση, όμως οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί οφείλουν να αίρονται πάνω απ΄ όλα αυτά. Πολλές μομφές για τον Πολάκη, όμως για να είμαστε ρεαλιστές η περίπτωση όσων συνέβησαν στη Βουλή ήταν από εκείνες που προκαλούνται και αφήνονται να εξελιχθούν. Κι αυτό προοιωνίζεται όσα ίσως συμβούν καθώς θα πορευόμαστε προς τις επόμενες εκλογές. Δυστυχώς.

Libre

Σχετικά Άρθρα