Μητσοτάκης: Λήξη συναγερμού για εκλογές το 2022;

 Μητσοτάκης: Λήξη συναγερμού για εκλογές το 2022;

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο “Ενώπιος Ενωπίω” και τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Ant1 ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά -μετά από ένα διάστημα σιγής σχετικά με το θέμα- ότι προτίθεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εντός του 2022- είτε την άνοιξη, είτε το φθινόπωρο.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Και παράλληλα “έκοψε τη φόρα” σε βουλευτές της ΝΔ, που προσδοκούν ανασχηματισμό και δη εκλογικό, δηλαδή έναν ανασχηματισμό με την τοποθέτηση στην κυβέρνηση προσώπων από τις περιφέρειες όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες δυσαρέσκειες.

Παρότι στην πολιτική πολλά διαψεύδονται αλλά εν τέλει επιβεβαιώνονται, η επιμονή με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία τα εκλογικά σενάρια που είδαν το φως της επικαιρότητας εσχάτως δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στο συμπέρασμα πως η φετινή πολιτική ατζέντα δεν περιλαμβάνει αλληλουχία δύο ή και τριών εκλογικών αναμετρήσεων.

Όμως ο πρωθυπουργός περιέγραψε πως το μη εκλογικό 2022 θα είναι επί της ουσίας “εκλογικό” υπό την έννοια πως περιλαμβάνει σειρά πολιτικών εξελίξεων που υποδηλώνουν πυρετώδη προπαρασκευή για την προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη του 2023. Εκ των πραγμάτων έχουμε ήδη εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο που θα υπερθερμανθεί μόλις -καλώς εχόντων των πραγμάτων- κλείσει ο κύκλος της πανδημίας της Όμικρον. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί πως τα παράθυρα (εκλογικής) ευκαιρίας για φέτος έχουν κλείσει.

Πρώτον, γιατί οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (εισαγωγές, διασωληνώσεις, νεκροί) θα συνεχίσουν να κυριαρχούν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο και ως εκ τούτου θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη η επιλογή να στηθούν διπλές -και βλέπουμε- κάλπες πριν και μετά το Πάσχα (Απρίλιο και Μάϊο),

Δεύτερον, επειδή μια εκλογική αλληλουχία το φθινόπωρο θα έχει πιθανώς να αντιμετωπίσει κάποιο “ατύχημα” το καλοκαίρι (π.χ πυρκαγιές) και πάντως το οξύ κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, κάτι που οι πολίτες βιώνουν μακράν των “επιχειρημάτων” πως πρόκειται για διεθνές φαινόμενο. Το φαινόμενο δεν είναι παροδικό και υπόκειται σε εγχώριες στρεβλώσεις της αγοράς με αποτέλεσμα να ενισχύει την δεξαμενή δυσαρέσκειας που αποτυπώνεται εδώ και καιρό στις δημοσκοπήσεις.

Είναι γνωστό πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν υποβληθεί εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό, με την παράμετρο, μάλιστα, πως έτσι η κυβέρνηση “θα πιάσει στον ύπνο” τον ΣΥΡΙΖΑ που οδηγείται σε συνέδριο στις 31 Μαρτίου και το νέο ΚΙΝΑΛ αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα έχει προλάβει ακόμα να δημιουργήσει τον δικό του “χώρο”.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στην περίοδο φιλικής παρατήρησης όσων συμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.

Για τον κ. Ανδρουλάκη δήλωσε καυστικά: “Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε.”

Κάρφωσε δηλαδή τον κ. Ανδρουλάκη για πιθανή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας έτσι να διεκδικήσει για τη ΝΔ την ψήφο των αντιΣΥΡΙΖΑ κεντρώων. Και αυτό φαίνεται πως θα είναι πιθανότατα και το δίλημμα που θα θέσει στους κεντρώους ψηφοφόρους στις επόμενες εκλογές η ΝΔ, δηλαδή εάν θέλουν να δουν ξανά το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ενώ εκκρεμεί η πρόσκληση για συνάντηση με τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε ουσιαστικά μια φάση αντιπαράθεσης με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Προσπαθεί αφενός να τον υποτιμήσει (“Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά”), αφετέρου να τον “μετατοπίσει” στον χώρο της κεντροαριστεράς. Το δεύτερο αφορά πιθανότατα την δεύτερη ανάγνωση που γίνεται στο Μαξίμου ότι ο νέος αρχηγός δεν αντλεί ψηφοφόρους μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιχειρεί να διεισδύσει στον χώρο του κέντρου και να προκαλέσει μετακινήσεις κεντρώων ψηφοφόρων που ψήφισαν τη Ν.Δ στις τελευταίες εκλογές αλλά είναι απογοητευμένοι ή και θυμωμένοι με την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός έθεσε την γραμμή της αφετηρίας για την μακρά προεκλογική περίοδο στην 1η Μαϊου (ελπίζοντας ότι έως τότε θα έχει τελειώσει η πανδημία και δεν θα μονοπωλεί την επικαιρότητα), όταν δηλαδή θα αρχίσει να ισχύει η εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού που απ΄ ότι φαίνεται θα είναι της τάξης του 6% (περίπου στα 700 ευρώ). Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι τον Ιούνιο ισχύει η αναβολή αποπληρωμής των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και δεν θα εκπλαγεί κανείς εάν τότε η κυβέρνηση ανακοινώσει είτε περαιτέρω αναβολή, είτε ακόμα και κάποια χαριστική διάταξη.

Πρόκειται για την καλλιέργεια ενός κοινωνικού προφίλ που θα εισαγάγει την κυβέρνηση στο διάστημα προπαρασκευής των εκλογών του 2023 και θα του επιτρέψει να αντιπαρατεθεί εκεί ακριβώς που υπολλείπεται σημαντικά από τον Αλέξη Τσίπρα- ήτοι στο κοινωνικό πρόσημο.

Ταυτόχρονα με την αναθέρμανση του σχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την όξυνση σχετικά με την κατάσταση στα πανεπιστήμια, επιχειρείται να κλείσει μέτωπα προς την υπερδεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος όπου, σύμφωνα με τις μετρήσεις, φαίνεται πως έχει πρόβλημα.

Όλα τα παραπάνω υποκύπτουν έως ένα βαθμό και στην ανάγκη που δημιουργεί η δημοσκοπική και πιθανώς και εκλογική αριθμητική. Το σύνθημα περί αυτοδυναμίας φαίνεται να έχει απομακρυνθεί και ο πρωθυπουργός χρειάζεται χρόνο για να το ανακτήσει. Υπό τις παρούσες συνθήκες ο στόχος για ποσοστό 38% που του εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην δεύτερη κατά σειρά αναμέτρηση (με κλιμακωτό μπόνους) δεν φαίνεται εύκολα εφικτός. Δεδομένου ότι γκρεμίζει τις γέφυρες “χρεώνοντας” τον Νίκο Ανδρουλάκη στην όχθη όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να βρει συμμάχους και κυβερνητικούς εταίρους. Εκτός, φυσικά, εάν η αναμέτρηση της απλής αναλογικής δημιουργήσει ανακατατάξεις στην υπερδεξιά (Ελληνική Λύση, Μπογδάνος, Κρανιδιώτης κ.ά), αν και κάτι τέτοιο θα υπονόμευε και θα διακινδύνευε την προσπάθεια ηγεμονίας στον κεντρώο χώρο.

Σχετικά Άρθρα