Το παρασκήνιο και οι λόγοι της παραίτησης Λιγνάδη

 Το παρασκήνιο και οι λόγοι της παραίτησης Λιγνάδη

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δεκτή το απόγευμα του Σαββάτου την παραίτηση που υπέβαλε αιφνιδίως ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης.
Μόλις προ ημερών η υπουργός διέψευδε ότι υπήρχε τέτοιο θέμα και είχε, μάλιστα, απαντήσει επιθετικά σε σχετική αποκάλυψη της Έλενας Ακρίτα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, εν μέσω lockdown, όμως, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και γνωστός πρωταγωνιστής κοινοποίησε την παραίτησή του μετά την θύελλα που ξεσήκωσε ο διορισμός του αδελφού του ως ηθοποιού. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση γιατί ο Δημήτρης Λιγνάδης επικαλείται “τοξικό κλίμα” με φήμες για το πρόσωπό του, χωρίς, όπως λέει, να δει το φως κάποια επίσημη καταγγελία, γεγονός που προκαλεί υποψίες πως ίσως τις επόμενες ημέρες προκύψει κάποιο θέμα που γνώριζε και θέλησε να προλάβει.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτητησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου

Το χρονικό

Η φημολογία γύρω από το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη -εν μέσω μάλιστα μιας θύελλας καταγγελιών για περιστατικά ανάρμοστων συμπεριφορών και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των θεαμάτων- ξεκίνησε να «φουντώνει» μόλις την περασμένη Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου. Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα έκανε μια ανάρτηση στην οποία υποστήριζε ότι «η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη» καλώντας τους αναγνώστες να μην κάνουν «εικασίες σχετικά με τους λόγους παραίτησης».

Αποτέλεσμα εικόνας για Λιγνάδης θεατρο

Μόλις τέσσερις ώρες αργότερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης εξέδωσε μια ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ στην οποία διέψευδε τη φημολογία περί παραίτησης. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του τόνιζε:

«Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία».

Αποτέλεσμα εικόνας για Λιγνάδης θεατρο

Στο ζήτημα παρενέβη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπογραμμίζοντας ότι αν υπάρξει καταγγελία θα ερευνηθεί και εξηγώντας ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε επώνυμη αναφορά στο όνομα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Λιγνάδης κλήθηκε να απαντήσει και σε άλλα ερωτήματα, όπως η πρόσληψη του αδερφού του, Γιάννη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου απάντησε με μια νέα ανακοίνωση στην οποία απαριθμούσε τα προσόντα του αδερφού του στην οποία κατέληγε με την επισήμανση ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αφήνεται οποιαδήποτε υπόνοια αδιαφάνειας και εν κρυπτώ ενεργειών, όταν υπάρχουν εισηγήσεις αρμοδίων υπηρεσιών και όλες οι συμβάσεις του Εθνικού Θεάτρου αναρτώνται στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”».

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Δημήτρη Λιγνάδη διαβεβαίωναν ότι δεν είχε προβεί σε εξώδικα ή άλλες δικονομικές διαδικασίες για την αρχική φημολογία που αφορούσε την παραίτησή του. Το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, ήρθε η είδηση – «βόμβα» της παραίτησης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει σύνδεση του ονόματος του Δημήτρη Λιγνάδη με συγκεκριμένο συμβάν.

H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ωθήθηκε στην παραίτηση ύστερα από μια συνέντευξη που παραχώρησε ηθοποιός. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη -στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου και στο 2020mag.gr- καταγγέλλονται πολύ σοβαρές πράξεις από γνωστό σκηνοθέτη.

Ο ηθοποιός Νίκος Σ. περιγράφει μια άκρως τραυματική εμπειρία, κατά την οποία εξευτελίστηκε και κακοποιήθηκε σεξουαλικά από γνωστό σκηνοθέτη. Τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται ο καταγγέλλων εκτυλίχθηκαν το 2005, όταν ο ηθοποιός ήταν 19 ετών και προσπαθούσε να χτίσει την καριέρα του, δοκιμάζοντας κάποιο ρόλο.

Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 καλεί την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να ανακοινώσει τον πραγματικό λόγο παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη.

Τι αποκαλύπτει η Ναταλί Χατζηαντωνίου στο 2020mag.gr

Είμαι 25 χρόνια δημοσιογράφος, τα περισσότερα από αυτά στο πολιτιστικό ρεπορτάζ, αλλά αυτή είναι η πιο δύσκολη «συνέντευξη» που έκανα ποτέ στη ζωή μου. Και η πιο επώδυνη. Μια κουβέντα στην οποία άκουγα συχνά τη δυσκολία στην αναπνοή του συνομιλητή μου. Το «σπάσιμο» στη φωνή του. «Άκουγα» την ψυχική του πίεση. Κι εγώ κατέρρευσα πολλές φορές. Δεν έχω συνέλθει ακόμα απ’ ό,τι για άλλον θα ήταν ενδεχομένως «δημοσιογραφική επιτυχία», αλλά για μένα ήταν πραγματική δοκιμασία και καθήκον εφόσον ο Νίκος Σ. επέλεξε μόνος του να μου μιλήσει -πράγμα πολύ τιμητικό.

Αυτή είναι επίσης μια κουβέντα με σκληρές, άγριες περιγραφές ακατάλληλες για ανηλίκους και για όποιον δεν αντέχει τις σκηνές βίας ή φέρει και ο ίδιος τραύμα. Αλλά δεν είναι ταινία. Είναι μία φρικτή εκδοχή της ελληνικής πραγματικότητας.

Είναι, ακόμα, μια κουβέντα για την οποία έχουν ενημερωθεί οι δικηγόροι μας (και του συνομιλητή μου και ο δικός μου). Η επιθυμία μας ήταν να κινηθούμε απολύτως εντός του πλαισίου που θέτει ο νόμος, του πλαισίου που ήθελε ο συνομιλητής μου και αυτού που υπαγορεύει η δημοσιογραφική συνείδηση (διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ και την συνέντευξη).

Πηγή: Με πληροφορίες από το iefimerida.gr, 2020mag.gr

Σχετικά Άρθρα