Παραιτήθηκαν Μπρατάκος Παπασταύρου- Δεκτές οι παραιτήσεις από τον πρωθυπουργό-“Πυρά” της αντιπολίτευσης

 Παραιτήθηκαν Μπρατάκος Παπασταύρου- Δεκτές οι παραιτήσεις από τον πρωθυπουργό-“Πυρά” της αντιπολίτευσης

Ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση με τις αιφνίδιες παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου. Οι δύο παραιτήσεις έρχονται υπό τη σκιά των αποκαλύψεων για συνάντηση των δύο υπουργών με τον εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τους.

 «Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, η απομάκρυνση των κυρίων Παπασταύρου και Μπρατάκου από την κυβέρνηση οφείλετε στο γεγονός ότι η συμμετοχή τους, σε μία κοινωνική εκδήλωση, έδωσε το λάθος μήνυμα.

Οι δύο παραιτήσεις έρχονται μετά την αποκάλυψη ότι οι δύο υπουργοί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν συνάντηση με τον εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη. Τη συνάντηση έσπευσε να διαψεύσει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, την επιβεβαίωσε ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήριζοντάς την φιλική. 

Σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή 24 Μαρτίου ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος, πήγαν στο σπίτι του Ευάγγελου Μαρινάκη, λίγες μόλις ώρες μετά τo δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ για το δυστύχημα των Τεμπών, κάτι που οδήγησε και στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στη Βουλή σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης, που – όπως είπε – έπιναν ποτά το βράδυ της Κυριακής με συγκεκριμένο επιχειρηματία, σύμφωνα με δημοσίευμα ιστοσελίδας.

Ως εκ τούτου ο κ. Ανδρουλάκης διερωτήθηκε πως η κυβέρνηση καταγγέλει επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από την πρόταση δυσπιστίας, η οποία υπενθυμίζεται ότι κατατέθηκε μετά από δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής περί “μοντζιέρας” στην υπόθεση των Τεμπών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά στο briefing καταρχήν είπε: “Ο κ. Ανδρουλάκης επειδή ήξερε αυτό το οποίο θα ακολουθήσει με τις ανακοινώσεις, με το ότι προφανώς αποκαλύφθηκαν, αυτοί που θέλουν δικαιοσύνη και αλήθεια κάνανε παιχνίδια στο παρασκήνιο, έφερε στη Βουλή ως επιχείρημα ένα δημοσίευμα για μια συνάντηση η οποία ήτανε σε κοινωνικό επίπεδο, δεν είχε καμία σχέση.”

Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε επίσης ότι εφόσον η συνάντηση αυτή έγινε Κυριακή βράδυ, είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις της κυβέρνησης και απαντήσεις ως προς το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής. Επικαλέστηκε επίσης όσα ο ίδιος ειχε πει στο briefing της Τρίτης.

“Στο τέλος της ημέρας η μεγαλύτερη απόδειξη είναι οι πράξεις. Αυτά που λέμε, αυτά που λέμε στους πολίτες. Εμείς δείξαμε ποια είναι η στάση μας απέναντι σε οποιοδήποτε δημοσίευμα, σε οποιοδήποτε Μέσο θεωρούμε ότι παραπλανά ή προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Κάποιοι άλλοι έδειξαν με τη στάση τους και την προσυνεννόηση και την προθυμία τους, παραμονή 25ης Μαρτίου, το πόσο, εν πάση περιπτώσει, πρόθυμοι είναι και το σε ποιες περιπτώσεις δεν έκαναν πρόταση δυσπιστίας, να έχεις καταγγείλει τους πάντες και τα πάντα γι’ αυτή την Κυβέρνηση και πόσο γρήγορα το έκαναν σε άλλες περιπτώσεις. Η ουσία είναι νομίζω που μετράει. Και εδώ η ουσία μιλάει και φωνάζει”, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σκέρτσος: Παραπολιτικά μυθεύματα

Πάντως στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μετά από σχετική ερώτηση του Μιχάλη  Κατρίνη  απάντησε:  «Θεωρώ πρόβλημα ότι σε αυτή την αίθουσα εισέρχονται και συζητούνται παραπολιτικά μυθεύματα, πράγματα τα οποία ατεκμηρίωτα κυκλοφορούν από δω κι από κει, χωρίς να μπορεί κάποιος να τα επιβεβαιώσει. Αυτό είναι και το πρόβλημα που καλούμαστε να διαχειριστούμε σ’ αυτή την υπόθεση. Το γεγονός ότι επιτρέψατε εσείς, ως κόμματα της αντιπολίτευσης, να εισέλθουν μέσα στην Βουλή, στον επίσημο πολιτικό και αντιπολιτευτικό λόγο, οι θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό θεωρώ ότι είναι πρόβλημα, που κατατρώει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ο βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,  Παναγιώτης Δουδωνής από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον Άκη Σκέρτσο, υπογράμμισε: «Αλλά ξέρετε κ. Σκέρτσο, συμφωνούμε σε κάτι. Είναι σπάνια ευκαιρία ότι συμφωνούμε σε κάτι, οπότε θέλω να το επισημάνω. Είπατε ότι εισάγονται στην αίθουσα και είναι πολύ προβληματικό, μυθεύματα και παραπολιτικά. Ναι, συμφωνούμε ότι πράγματι εισάγονται μυθεύματα στην αίθουσα γιατί, -επειδή τα χαρακτηρίσατε μυθεύματα-, μύθευμα είναι το ότι τα χαρακτηρίσατε μυθεύματα».

«Είναι ένα μετα-μύθευμα, ξέρετε. Γιατί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες μίλησε για την περίφημη συνάντηση των δύο υπουργών Επικρατείας σε σπίτι συμφερόντων. Έτσι το λένε, δεν έχει ονοματεπώνυμο, -να το ξέρετε-, είναι σπίτι συμφερόντων. Είπε λοιπόν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «για αντιπερισπασμό προσπάθησε ο κ. Ανδρουλάκης, να χρησιμοποιήσει δημοσιεύματα και κοινωνικές συναντήσεις». Αυτό όμως που ξαναείπε σήμερα, είναι ότι «το ΠΑΣΟΚ έφερε στη Βουλή ως επιχείρημα για μια συνάντηση, η οποία ήταν σε φιλικό επίπεδο. Δεν είχε καμία σχέση». Άρα έγινε ή δεν έγινε; Έγινε, λέει ο κ. Μαρινάκης. Άρα, είναι μύθευμα το ότι το αρνείστε, κ. Σκέρτσο», πρόσθεσε.

Κασσελάκης: “Γιατί διώξατε τους δύο στενότερους συνεργάτες σας μετά την επίσκεψή τους «στα συμφέροντα που μας υπονομεύουν» την περασμένη Κυριακή;”

Ανάρτηση στο «Χ» μετά τις παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης ρωτώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί έδιωξε «τους δύο στενότερους συνεργάτες σας μετά την επίσκεψή τους «στα συμφέροντα που μας υπονομεύουν» την περασμένη Κυριακή».

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναδιατυπώνω το πρώτο ερώτημα από αυτά που σας απηύθυνα (βλέπετε, δεν προλαβαίνουμε τους ρυθμούς της αποσύνθεσης).

Γιατί διώξατε τους δύο στενότερους συνεργάτες σας μετά την επίσκεψή τους «στα συμφέροντα που μας υπονομεύουν» την περασμένη Κυριακή;

Είχαν κάτι τα ποτά; Δεν ήταν καλά τα πούρα; Ή μήπως δεν πέτυχε η αποστολή;

Συνομιλήσατε ή όχι μαζί τους από τον Καναδά για να μάθετε πώς πήγε η συνάντηση; Μήπως σας έδωσαν λάθος αναφορά;

Κύριε Μητσοτάκη, διοικείτε μία οργάνωση υπό διάλυση.

Σας επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας».

ΣΥΡΙΖΑ: “Η κυβέρνηση έχει βουτηχτεί στη διαπλοκή”

Με μία καυστική ανακοίνωση σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τις ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση με τις παραιτήσεις των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου μετά την αποκάλυψη της συνάντησης που είχαν με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Για μια ακόμη φορά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη.

Οι αναγκαστικές “παραιτήσεις” των πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν τη διαπλοκή στην οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βουτηχτεί.

Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου. Καλή τύχη στους επόμενους…» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Νέα Αριστερά: “Απολογούμενος ο πρωθυπουργός, θυσιάζει στενούς συνεργάτες του”

Για «θυσία» στενών συνεργατών του πρωθυπουργού κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά, με αφορμή τις παραιτήσεις των κ.κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου, καθώς όπως λέει, ο κ. Μητσοτάκης είναι απολογούμενος και αντιμέτωπος «με την κοινωνική κατακραυγή».

«Κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται απολογούμενος για τις απόπειρες συγκάλυψης που ενορχηστρώνει, θυσιάζει και κάποιο από τους στενούς του συνεργάτες μήπως και γλιτώσει από την κοινωνική κατακραυγή.

Το έπραξε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων με το ξήλωμα του κ. Δημητριάδη. Το κάνει τώρα με τους κ.κ. Μπρατάκο και Παπασταύρου. Ένας όμως είναι εκείνος που έχει ασυλία και προστατεύεται πάση θυσία: Ο κύριος Καραμανλής.

Οι παραιτήσεις αυτές δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι σαρξ εκ της σαρκός των ελίτ που από την πρώτη μέρα της προεδρίας του έχουν υψώσει τείχος προστασίας. Ούτε μπορούν να κρύψουν αυτό που όλη η κοινωνία πλέον έχει καταλάβει. Την συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Αν κάποιος πρέπει να παραιτηθεί είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο αρχιερέας της συγκάλυψης, του ψεύδους και της παραπληροφόρησης».

ΚΚΕ: “Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα”

Το ΚΚΕ αναφέρει πως οι παραιτήσεις των υπουργών μετά τις αποκαλύψεις «δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο την ουσία: Αφενός τις αδιαμφισβήτητες σχέσεις και τα παζάρια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο κι αν όλα αυτά βαφτίζονται “κοινωνικές συναναστροφές”, αφετέρου το ανέκδοτο των ημερών, ότι δήθεν τα “οργανωμένα συμφέροντα” πολεμούν την κυβέρνηση της ΝΔ».

Ελληνική Λύση: “Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν”

«Την στιγμή που ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Βουλής αποκάλυπτε με ονόματα την συνάντηση των δύο κορυφαίων υπουργών με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο κύριος Μπρατάκος και ο κύριος Παπασταύρου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό. Εάν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός νομίζουν ότι θα διασωθούν με παραιτήσεις, ακόμα και κορυφαίων υπουργών έπειτα από τις συντριπτικές αποκαλύψεις του Κυριάκου Βελόπουλου, πλανώνται», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Επισημαίνει ότι «είστε όλοι συνυπεύθυνοι, δεν σας σώζουν οι δύο παραιτήσεις».

Σχετικά Άρθρα