“Ενωμένοι” στο Συνέδριο μετά την επεισοδιακή ΠΓ- Παρασκήνιο, τελεσίγραφα, συμβιβασμοί

 “Ενωμένοι” στο Συνέδριο μετά την επεισοδιακή ΠΓ- Παρασκήνιο, τελεσίγραφα, συμβιβασμοί

Σε απροβλεπτο “παίκτη” εξελίσσεται ο Στέφανος Κασσελάκης με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο β΄ μέρος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ τα κορυφαία στελέχη περίμεναν έναν “συγκαταβατικό” πρόεδρο στο πλαίσιο της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας εν τη απουσία του στο Λονδίνο, βρεθηκαν σε θέση άμυνας από την αντεπίθεση του, ωστόσο στο τέλος πήρε πίσω την επιστολή του προς τη Π.Γ. και την πρόκληση αμφισβήτησης του. Ο κ. Κασσελάκης  φέρεται να έθεσε το δίλημμα: “ή δεσμεύεστε ότι θα παραμείνω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές εκλογές ή πάμε σε νέες εσωκομματικές εκλογές για εκλογή προέδρου”, προκαλώντας ο ίδιος ζήτημα αμφισβήτησης του και τα στελέχη να θέσουν θέμα άρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του στο έκτακτο Συνέδριο!

“Βρείτε ποιος θα είναι αντίπαλός μου και πάμε”, φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν. Θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές” του διαμήνυσαν σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη  κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης, γεγονός που εκλαμβάνεται ως “περίοδο ανοχής” και αναγκαστικής συνύπαρξης  στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη έως τις ευρωεκλογές και ότι δεν προτίθενται να θέσουν ζήτημα μομφής μέχρι τουλάχιστον και τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, οπότε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει το μέλλον του και τις εσωκομματικές εξελίξεις.

  • Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε “ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών αν δεν με εμπιστεύεστε. Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός παρά τα ότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει εδώ τώρα, όπως είμαστε. Αν δε με εμπιστεύεστε να οδηγήσω το κόμμα στις εθνικές εκλογές, πείτε το τώρα. Βρείτε ποιος θα κατέβει απέναντί μου και πάμε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια”

Έκανε  λόγο για ένα συνέδριο επανίδρυσης, προσθέτοντας πως στόχος του είναι να δημιουργήσει την μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς και τόνισε “είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Και αυτό δεν είναι δίκη μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης”.

“Δεν είμαι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω. Ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα…”, επισήμανε.

Επίθεση στο Πρώτο θέμα

  • Νωρίτερα προσερχόμενος στην Κουμουνδούρου για τη συνεδρίαση της Π.Γ. δήλωσε “Διαβάζω το Πρώτο Θέμα που λέει “Χωριστά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης στο Σύνταγμα – Ανέβηκε τρακτέρ”. Πόσο ψέμα μπορεί να είναι αυτό αυτό όταν ήμουν εκεί μαζί τους; Επιτέλους αυτή η προπαγάνδα από όλα τα ΜΜΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει” και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και αυτό θα το δείτε πολύ σύντομα”.

Τελικά με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες, η  πλειοψηφία του κορυφαίου οργάνου δεν έδωσε “λευκή επιταγή” στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. “Στις ευρωεκλογές κρινόμαστε όλοι” φαίνεται να συμφώνησαν τα δύο μέρη και επιβεβαιωθηκε  η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του “μόνο στον παρόντα χρονο”. Επίσης ο κ. Κασελάκης φέρεται να πήρε πίσω την αναβάπτιση που είχε ζητήσει αρχικά με “εκβιαστικο δίλημμα” και απέσυρε και την “προσβλητική” επιστολή προς την Π.Γ.!

  • “Αφού δεν με αμφισβητείτε δεν θα πάω σε εκλογές από τη βάση και αποσύρω την επιστολή”, είπε σύμφωνα με πληροφορίες στη δευτερολογία του  και όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι στο Συνέδριο θα συζητηθούν μόνο οι θέσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

“Είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή.Όλοι κρινόμαστε.” τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο Διονύσης Τεμπονέρας και σήκωσε το γάντι λέγοντας “Δεν αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας. Κοιτάμε έξω και μπροστά και έχουμε μοναδικό μέτωπο απέναντι στα μεγάλα προβλήματα… Θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα στηρίξουμε το μοναδικό μας σπίτι, για να το κάνουμε αποκούμπι και καταφύγιο για τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας. Τέλος, δεν συναινώ στην  de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής”

Όλη την ημέρα  είχαν προηγηθεί δηλώσεις στελεχών στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, δίνοντας την εικόνα ενός πολέμου που μαίνεται. Ο Γιώργος Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα ηγεσίας, λέγοντας ‘Αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Κασσελάκη, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο”,  ο Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε “εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη”, ο Γιάννης Ραγκούσης από την πλευρά του υποστήριξε ότι “δεν τέθηκε ποτέ πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη”, ο Στέλιος Κούλογλου εκτίμησε ότι “το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτο και έχει  ήδη συντελεστεί με την εκλογή του κ. Κασσελάκη, η οποία εκλογή στην πραγματικότητα ήταν μια ομαδική αυτοκτονία”, ο Χρήστος Σπίρτζης “κάρφωσε” τον πρόεδρος λέγοντας “Όταν εμείς πλακωνόμασταν για να αποφασίζουν τα μέλη, ο Στεφανος Κασσελακης μιλούσε με τον Μητσοτάκη για να γίνει Υπουργός”, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγμένο Πρόεδρο και η βάση θα αποφασίσει για την επόμενη μέρα”.

Να σημειωθεί ότι πριν μεταβεί στη συνεδρίαση της Π.Γ. ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και είχε συνομιλία με αρκετούς αγρότες και θερμές χειραψίες και αγκαλιές με τον Σ. Φαμελλο και την Ρένα Δούρου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις προς τους αγρότες, υλοποιώντας τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. “Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση με τους μεσάζοντες και τα ολιγοπώλια. Να επέμβει άμεσα το κράτος. Να μην υπάρχει πλέον αυτή η κοροϊδία.” δήλωσε και τόνισε “Να καταργηθεί μόνιμα ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο, να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα και επιτέλους μία ρύθμιση οφειλών για να μην δουν αυτοί οι άνθρωποι τη γη τους να ρευστοποιείται. Απλά πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα”

Είναι προφανές ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξιας και εκλογικής ανάκαμψης καθώς όλοι από τον πρόεδρο μέχρι το τελευταίο στέλεχος έχουν εγκλωβιστεί στη δίνη της εσωστρέφειας και του “εμφυλίου”, προδίδοντας τις προσδοκίες της κομματικής και εκλογικής βάσης για έξοδο από την κρίση στην οποία περιήλθε το κόμμα μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Σχετικά Άρθρα