Ανάλυση: Τι μάθαμε στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας με αφορμή τον πτωχευτικό – Κέρδη και ζημιές σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση

 Ανάλυση: Τι μάθαμε στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας με αφορμή τον πτωχευτικό – Κέρδη και ζημιές σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση

Κέρδη και ζημίες μετρούν από χθες το βράδυ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την τριήμερη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση και την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα. Ξεκινώντας από τον απολογισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως η πρόταση δυσπιστίας μετατράπηκε σε μπούμερανγκ (το είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, αυτός είναι ο τίτλος που επέλεξαν και πολλά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης).

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Στα «υπέρ» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι επαναβεβαίωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια, σε κάποιο σημείο, μάλιστα, έριξε και το «γάντι» στον πολιτικό του αντίπαλο, διαπιστώνοντας δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, άρα εκλογές (;).

Το θέμα όμως που εκ των πραγμάτων δυσκόλεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η αναφορά Χρυσοχοΐδη για τα 12 μίλια.

Σε αυτό προτίμησε να επαναλάβει την πάγια εθνική γραμμή, που ουδέποτε έχει πρακτικώς εφαρμοσθεί, ότι δηλαδή «το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση». Και, κατά τον προσφιλή κανόνα της πολιτικής, πέταξε το μπαλάκι στο αντίπαλο τερέν, θυμίζοντας την κυβερνητική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με το εθνικιστικό, όπως υπαινίχθηκε, κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ενώ έστρεψε τα βέλη του κατευθείαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν πρόλαβε ούτε τα χωρικά ύδατα να επεκτείνει στο Ιόνιο, ούτε συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο να κάνει. «Η κυβέρνηση της ΝΔ τα έκανε αυτά», ανέφερε δηκτικά.

Μασάζ σε καραμανλικούς – σαμαρικούς

Αλλά, αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έμεινε ακάλυπτος, δεν ίσχυσε το ίδιο και για τον Χρήστο Σταϊκούρα, στον οποίον και απένειμε τα εύσημα ο πρωθυπουργός, κλείνοντας έτσι και τη διαρκώς επαναλαμβανόμενη συζήτηση (προφανώς από κάποιο κέντρο) περί δήθεν δυσφορίας του πρωθυπουργικού Μεγάρου προς τον υπουργό Οικονομικών.

Όμως, με τις απαντήσεις του, άμεσες ή έμμεσες, για τους κ. Χρυσοχοΐδη και Σταϊκούρα, στην πραγματικότητα ο Κ. Μητσοτάκης άλλο σκοπό ήθελε να εξυπηρετήσει:

  • να καθησυχάσει το σαμαρικό και το καραμανλικό μπλοκ αντιστοίχως. Το σαμαρικό για τη δυνητική επέκταση των χωρικών υδάτων, το καραμανλικό γιατί ο Χρ. Σταϊκούρας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του. Το αν το κατάφερε, θα φανεί στη συνέχεια…

Ενώ, τέλος, για την αφορμή της κατάθεσης πρότασης μομφής, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι επί ημερών της, τον Φεβρουάριο του 2019, καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν ήταν ο κ. Σταϊκούρας, αλλά ο κ. Τσακαλώτος, «ο δικός σας υπουργός, που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με τη συμφωνία των τραπεζών», είπε απευθυνόμενος προς τα πρώτα έδρανα της αντιπολίτευσης.

«Με μια απώλεια περιουσίας»

Όμως, σε μια αποστροφή του ο Κ. Μητσοτάκης είπε και κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, καθότι θα το βρουν μπροστά τους χιλιάδες συμπολίτες μας:

  • ότι το παρόν νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες «προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή». Συνεπώς, μια νέα αρχή με μια απώλεια περιουσίας (…), κατά τον πρωθυπουργό.

Δεύτερη Φορά Αριστερά

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έδωσε, μετά από καιρό, την προοπτική για επιστροφή της Αριστεράς στην κυβέρνηση, αλλά, επεσήμανε, σε αυτή τη Δεύτερη Φορά Αριστερά, όλα θα είναι διαφορετικά, όπως χαρακτηριστικά υποσχέθηκε ή απείλησε (ανάλογα με το ποιοι είναι οι αποδέκτες του μηνύματος).

Ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθει στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι ο πτωχευτικός δεσμεύθηκε και πρόσθεσε: «Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά, θα είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο».

Στα κέρδη της Κουμουνδούρου, το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του Α. Τσίπρα, αναγκάσθηκε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, να μιλήσουν για τον πτωχευτικό κώδικα και να ενημερωθεί στοιχειωδώς η κοινή γνώμη. Επιπλέον κέρδος, το ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσε όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (το καθένα με το δικό του σκεπτικό ασφαλώς), όλα πλην Λακεδαιμονίων, δηλαδή του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος αφού διαπίστωσε πρώτα ότι είναι μικρές, όπως είπε, οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το σύνθημα για αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Ερωτήματα με μέλλον

Στα εθνικά, ο Α. Τσίπρας δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την πάσα Χρυσοχοΐδη, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πως η κόκκινη γραμμή είναι στα έξι μίλια, άρα αυτή είναι η κυβερνητική θέση.

Στο σημείο αυτό πάντως, ανήσυχος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε κάποια ερωτήματα στον πρωθυπουργό, όπως:

  • «τι θα κάνετε αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης;
  • Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος μεσημβρινός δυτικά, δηλαδή διεξαχθούν έρευνες εντός της πρόσφατα οριοθετημένης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο, αν δηλαδή έχουμε και παραβίαση πρόσφατα μάλιστα κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;».

Απάντηση, πάντως, δεν πήρε…

Στα του πτωχευτικού κώδικα, ο Α. Τσίπρας κατέθεσε εξάλλου στα πρακτικά δύο αποσπάσματα από τις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας, η πρώτη του Νοεμβρίου του 2019 και η δεύτερη του Φεβρουαρίου του 2020.

  • Στο πρώτο απόσπασμα, οι Θεσμοί εμφανίζονται να λένε πως έχουν εξασφαλίσει από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Μητσοτάκη «την ελεύθερη αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας».
  • Και στο δεύτερο απόσπασμα, οι Θεσμοί αναφέρουν πως «οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν, δηλώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει τον Απρίλιο του 2020».

Εκτόξευση αριθμού πλειστηριασμών

Ενώ έκρουσε και το καμπανάκι χρησιμοποιώντας κάποιους αριθμούς: η ΝΔ τον κατηγόρησε ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε περίπου 25.000 πλειστηριασμούς (αλλά κανέναν λαϊκής κατοικίας επέμεινε ο Α. Τσίπρας) και ο αριθμός αυτός μέσα στους 16 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ, έχει εκτοξευτεί στους 79.000, μόνο για την επόμενη εβδομάδα είναι 345 οι πλειστηριασμοί, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την επεξεργασία που έχουν κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, «για πρώτη φορά μετά τη δεκαετή κρίση και τα μνημόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει αυτό που δεν τόλμησε να κάνει καμία κυβέρνηση, ούτε καν το ΔΝΤ. Και το κάνει την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην πιο βαθιά μεταπολεμική ύφεση, με έκρηξη ανεργίας, μισθολογικών μειώσεων και λουκέτων στην αγορά από τις πολιτικές επιλογές της για τα ανύπαρκτα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Αίρει για πρώτη φορά την προστασία πρώτης κατοικίας, ανοίγοντας το δρόμο σε αθρόους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, πτωχεύσεις ακόμα και φυσικών προσώπων και ακραίας αναδιανομής πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω. Την ώρα που καλεί τους πολίτες να μένουν σπίτι τους για την πανδημία, βγάζει στο σφυρί τα σπίτια του κόσμου».

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ειδικότερα ότι «η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργείται οριζόντια για όλους, ακόμη και για τους πιο φτωχούς. Δεν θα υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, παρά μόνο για τις τράπεζες. Για τους πιο φτωχούς μάλιστα που θα χάνουν το σπίτι τους, αφού θα έχουν πτωχεύσει, θα υποχρεούνται να πληρώνουν ενοίκιο για το σπίτι τους για 12 χρόνια και να πληρώνουν τελικά διπλάσια και τριπλάσια ποσά από το αρχικό δάνειο που είχαν λάβει».

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο -η πρόταση μομφής απλώς παρεμβάλλεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία- το ψηφίζουν μόνοι τους, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι 157 βουλευτές της ΝΔ, επιπλέον είναι «ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο για τα συμφέροντα των τραπεζών, που για πρώτη φορά βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία, έχοντας απέναντί τους το σύνολο της αντιπολίτευσης».

Εξάλλου, προσθέτουν, «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ταυτιζόμενοι με τα συμφέροντα των τραπεζών έβαλαν απέναντί τους το σύνολο των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (81% με τον νέο πτωχευτικό θα οδηγηθεί σε πτώχευση σύμφωνα με ΓΣΕΒΕΕ), τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες».

Ενώ απαντούν και στο αντεπιχείρημα (που δεν ακούσθηκε πάντως μόνο από την ΝΔ) ότι επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήρθη η προστασία της πρώτης κατοικίας: «η ΝΔ ως κυβέρνηση παρέτεινε δύο φορές το καθεστώς προστασίας ως τον Απρίλιο του 2020. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταργήσει, τότε τι ακριβώς παρέτεινε η ΝΔ;».

Κλείνουμε με κάτι που προκάλεσε υψηλούς τόνους αλλά… χωρίς λόγο (;). Δριμεία κριτική άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πολιτικό του αντίπαλο για την αναφορά του στην Αριστερά ως την παράταξη που συνεισέφερε στην Εθνική Αντίσταση, τον επέκρινε συγκεκριμένα ότι διχάζει το λαό με τέτοιου είδους αναφορές.

Ανατρέχοντας ωστόσο στο κείμενο του Αλέξη Τσίπρα, εκείνος είπε -απαντώντας και στα όσα είχε δηλώσει περί εθνικισμού ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης- ότι «η παράταξη της Αριστεράς, της προόδου, της δημοκρατίας έχει δώσει φόρο αίματος για την πατρίδα στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, στα χρόνια του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, όταν οι εθνικιστές και οι δήθεν εθνικόφρονες, ειδικά την περίοδο της Κατοχής, ήταν συνεργάτες των κατακτητών».

Συνεπώς ούτε είπε ότι μόνον η Αριστερά έδωσε φόρο αίματος για την πατρίδα -η συνεισφορά της στην Εθνική Αντίσταση είναι αδιαμφισβήτητη- αλλά ούτε και μπορεί να αμφισβητηθεί ότι υπήρχαν δωσίλογοι, συνεργάτες των κατακτητών κ.ο.κ., που αφού δεν έτυχαν της δέουσας τιμωρίας, αξιοποιήθηκαν εν συνεχεία από τις δομές του μεταπολεμικού κράτους…

Σχετικά Άρθρα