Μητσοτάκης: Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη

 Μητσοτάκης: Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι δεν έγινε καμία συγκάλυψη» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση για να προσθέσει: «Είναι στην δική σας ευχέρεια αν θα με πιστέψετε».

«Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα. Θα είναι λιγότερες οι αναφορές μου στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε και στις οικογένειες τους. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία. Μπορούν και να αδικούν την Πολιτεία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλες και όλους ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, ως πατέρας. «Θέλω να με ακούσετε όχι μόνο με την καρδιά αλλά και με το μυαλό. Δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε σε ένα αύριο ενωμένοι με λιγότερες σκιές σαν αυτές που οδηγούν τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους και να μη πιστεύουν κανένα και τίποτα. Γι’αυτό ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων. Χωρίς και να πιστέψω ποτέ ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από άλλους», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επέλεξαν στάση που κανείς διανοήθηκε σε άλλες τραγωδίες. «Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά. Αναρωτιέμαι, θυμάμαι στην επέτειο, στον πρώτο χρόνο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 αλλά δεν το κάναμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με τη δική σας. Είμαι πάντα εδώ. Τοποθετήθηκα πολλές φορές. Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση όπως πάντα έκανα σε αντίστοιχες διαδικασίες, αλλά και γιατί το λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη», τόνισε.

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αναγνωρίζω ότι απέναντί μου, απευθύνομαι σε μία κοινωνία που είναι καχύποπτη και θυμωμένη. Αναλαμβάνω να πω την αλήθεια», σημείωσε.

«Ας ξεκινήσουμε από το παραπλανητικό δημοσίευμα του Βήματος. Όλες οι συζητήσεις ήταν εξαρχής στη διάθεση των αρχών. Σας άκουγα κ. Φάμελλε και γυρνούσε στο μυαλό μου εκείνη η βραδιά. ‘Αλλοι προσπάθησαν να κρύψουν σε άλλες συγκυρίες. Είδα ότι πιο φρικιαστικό είδα στη ζωή μου. Λέτε ότι μέλημά μου και σκέψη μου ήταν να πειράξω αυτούς τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Αυτή ήταν η έγνοια… πώς θα πειράξω τους διαλόγους;», συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης.

«Πάμε να δούμε και τη διαστρέβλωση την οποία επιχειρείτε να κάνετε. Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ, ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;», πρόσθεσε.

«Πάμε στο άλλο τερατούργημα. Σπεύσαμε, λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε, αναρωτιέμαι, τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες , ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες. Εχετε αποκρύψει το γεγονός ότι οι περιβόητες θεωρίες περί ξυλολίου, ότι ανατινάχτηκε το τρένο και η κυβέρνηση έσπευσε να τα συγκαλύψει. Τέτοια τερατουργήματα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας πραγματογνώμονας και οι υπόλοιποι είναι τεχνητοί σύμβουλοι. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια και αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε», τόνισε

Σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

 • Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γι αυτό το δυστύχημα που τόσο πλήγωσε την πατρίδα μας. Θα είναι λιγότερες οι πολιτικές αναφορές.
 • Μόνο οι συγγενείς των θυμάτων έχουν δικαίωμα να αδικούν ακόμη και την πολιτεία
 • Μόνο αυτοί απ΄ όλους εμάς έχουν το δικαίωμα να κάνουν τη θλίψη τους διαμαρτυρία, απαιτώντας δικαιοσύνη.
 • Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσοι κυβέρνησαν τον τόπο επί δεκαετίες, χωρίς να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στο σιδηρόδρομο
 • Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό. Τα διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος.
 • Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν μια στάση που ουδείς διανοήθηκε σε ανθρώπινες τραγωδίες.
 • Θέλησαν να μετατρέψουν την οδύνη σε πολιτικό εργαλείο.
 • Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου, διοχετεύοντας τον πόνο στα δικά τους κανάλια
 • Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών
 • Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη
 • Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν να πω την αλήθεια, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι και να κριθώ γι αυτά που θα πω
 • Ουδέποτε κρύψαμε αυτό που είχε συμβεί. Κάποιοι προσπάθησαν να κρύψουν.
 • Έφυγα με ένα ελικόπτερο και είδα ότι πιο φρικιαστικό έχω δει στη ζωή μου και εκείνη τη στιγμή ότι το μέλημά μου η σκέψη μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα υπονοείται αυτά τα πράγματα.
 • Ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο και αυτό ακούγεται στις συνομιλίες, σε άλλη γραμμή.
 • Γιατί αμφισβητείτε κάτι που η ίδια η Δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό τουλάχιστον κρίνει ότι έχει συμβεί.
 • Πάμε στο άλλο τερατούργημα ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει τα στοιχεία του δυστυχήματος. Να συγκαλύψουμε τι με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν πως να σηκώσουν τα βαγόνια του τρένου για να βρούμε ποιοι ήταν από κάτω.
 • Άξιον απορίας πώς τέτοια τερατουργήματα μπορούν να δημιουργούν την αίσθηση της αλήθειας.
 • Ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη. Σας λέω την αλήθεια και αυτή δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε.
 • Φτάσατε στο σημείο κυρία Κωνσταντοπούλου να επικαλεστείτε τον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχία. Ήταν εθελοντής μου πράγματα στην Χαλκοκονδύλη, αφήνοντας ένα ασύλληπτο υπονοούμενο ότι επειδή ήταν εθελοντής μου και τον γνώριζα με είχε ειδοποιήσει για το φορτίο που είχε μεταφερθεί. Δεν ντρέπεστε στη μνήμη αυτών των ανθρώπων να λέτε αυτά τα πράγματα.
 • Έρχομαι τώρα στο τρίτο σόφισμα: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να μην τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Δεν μου λέτε πότε έχει κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα η Δικαιοσύνη απ’ ότι στην υπόθεση των Τεμπών; Ποτέ. Να μην το συγκρίνουμε με άλλες υποθέσεις. Σε 34 άτομα έχει αποδώσει κατηγορίες.
 • Τέταρτο και πολύ κρίσιμο και πολύ δύσκολο, ίσως το πιο δύσκολο απ΄ όλα. Εάν είχε ολοκληρωθεί η 717 είναι πολύ πιθανό, μπορεί να είναι σχεδόν βέβαιο, το δυστύχημα να μην είχε συμβεί. Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να συμβεί. Τοπικά όμως, λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι δεν λειτουργούσε η γραμμή.
 • Ισχυρισμός πέμπτος: Η Ευρωπαία εισαγγελέας ενοχοποιεί την κυβέρνηση για τα Τέμπη, συνεπώς λέει η αντιπολίτευση η χώρα είναι υπόλογη διεθνώς. Γνωρίζεται ότι η αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της Ένωσης. Το μοναδικό θέμα που έπρεπε να την απασχολεί είναι τα κονδύλια της σύμβασης για την 717. Εκεί αντιφάσκει. Γνωρίζει πολύ καλά και η ίδια ότι αν η σύμβαση δεν είχε προχωρήσει δεν θα είχαμε τηλεδιοίκηση.
 • Για όλα τα υπόλοιπα που έχει πει πήρε τις αποφάσεις της από τον Άρειο Πάγο γιατί αφορούν το Σύνταγμα και την ελληνική Δικαιοσύνη.
 • Ένα από τα εύλογα ερωτήματα της κοινωνίας είναι τι έχετε κάνει για να γίνουν τα τρένα πιο ασφαλή. Εχουν γίνει πολλά. Ο κ. Σταικούρας παρουσίασε σειρά πρωτοβουλιών με πρώτη την ολοκλήρωση της σύμβασης 717. Δεν θα μιλήσετε για την 717 γιατί έπρεπε να ήταν έτοιμη από το ‘16.
 • Λέτε τόσα ψέματα που δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω.
 • Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για τις παρεμβάσεις στα τρένα. Θα πω μόνο ότι σύστημα τηλεδιοίκησης, με εξαίρεση το κομμάτι που καταστράφηκε από τον Ντάνιελ, είναι έτοιμο. Διπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση του ΟΣΕ από τα 40 στα 70.
 • Φτάνουμε στο σημερινό παράδοξο, ενώ για τα Τέμπη συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε τεκμηριώσει, έρχεστε και προτείνετε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη. Με ποιο όχημα; Έναν παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας.
 • Πρωί-πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα, που διαψεύδεται αμέσως. Φαίνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το δημοσίευμα έχει αναιρεθεί από το τι βγήκε δύο ημέρες μετά, όταν η ίδια η κρατική τηλεόραση αποκάλυψε ότι ο σταθμάρχης μιλούσε με δύο τρένα. Από τις 2 Μαρτίου το ξέραμε.
 • Ένα δημοσίευμα που δεν λέει τίποτα καινούργιο. Το δημοσίευμα υιοθετείτε από εσάς με το οργισμένο σας ύφος. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα.

Σχετικά Άρθρα