Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τα νέα δεδομένα ανησυχούν την κυβέρνηση – Οικονομία, προσφυγικό, εργασιακά

 Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τα νέα δεδομένα ανησυχούν την κυβέρνηση – Οικονομία, προσφυγικό, εργασιακά

Για τις απώλειες που καταγράφουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία δημοσκόπηση (“metron forum”) της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, το libre.gr σας είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Κάποια ποιοτικά στοιχεία, κάποια… ψιλά γράμματα, εν τούτοις, έχουν βάλει σε μπελάδες το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την τηλεφωνική πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 22 ως τις 27 Μαΐου, προκύπτουν, έτσι, τα εξής: η οικονομία βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των πολιτών, ως «σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας» (και όχι η υγειονομική κρίση όπως ήταν ένα μήνα πριν, στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας) σε ποσοστό 41%, ενώ στην τρίτη θέση, χωριστά, είναι το πρόβλημα της ανεργίας (και τα δύο σε άνοδο).

Δεύτερο «καμπανάκι» για την κυβέρνηση, οι απαντήσεις για το πού πηγαίνουμε ως χώρα. Τα, ούτως ή άλλως, πολύ υψηλά ποσοστά της σωστής πορείας εμφανίζουν το Μάιο κάμψη (από 76% τον Απρίλιο στο 64% το Μάιο) και με αντίστοιχη, σημειωτέον, αύξηση για τη λάθος πορεία (από 16% στο 25% σήμερα).

Στην αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής, ανά τομέα, η ΝΔ τα πάει περίφημα στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, επίσης υπερτερούν οι θετικές γνώμες σε τομείς όπως εγκληματικότητα, ελληνο-τουρκικά, πολιτισμός, περιβάλλον, φορολογικά, ενώ στην παιδεία ισοψηφούν θετικές – αρνητικές γνώμες.

Και από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα «μείον», καταδεικνύοντας, έτσι, και τους τομείς στους οποίους «πονάει» η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: προσέλκυση επενδύσεων, οικονομία, υποδομές (αυτοκινητόδρομοι κ.α.), μεταναστευτικό, εργασιακά, με το Μακεδονικό τελευταίο στη λίστα. Πρόβλημα συνεπώς για το κυβερνών κόμμα στους επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους, τον κόσμο της εργασίας, αλλά και το πιο παραδοσιακό, συντηρητικό κομμάτι της ΝΔ.

Κάμψη εμφανίζει και η γενικότερη αξιολόγηση της κυβέρνησης, καθώς υποχωρούν τα, υψηλά ας ειπωθεί και πάλι, ποσοστά της θετικής εντύπωσης: από το 68% του Απριλίου στο 63% σήμερα με ανάλογη άνοδο και για την αρνητική εντύπωση: 30% με άνοδο επτά μονάδων σε ένα μήνα.

Την ίδια υποχώρηση εμφανίζει και η εικόνα του πρωθυπουργού: στο 68% οι θετικές γνώμες σήμερα από το 74% ένα μήνα πριν, ενώ …τσιμπάνε οι αρνητικές (26% έναντι 22% αντιστοίχως), αλλά και η δημοφιλία του πρωθυπουργού υποχωρεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες –αντίστοιχη είναι η εικόνα πάντως και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που ο Στράτος Φαναράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, το αποδίδει στα γενικότερα πολιτικά χαρακτηριστικά της περιόδου.

Εν τω μεταξύ όλο και πιο αρνητικά τοποθετείται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (στο 84% έναντι 13% υπέρ) και η αρνητική προσέγγιση μεγεθύνεται όσο ανεβαίνουμε στις ηλικίες, με άλλα λόγια οι συνταξιούχοι -εκλογική δεξαμενή, συν τοις άλλοις, της ΝΔ- είναι οι πλέον αρνητικοί.

Η δημοσκόπηση παρουσιάζει ενδιαφέρον αν μη τι άλλο. Θα πρέπει, ωστόσο, να παρακολουθήσει κανείς το φαινόμενο, στις επόμενες έρευνες της ίδιας αλλά και των άλλων εταιρειών, πολλώ μάλλον τώρα που η οικονομία, η χώρα εν γένει, αλλάζουν σελίδα με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα