Άνοιξε (για τα καλά) ο κύκλος περί ανασχηματισμού και πρόωρης κάλπης- Ποιες παραμέτρους “ζυγίζουν” στο Μαξίμου

 Άνοιξε (για τα καλά) ο κύκλος περί ανασχηματισμού και πρόωρης κάλπης- Ποιες παραμέτρους “ζυγίζουν” στο Μαξίμου

«Το σχέδιο του ανασχηματισμού και οι φωνές για πρόωρες κάλπες», είναι το βασικό θέμα της κυριακάτικης «Καθημερινής», αποδεικνύοντας ότι η ώρα των αποφάσεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει φθάσει. Με υπέρ και κατά για τις πρόωρες κάλπες και χωρίς να έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, ο πρωθυπουργός δείχνει να κλίνει υπέρ του σεναρίου του ανασχηματισμού, το οποίο τοποθετείται χρονικά τον Ιούλιο ή και νωρίτερα.

Για τις σχετικές σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ακόμη αυτές ήταν πρώιμες, σας είχε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή το libre.gr., ωστόσο το τελευταίο διάστημα είχε επισημανθεί και κάτι ακόμη: ότι σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός ζητά από το υπουργικό του συμβούλιο να τρέξει μέσα στο καλοκαίρι, με την κατάθεση είκοσι έξι νομοσχεδίων ως το τέλος Ιουλίου, οι υπουργοί έχουν περισσότερο το μυαλό τους στο αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση ή, έστω, στην ίδια υπουργική καρέκλα, και ακόμη περισσότερο, αν θα πρέπει να προετοιμάζονται για προεκλογικό αγώνα.

Η κατάσταση αυτή υποδηλώνει ότι οι καιροί ου μενετοί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που επιβεβαιώνει, με ηχηρό τρόπο, το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής».  

«Μεταξύ εισηγήσεων για πρόωρες εκλογές, τις οποίες φέρεται πάντως να απορρίπτει, και της προοπτικής του ανασχηματισμού κινείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η κρίση του κορωνοϊού έχει αντανάκλαση και στο πολιτικό σκηνικό», διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα της έγκυρης εφημερίδας.

«Υπουργοί και συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη του προτείνουν πρόωρη προσφυγή σε εκλογές προκειμένου να διαχειριστεί την ‘επόμενη ημέρα’ της κρίσης με ισχυρή εντολή. Όμως, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός αποκρούει το σενάριο, καθώς ενδεχόμενες ‘διπλές’ κάλπες -θα προηγηθούν εκλογές με απλή αναλογική- θα οδηγήσουν τη χώρα σε σχεδόν δίμηνη ‘παράλυση’. Αντιθέτως, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον ανασχηματισμό, που τοποθετείται τον Ιούλιο ή και νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε μετακινήσεις υπουργών και αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών».

Ας σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αφιερωμένο στα πρωθυπουργικά διλήμματα, αλλά και το άρθρο που υπογράφει ο διευθυντής της, Αλέξης Παπαχελάς, που καταγράφει, κατ’ αρχάς τα ένθεν κακείθεν επιχειρήματα για τις πρόωρες κάλπες.

Στα «υπέρ» είναι ότι ο πρωθυπουργός εξελέγη με πρόγραμμα μείωσης φόρων και ενίσχυσης της ανάπτυξης και στο βαθμό που, λόγω ύφεσης, το πρώτο είναι ανέφικτο, «θα ήταν λογικό να προσφύγει στις κάλπες, να εξηγήσει τι έχουμε μπροστά μας και να ζητήσει μια νέα εντολή».

Ένα επιπρόσθετο επιχείρημα είναι «το παγόβουνο της απλής αναλογικής», το οποίο, κατά τον Αλ. Παπαχελά, «μπορεί εύκολα να βάλει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες». Σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία ο μεν Κυρ. Μητσοτάκης πιστώνεται τη διαχείριση από τις δύο κρίσεις που έπληξαν τη χώρα μας και η ύφεση «δεν έχει γίνει αισθητή στην τσέπη των πολιτών», ο δε Αλ. Τσίπρας «διανύει μια περίοδο έντονης εσωστρέφειας και δεν έχει βρει τέμπο και στίγμα». Στον αντίποδα, «κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η ΝΔ θα μπορεί να κερδίσει με μεγάλη άνεση σε τρία χρόνια…».

Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει ωστόσο και αντίλογος: «ο Μητσοτάκης δεν θέλει να γίνει Τσίπρας στα μάτια των ψηφοφόρων. Οι πρόωρες εκλογές εμπεριέχουν ένα στοιχείο οπορτουνισμού και σχετικής ασέβειας προς τους θεσμούς», σημειώνει ο διευθυντής της «Καθημερινής».

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα έχουμε νέα κρούσματα κοροναϊού κατά τη διάρκεια της δίμηνης προεκλογικής περιόδου. Και κυρίως, «οι εκλογές, συγχρόνως, θα παραλύσουν το κράτος και θα καταστήσουν αδύνατη τη λήψη αποφάσεων σε μια φάση που θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για την οικονομία, τον τουρισμό, τα ελληνοτουρκικά και τον κορωνοϊό», ενώ υπάρχει πάντα το ρίσκο να βρεθεί κοντά στην αυτοδυναμία στην πρώτη αναμέτρηση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για διερευνητικές εντολές, προτάσεις συνεργασίας ή, έστω, ανοχής.

Και στο «δια ταύτα» του άρθρου, «αυτά είναι τα επιχειρήματα υπέρ και κατά των άμεσων εκλογών. Ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του το επόμενο διάστημα, επιλέγοντας ανάμεσα σε έναν ανασχηματισμό και στις κάλπες».

Ίσως, στο τέλος της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανατρέξει στον Ουίνστον Τσόρτσιλ, για τον οποίον τόσος λόγος έχει γίνει την περίοδο αυτήστα κέντρα αποφάσεων στη χώρα μας. Και, κυρίως, σε αυτό που ο Βρετανός «πατέρας της νίκης» έλεγε, «η υπερβολική ανάλυση οδηγεί σε παράλυση».

Μητσοτάκης -κατά το “Πρώτο Θέμα”: Δεν κάνω ανασχηματισμό

Την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από κυβερνητικές πηγές, τα σενάρια περί ανασχηματισμού, που είδαν το φως της δημοσιότητας, την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν μεγάλα ανοιχτά μέτωπα και η κυβέρνηση σε όλες τις μετρήσεις έχει πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής.
«Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού, που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης» είπε σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, όπως πληροφορείται το protothema.gr, είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας εν γένει και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης, ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας.

Γι’ αυτό τον λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σ’ αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα