Επιστολή ΒΕΠ σε Κ. Μητσοτάκη: “Επιβραβεύστε τους συνεπείς”

 Επιστολή ΒΕΠ σε Κ. Μητσοτάκη: “Επιβραβεύστε τους συνεπείς”

Την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και πρόσθετες φορολογικές εκπτώσεις ή ελαφρύνσεις ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων θα ξαναρχίσουν οι πάσης φύσεως οικονομικές δραστηριότητες. Την πρόταση αυτή εκφράζει προς την κυβέρνηση η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και συνιστά την εφαρμογή της κατά τη διάρκεια της σταδιακής άρσεως των προληπτικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον Covid-19.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες σε φορολογικό, ασφαλιστικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο, ώστε να στηριχθεί ουσιωδώς η επιχειρηματικότητα.

Στο πρώτο επίπεδο, η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου σε ένα νέο που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και θα διαθέτει απλοποιημένες διαδικασίες. Πρέπει να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής, να αποφασιστεί απαλλαγή προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, επιβράβευση των επιχειρήσεων που εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους με φορολογικά κίνητρα.

Παράλληλα, το ΒΕΠ εισηγείται προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την υιοθέτηση μέτρων τόνωσης των εξαγωγών με φοροαπαλλαγές, μείωση και πλήρη απαλλαγή φορολογίας ανάλογα με το ποσοστό των εξαγωγών στις ακαθάριστες πωλήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να χορηγηθούν φορολογικά κίνητρα σε  μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις. Επίσης, να απαλλαγούν από τη φορολόγηση για τα τρία πρώτα έτη λειτουργία τους όσες νέες επιχειρήσεις ιδρυθούν και λειτουργήσουν με παραγωγικές και μεταποιητικές δραστηριότητες.

Στο δεύτερο επίπεδο που αφορά στα Ασφαλιστικά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς ζητεί ριζικές αλλαγές στο ισχύον σύστημα, απλοποίηση των διαδικασιών και παροχή κινήτρων, ώστε να ξεκαθαριστεί τι καταβάλλει ο εργοδότης και τι ο εργαζόμενος, αλλά και να υπάρχει δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής βαθμίδος.

Όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου στήριξης που προβλέπει έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές της περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου – Μαρτίου σε όσους θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους, θα πρέπει να είναι ουσιαστική έκπτωση και όχι να αφαιρεθεί αυτό το ποσό από τον υπολογισμό της σύνταξης. Προτείνεται επίσης, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών κατά 100% με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας για ένα έτος από την λήξη επιδότησης.

Σχετικώς με τη ρευστότητα, σε τρίτο επίπεδο, το ΒΕΠ υπογραμμίζει ότι πρέπει να καθοριστούν ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα παρέχουν άμεση ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χαμηλότοκο δανεισμό, κεφάλαια κίνησης και  μικροχρηματοδοτήσεις ή μικροπιστώσεις, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Επίσης πρέπει να καθοριστούν εντός του Μαΐου, νέα ευέλικτα εργαλεία επιχορηγήσεων για επεκτάσεις ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μεταποιητικών μονάδων, δημιουργία νέων μονάδων, προσλήψεις προσωπικού, καθώς και μια δέσμη ενεργειών που θα ενισχύουν την εθνική οικονομία.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχετικά Άρθρα