Voucher, αύξηση επιδόματος λουτροθεραπείας και άλλες προτάσεις επιστρατεύονται για την στήριξη του τουρισμού στην Εύβοια

 Voucher, αύξηση επιδόματος λουτροθεραπείας και άλλες προτάσεις επιστρατεύονται για την στήριξη του τουρισμού στην Εύβοια

Προτάσεις και μέτρα για την στήριξη του τουρισμού στην Εύβοια δρομολογεί το υπουργείο τουρισμού ενώ ο υπουργός ανακοινωσε την άμεση και ολόπλευρη αρωγή της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη, ειδικά των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής.

Ο κ.Θεοχάρης επισκέφθηκε την Βόρεια Εύβοια, όπου βρίσκεται και η Αγία Άννα, σημείο υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος στο οποίο σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές.

Στη συνέχεια μετέβη στα Λουτρά Αιδηψού όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, «το κεντρικό μήνυμα από αυτήν τη συνάντηση είναι ότι είμαστε εδώ. Όλη η κυβέρνηση είναι δίπλα στους ανθρώπους της Βόρειας Εύβοιας και έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς παρατηρώ ζωηρό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων. Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην αναζωογόνηση και στην αναγέννηση της Εύβοιας».

Σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ήδη υλοποιούνται, ο κ.Θεοχάρης δήλωσε ότι «ορισμένες προτάσεις, όπως π.χ. η αύξηση του επιδόματος λουτροθεραπείας και τα ‘voucher’ προς μελλοντική αξιοποίηση από τους επισκέπτες της περιοχής ώστε να μη χρειαστεί να επιστραφούν προκαταβολές σε χρήματα, υλοποιήθηκαν μέσα σε μερικές ημέρες. Άρα, σήμερα συζητήσαμε στη βάση μιας συνεργασίας η οποία, όπως έχουμε διαπιστώσει, αποδίδει καρπούς. Ως υπουργείο Τουρισμού και, γενικότερα ως κυβέρνηση, ακούμε και υλοποιούμε».

Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε τη σύσκεψη «παραγωγική και ενδιαφέρουσα σε πρακτικό επίπεδο», τονίζοντας ότι «έχει καταγραφεί μια σειρά από περαιτέρω προτάσεις για την ανακούφιση των κατοίκων, των εργαζομένων και των τουριστικών επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας.

Αρκετές από αυτές τις προτάσεις ήδη δρομολογούνται προς σχεδιασμό και εφαρμογή». Μάλιστα, όπως είπε ο Υπουργός Τουρισμού, «κάποιες από αυτές τις ιδέες θα τις μεταφέρουμε στην ομάδα του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Η επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι όλες οι δράσεις να συντονίζονται σε κεντρικό επίπεδο από την ομάδα του κ. Τριαντόπουλου ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, χωρίς καμία άσκοπη χρονοτριβή. Βρήκα ρεαλιστικές τις περισσότερες από τις προτάσεις που συζητήσαμε σήμερα. Εξάλλου είχαμε κάνει τη σχετική προεργασία, όταν είχαμε συναντηθεί προ ημερών στο γραφείο μου με τους εκπροσώπους των φορέων αυτοδιοίκησης και τουρισμού της Εύβοιας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας . Ηλίας Μπουρμάς, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας Μίλτος Χέλμης, ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου και Θανάσης Ζεμπίλης, καθώς και εκπρόσωποι ξενοδόχων και εστίασης από τη Βόρεια Εύβοια.

Γρ. Τάσιος: «Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες. Ο τουρισμός θα βάλει «πλάτη» για να ανακάμψει οικονομικά η Βόρεια Εύβοια»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια είναι τραγική. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και έχει άμεσες οικονομικές συνέπειες για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Μαζί με τον Πρόεδρο του ΞΕΕ Αλέξανδρο Βασιλικό βρεθήκαμε δίπλα στους ξενοδόχους που δοκιμάζονται και διαπιστώσαμε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής».

Την ίδια ώρα, η ΠΟΞ από κοινού με το ΞΕΕ αποφάσισν την αποστολή υπομνήματος προς τα συναρμόδια Υπουργεία (Τουρισμού, Εργασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος) με αιτήματα τριών ταχυτήτων:

• Βραχυπρόθεσμα που έχουν να κάνουν με την άμεση λειτουργία των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους ενόψει χειμώνα

• Μεσοπρόθεσμα για το 2022

• Μακροπρόθεσμα για την αναμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής όπου η επιτροπή Μπένου θα έχει καθοριστικό ρόλο

«Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το μέγεθος της απόγνωσης. Οι πυρόπληκτες περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική κατάρρευση. Ενώ στις αρχές Αυγούστου η πληρότητα ήταν 80%, σήμερα τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Βόρεια Εύβοια είναι κλειστά, εκτός από την περιοχή της Αιδηψού όπου παραμένουν ανοιχτά με ελάχιστους πελάτες και με αποτέλεσμα το σκηνικό να παραπέμπει σε σεζόν 2020», τόνισε ο κ.Τάσιος και πρόσθεσε: «Επειδή ο πρωτογενής τομέας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από εμάς, είμαστε βέβαιοι – με πίστη ότι θα έχουμε την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας – ότι ο τουρισμός είναι εκείνος ο τομέας που θα βάλει ξανά «πλάτη» για να αναγεννηθεί από τις στάχτες της η οικονομία της Εύβοιας», υπογράμμισε ο κ. Τάσιος.

Σχετικά Άρθρα