• 19 Ιανουαρίου, 2021

Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές- Προβληματισμός για την ατζέντα

 Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές- Προβληματισμός για την ατζέντα

“Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές μέσα στον Γενάρη”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε: “Καλούμε την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές εντός του Ιανουαρίου” μιλώντας στην Αγκυρα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη στο νησί.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη σφαγή των Τουρκοκυπρίων», τόνισε αναφερόμενος στη διάσκεψη για τη Μεσόγειο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πρόσκληση, στην οποία αναφέρεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ και η οποία προσδιορίζεται χρονικά στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, αφορά έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης και όχι μόνο για την στενή ατζέντα παρόμοιων επαφών του παρελθόντος και για το μοναδικό θέμα (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας- ΑΟΖ) που αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Παράλληλα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζητά και απευθείας διάλογο σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του ιδίου και του Νίκου Δένδια.

Ταραντίλης: Συνεχίζουμε την άμυνα και αναπτύσσουμε αντεπίθεση – Κάθε Παρασκευή ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Η Αγκυρα ελπίζει σε καλές εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTURK, λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που κυμάνθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με το Open.

«Ο πρόεδρός μας είχε μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε. Στο τέλος αυτού του μήνα, δυο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, ο υπουργός μας των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες. Υπάρχει ένα ευνοϊκό έδαφος για μια θετική ατμόσφαιρα εκεί. Μπορώ να πω ότι οι διερευνητικές συζητήσεις εκεί θα αποφέρουν καλά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον», είπε ο Καλίν.