• 31 Ιουλίου, 2021

Τσακρής: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα – «Ναι» στα προνόμια εμβολιασμένων

 Τσακρής: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα – «Ναι» στα προνόμια εμβολιασμένων

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής, δήλωσε την Κυριακή ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού έχει προκαλέσει ανησυχία και οι ειδικοί παρατηρούν την περίπτωση της Βρετανίας, που είχε προηγηθεί στο ξέσπασμα και των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας.

«Αν δεν υπήρχε η παραλλαγή Δέλτα, το τέταρτο κύμα θα ήταν πιο ήπιο», τόνισε ο κ. Τσακρής.

«Οι ειδικοί εξετάζουν πώς εξελίσσεται η μετάλλαξη και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τις νοσηλείες και τη θνητότητα», πρόσθεσε ο ίδιος σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, απάντησε ότι «η μετάλλαξη Δέλτα μειώνει έστω και σε μικρό βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ειδικά για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση».

Σε ό,τι αφορά την άρση της υποχρεωτικότητας για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ανέφερε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη γιατί το τρίτο κύμα κοροναϊού βρίσκεται σε αποδρομή στην Ελλάδα.

«Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες πρέπει φορούν σωστά της μάσκες και όχι ως αξεσουάρ καθωσπρεπισμού», σημείωσε.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους πολίτες λέγοντας ότι «θα βοηθήσει στην προσπάθεια εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».