Νέα μελέτη για τα “μυστικά” της Όμικρον: Εντελώς απροστάτευτοι όσοι έχουν εμβολιαστεί δύο φορές- Μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος μετά την “αναμνηστική”

 Νέα μελέτη για τα “μυστικά” της Όμικρον: Εντελώς απροστάτευτοι όσοι έχουν εμβολιαστεί δύο φορές- Μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος μετά την “αναμνηστική”

Σύμφωνα με νέα μελέτη από την Δανία που παρουσίασε μέσω twitter ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπου Θόδωρος Λύτρας, στενός συνεργάτης του Σωτήρη Τσιόδρα, και συν-συγγραφέας της γνωστής μελέτης που προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, η επιπλέον μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον προκύπτει από την ικανότητα που έχει να επαναμολύνει εμβολιασμένους ακόμα και νοσήσαντες από τον κοροναϊό.

Εκείνο δε που επιβεβαιώνει τον μεγάλο κίνδυνο από την μεταδοτικότητα της παραλλαγής είναι το γεγονός πως πρακτικά όσοι έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις εμβολίου δεν έχουν καμία προστασία απέναντί της, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις διατρέχουν τον μισό κίνδυνο μόλυνσης.

Όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας:

Σημαντική household transmission μελέτη από Δανία, με 2 πολύ κρίσιμα συμπεράσματα:

-Σχεδόν όλη η επιπλέον μεταδοτικότητα της “όμικρον” προκύπτει από την ικανότητα της να επαναμολύνει εμβολιασμένους/νοσήσαντες, κ ΟΧΙ από ενδογενώς αυξημένη μεταδοτικότητα (medrxiv.org)

Οι δύο δόσεις εμβολίου δε προστατεύουν καθόλου από μόλυνση με “όμικρον”, αλλά οι τρείς ρίχνουν τον κίνδυνο μόλυνσης στο μισό!

=> Με μέτρα (μάσκες + αποστάσεις) συν κάλυψη με την τρίτη δόση, είναι εφικτό να “δαμάσουμε” το κύμα, παρά τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.

Τι αναφέρει η νέα μελέτη

Η παραλλαγή ανησυχίας Omicron (VOC) είναι μια ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή του SARS-CoV-2 που είναι πιθανό να ξεπεράσει το προηγουμένως κυρίαρχο Δέλτα VOC σε πολλές χώρες μέχρι το τέλος του 2021. Υπολογίσαμε τη δυναμική μετάδοσης μετά την εξάπλωση του Omicron VOC μέσα στα Νοικοκυριά της Δανίας κατά τον Δεκέμβριο του 2021. Χρησιμοποιήσαμε δεδομένα από μητρώα της Δανίας για να υπολογίσουμε το ποσοστό δευτερογενών επιθέσεων σε νοικοκυριά (SAR). Μεταξύ 11.937 νοικοκυριών (2.225 με το Omicron VOC), εντοπίσαμε 6.397 δευτερογενείς λοιμώξεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 1-7 ημερών. Ο SAR ήταν 31% και 21% σε νοικοκυριά με Omicron και Delta VOC, αντίστοιχα. Διαπιστώσαμε αυξημένη μετάδοση για μη εμβολιασμένα άτομα και μειωμένη μετάδοση για “αναμνηστικά” εμβολιασμένα άτομα, σε σύγκριση με τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Συγκρίνοντας νοικοκυριά που έχουν μολυνθεί από το Omicron με το Delta VOC, βρήκαμε 1. 17 (95\%-CI: 0,99-1,38) φορές υψηλότερος SAR για τους μη εμβολιασμένους, 2,61 φορές (95\%-CI: 2,34-2,90) υψηλότερος για πλήρως εμβολιασμένους και 3,66 (95\%-CI: 2,65-5,05) φορές υψηλότερος για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστικό, επιδεικνύοντας ισχυρές ενδείξεις ανοσοδιαφυγής του Omicron VOC. Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση του Omicron VOC μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην ανοσοδιαφυγή παρά σε μια εγγενή αύξηση της βασικής μεταδοτικότητας.

Σχετικά Άρθρα