• 23 Ιουνίου, 2021

Τουρκία: Νέο εισαγγελικό αίτημα για απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

 Τουρκία: Νέο εισαγγελικό αίτημα για απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Aίτημα για απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατέθεσε εκ νέου στο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας εισαγγελέας, υποστηρίζοντας ότι έχει σχέσεις με τρομοκράτες. Αντιδρώντας στην εισαγγελική κίνηση, το HDP καταγγέλλει «πολιτική δίωξη».

Το αίτημα είχε κατατεθεί ξανά τον περασμένο Μάρτιο αλλά το δικαστήριο επέστρεψε τη δικογραφία για διαδικαστικούς λόγους, λόγω έλλειψης λεπτομερών στοιχείων. Η δίωξη είναι το αποκορύφωμα της μακροχρόνιας προσπάθειας καταστολής του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες μέλη του δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, με κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Στο πλαίσιο της προσφυγής ζητείται να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση, σε περίπου 500 μέλη του κόμματος και να μπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του HDP, με τον εισαγγελέα να υποστηρίζει ότι το κόμμα «διέπραξε εγκλήματα κατά της ανεξαρτησίας του κράτους και της αδιάσπαστης ενότητάς του με τη χώρα και τον λαό».

Σχολιάζοντας το νέο εισαγγελικό αίτημα, η Περβίν Μπουλντάν, μία εκ των επικεφαλής του HDP, δήλωσε πως το δικαστικό σώμα θα έπρεπε πρώτα να ερευνήσει πρόσφατες κατηγορίες για διαφθορά κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων. Αλλά «μπορούμε να δούμε το λάκκο, στον οποίο έπεσε το δικαστικό σώμα», είπε.

«Το δικαστικό σώμα δεν επιτίθεται στις εγκληματικές οργανώσεις αλλά γίνεται για άλλη μια φορά ασπίδα για τη μαφιόζικη τάξη, ξεκινώντας μια υπόθεση για το κλείσιμο του HDP», πρόσθεσε.

Είναι πολύ μακρά η ιστορία διώξεων και απαγορεύσεων πολιτικών κομμάτων, που θεωρούνται απειλή για τους κυβερνώντες στην Τουρκία

Το δικαστικό σώμα δέχεται πολύ σοβαρές επικρίσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς κατηγορείται ότι βρίσκεται υπό την επιρροή της πολιτικής ηγεσίας, κατηγορία που το κυβερνών κόμμα AKP και οι σύμμαχοί του, το εθνικιστικό κόμμα MHP, αρνούνται. Ο αρχηγός του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που έχει επανειλημμένα ζητήσει το κλείσιμο του HDP, δήλωσε πως το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει την επιλογή να επιστρέψει και πάλι το κατηγορητήριο.

«Αυτή η αιματηρή και σκοτεινή σελίδα θα πρέπει να κλείσει και να μην ξανανοίξει ποτέ», δήλωσε.