• 27 Νοεμβρίου, 2021

Τι είναι 16 στρέμματα; Ούτε μία σπιθαμή γης!

 Τι είναι 16 στρέμματα; Ούτε μία σπιθαμή γης!

Αχάραγα σηκώθηκα κι έψαχνα στη google πόση είναι η «σπιθαμή»  γιατί μου είχε, από την Παρασκευή, καρφωθεί στο μυαλό η λέξη.  Σπιθαμή, λοιπόν, είναι μία «ανθρωπομετρική μονάδα μήκους», που δεν ανήκει στο διεθνές σύστημα μονάδων SI, και ορίζεται ως το μήκος ανοίγματος της παλάμης ενός ενήλικα, δηλαδή περίπου 18 εκατοστά.

Του Αντρέα Παναγόπουλου

Καλά θυμόμουν ότι όταν λέμε, αιώνες τώρα, πως δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε «ούτε σπιθαμή γης ή θάλασσας δεν εννοούμε ούτε «μερικές δεκάδες μέτρα», όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δένδιας ούτε, πολύ περισσότερο, 16 στρέμματα που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι στο νότιο Εβρο.

Παραμένει, βεβαίως, τεράστιο ζήτημα το αν αυτό το είπε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη, στον ρ/σ «Α’ Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν την είπε μία ημέρα πριν, την Τετάρτη όπως επεσήμανε με δήλωσή του (Σάββατο 23/5) ο ΥΠΕΞ. Διότι με αυτά τα fakenews δεν ξέρεις πια τι να πιστέψει κανείς.

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας είχε πει την Τετάρτη στον ρ/σ «Α’ Πρόγραμμα» της ΕΡΑ: «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση (σ.σ. με την Τουρκία). Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…) Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Τώρα, γιατί το είχε πει αυτό ο κ. Δένδιας, την Τετάρτη στην ΕΡΑ κανείς δεν το είχε μάθει ή καταλάβει διότι όντως δεν είχε «γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα». Επρεπε να φτάσει Παρασκευή βράδυ για να βγει η είδηση που έλεγε:

«Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά».

Αυτό! Σκέτο! Ποιο ζήτημα; Πότε προέκυψε; Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Κανείς δεν θα είχε καταλάβει αν δεν μας το εξηγούσε ένα μικρό ελληνικό site (το armyvoice.gr) και ΠΟΛΛΑ ξένα ΜΜΕ που είχαν βγάλει μάλιστα και χάρτες που έδειχναν περιοχή εντός ελληνικού εδάφους, στον Εβρο, την οποία έχουν καταλάβει εδώ και μέρες 35 άνδρες του τουρκικού στρατού.

Αυτό ήταν το ζήτημα που δεν άξιζε ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα! Δεν ήταν δα ότι είχαν φτάσει οι Τούρκοι και μέχρι τη Λάρισα, για να γίνει πρώτο θέμα!

Για να καταλάβετε, τόσο ασήμαντο ήταν το ζήτημα που ούτε και κανένας πολιτικός το είχε πάρει χαμπάρι. Εκτός από έναν! Τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος την Πέμπτη είχε κάνει και μία ιδιαίτερα σκληρή δήλωση η οποία όμως δεν εμφανίστηκε επίσης ούτε σε μονόστηλο.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ έλεγε: «Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Χαμπάρι δεν είχαμε πάρει! Μέχρι που η ιστορία άρχισε να ξεδιπλώνεται…Να βγει ανακοίνωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ. Να κάνει ανάρτηση ο κ. Κοτζιάς. Να απαντήσει το ΥΠΕΞ ότι «χρειάζεται σοβαρότητα» χωρίς πάλι να μας λέει τι ακριβώς έχει γίνει…

Αυτή είναι η κατάσταση στον Εβρο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αυτή είναι η κατάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ. Αυτή είναι, γενικά, η κατάσταση που ζούμε.

Ξαναδιαβάζω το τι σημαίνει «σπιθαμή», για να μην το ξεχάσω. Το μήκος ανοίγματος της παλάμης ενός ενήλικα, δηλαδή περίπου 18 εκατοστά.

Μία ανοιχτή παλάμη!

Με τις υγείες μας!

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.