• 27 Νοεμβρίου, 2021

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 400 κρούσματα στο ΑΠΘ

 Θεσσαλονίκη: Πάνω από 400 κρούσματα στο ΑΠΘ

Περισσότερα από 400 είναι τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μετά την επιστροφή των φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ωστόσο ο αριθμός κρίνεται ικανοποιητικός σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, τα συνολικά κρούσματα που αναφέρθηκαν στην Υγειονομική Επιτροπή του ΑΠΘ στις τέσσερεις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την έναρξη των μαθημάτων στις 11 Οκτωβρίου 2021 έως 7 Νοεμβρίου 2021, είναι τα εξής ανά κατηγορία:

  • Προπτυχιακοί και Μεταπτυχιακοί Φοιτητές: 378 επί συνόλου 51.577 ενεργών φοιτητών (0,73%)
  • Διδακτικό και άλλο προσωπικό (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ): 30 επί συνόλου 2.291 μελών (1,37%)
  • Διοικητικό προσωπικό των Τμημάτων: 4 επί συνόλου 237 μελών (1,69%).

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στις 11 Οκτωβρίου και αφορούσε έναν ανεμβολίαστο μαθητή του τμήματος Μαθηματικών. Από εκεί και έπειτα, καταγράφηκαν συνολικά 412 κρούσματα. Τα στοιχεία αυτά, χαρακτηρίζονται άκρως ικανοποιητικά από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, καθώς όπως επισημαίνουν η επιδημιολογική εικόνα της πανεπιστημιακής κοινότητας παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου.

Οι “τεχνοκράτες” του Τσίπρα- Ποιοί αναλαμβάνουν ρόλους δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Όλα τα πρόσωπα

Παράλληλη μετάδοση μαθημάτων

Πολλοί είναι, επίσης, οι καθηγητές, οι οποίοι θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα τόσο δια ζώσης όσο και εξ’ αποστάσεως ή ακόμα και να συνδυάσουν τους τρόπους.

Μάλιστα, η σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, αφουγκραζόμενη τις επιδημιολογικές συνθήκες της Θεσσαλονίκης, εξέτασε σοβαρά και από την πρώτη στιγμή το σενάριο δια ζώσης διδασκαλίας με τη συνοδεία παράλληλης ζωντανής αναμετάδοσης, ειδικά σε μεγάλα ακροατήρια και στις περιπτώσεις που φοιτητές – καθηγητές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στο ΑΠΘ, αρκετοί είναι οι ακαδημαϊκοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ZOOM για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, θέλοντας να προχωρήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς τον κίνδυνο διασποράς μέσα στο campus.

Πρόσφατα, μάλιστα, καθηγητές Σχολών του Πανεπιστημίου ενημερώνουν τους φοιτητές ότι «μετά την μάλλον επιτυχημένη παράλληλη μετάδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Zoom, στο εξής θα πραγματοποιείται αντίστοιχη παράλληλη μετάδοση όλων των επόμενων μαθημάτων στο Zoom».

Έκκληση για εμβολιασμό

Από τη μεριά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, απηύθυνε έκκληση προς τους ανεμβολίαστους φοιτητές να οδηγηθούν σε εμβολιαστικό κέντρο για να προστατευτούν απέναντι στην επέλαση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νόσησης και ιδιαίτερα της σοβαρής νόσησης.

«Για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη νέα έξαρση της πανδημίας απαιτείται ο εμβολιασμός όλων, σε συνδυασμό με την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο», υπογραμμίζουν παράλληλα πηγές της πρυτανείας του ΑΠΘ.