Ο Πρύτανης του ΑΠΘ διαψεύδει ότι υπήρξε προσπάθεια εισβολής στον πυρηνικό αντιδραστήρα

 Ο Πρύτανης του ΑΠΘ διαψεύδει ότι υπήρξε προσπάθεια εισβολής στον πυρηνικό αντιδραστήρα

Ο Πρύτανης Χαράλαμπος Φειδάς μιλώντας στο OPEN αρχικά εξήγησε πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας «είναι ένα μικρός αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας». «Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το τμήμα Φυσικής», σημείωσε.

Όπως τονίζει δεν έχει καμία προσπάθεια εισβολής στον χώρο αυτόν τις προηγούμενες ημέρες. «Από ότι γνωρίζω πριν 1.5 περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής».

Σε ερώτηση γιατί κάλεσε την αστυνομία για να παρέμβει το Σάββατο, ο πρύτανης απάντησε: «Υπήρξε μια προσπάθεια 15 ατόμων να παραβιάσουν με τροχό την περίφραξη του χώρου που γίνεται το νέο έργο της βιβλιοθήκης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας ενός έργου που κοστολογείται στο 1.3 εκατομμύρια. Από κει και πέρα η αστυνομική αρχή έχει την ευθύνη και την δυνατότητα να παρέμβει όταν τελούνται αδικήματα αξιόποινα. Η αστυνομία θεώρησε πως πρέπει να επέμβει και στη σχολή θετικών επιστημών γιατί κατά πάσα πιθανότητα θεώρησε πως εκεί βρίσκονται αυτά τα άτομα».

Σχετικά Άρθρα