ΑΠΘ/ΤΑ ΝΕΑ: Άγνωστοι επιχείρησαν να παραβιάσουν τον χώρο του πυρηνικού αντιδραστήρα

 ΑΠΘ/ΤΑ ΝΕΑ: Άγνωστοι επιχείρησαν να παραβιάσουν τον χώρο του πυρηνικού αντιδραστήρα

Απόπειρα επίθεσης από κουκουλοφόρους με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αν συνέβαινε αυτό, τότε πιθανότατα θα υπήρχε κίνδυνος έκλυσης ραδιενέργειας και ουρανίου!

Αυτό κατέθεσε το εκπαιδευτικό προσωπικό στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ για το γεγονός υπάρχει έντονη ανησυχία, τόσο στις Αρχές όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δε, αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι ορισμένοι από τους κουκουλοφόρους είναι έτοιμοι να… ξεπεράσουν τα άκρα.

Εάν η εισβολή ήταν επιτυχημένη ωστόσο, δηλαδή αν η πόρτα του χώρου ήταν πιο ευάλωτη, τότε τα πρώτα θύματα θα ήταν οι ίδιοι οι εισβολείς, αφού αυτοί θα αντιμετώπιζαν τις συνέπειες της διαρροής από το εργαστήριο, καθώς και όσοι θα έρχονταν σε επαφή με αυτές τις ουσίες. Επίσης, πιθανότατα θα καταστρεφόταν συσκευές μέτρησης ραδιενέργειας και ευαίσθητος εξοπλισμός, συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πριν λίγες ημέρες οι καταληψίες της Σχολής Θετικών Επιστημών κινήθηκαν προς το υπόγειο του κτηρίου, με σκοπό να φτάσουν στη Βιολογική Σχολή, η οποία τελούσε υπό κατάληψη για πολλά χρόνια, μέχρι που «έσπασε» μετά από αστυνομική επιχείρηση, το 2022. Οι γνωστοί-άγνωστοι εκεί κατέστρεψαν το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισης του πυρηνικού αντιδραστήρα χαμηλής ισχύος του Εργαστηρίου Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής, που παραχωρήθηκε από το ΑΠΘ το 1971, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού, «ο αντιδραστήρας έχει ποσότητα ουρανίου που αν υφίστατο προφανώς ζημιά θα εκτίθεντο σε ακτινοβολία οι εισβολείς του χώρου κι όσοι έρχονταν σε άμεση επαφή μαζί τους. Αυτό βεβαίως μπορεί να συνέβαινε κι αν παρέμεναν στον συγκεκριμένο χώρο αρκετή ώρα», όπως υπογραμμίζουν «Τα Νέα».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα για τους 49 συλληφθέντες έπειτα από τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση του περασμένου Σαββάτου, ενώ όλοι τους, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το δικαστήριο στις 29 Μαρτίου. Εντός του πανεπιστημιακού χώρου, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων κοντάρια, αστυνομικές χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, μεταλλικός κόφτης σιδήρου και πλήθος κλειδαριών, αντιασφυξιογόνες μάσκες και βαριοπούλες.

Σχετικά Άρθρα