ΑΠΘ: Εισαγγελική έρευνα μετά από δημοσίευμα για εισβολή σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα-Διαψεύδει ο Πρύτανης

 ΑΠΘ: Εισαγγελική έρευνα μετά από δημοσίευμα για εισβολή σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα-Διαψεύδει ο Πρύτανης

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε ο εισαγγελέας για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» περί «απόπειρας επίθεσης, με αλυσοπρίονο, από αγνώστους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας για να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή του Ιδρύματος». Το γεγονός πάντως διέψευσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς ο οποίος μιλώντας στο OPEN ανέφερε:

  • “Από ότι γνωρίζω πριν 1.5 περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής”.

Με εντολή προς τον εισαγγγελέα ποινικής δίωξης, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ.

Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, αφορούν τα εξής: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πριν λίγες ημέρες οι καταληψίες της Σχολής Θετικών Επιστημών κινήθηκαν προς το υπόγειο του κτηρίου, με σκοπό να φτάσουν στη Βιολογική Σχολή, η οποία τελούσε υπό κατάληψη για πολλά χρόνια, μέχρι που «έσπασε» μετά από αστυνομική επιχείρηση, το 2022. Οι γνωστοί-άγνωστοι εκεί κατέστρεψαν το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισης του πυρηνικού αντιδραστήρα χαμηλής ισχύος του Εργαστηρίου Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής, που παραχωρήθηκε από το ΑΠΘ το 1971, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού, «ο αντιδραστήρας έχει ποσότητα ουρανίου που αν υφίστατο προφανώς ζημιά θα εκτίθεντο σε ακτινοβολία οι εισβολείς του χώρου κι όσοι έρχονταν σε άμεση επαφή μαζί τους. Αυτό βεβαίως μπορεί να συνέβαινε κι αν παρέμεναν στον συγκεκριμένο χώρο αρκετή ώρα», όπως υπογραμμίζουν «Τα Νέα».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα για τους 49 συλληφθέντες έπειτα από τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση του περασμένου Σαββάτου, ενώ όλοι τους, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το δικαστήριο στις 29 Μαρτίου. Εντός του πανεπιστημιακού χώρου, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων κοντάρια, αστυνομικές χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, μεταλλικός κόφτης σιδήρου και πλήθος κλειδαριών, αντιασφυξιογόνες μάσκες και βαριοπούλες.

Σχετικά Άρθρα