Θεσσαλονίκη – Μπέργκαμο: Πολιτικό παρασκήνιο στο “blame game” για τη δραματική κατάσταση – Ευθείες βολές του πρωθυπουργού, απάντηση Τζιτζικώστα – Ζέρβα

 Θεσσαλονίκη – Μπέργκαμο: Πολιτικό παρασκήνιο στο “blame game” για τη δραματική κατάσταση – Ευθείες βολές του πρωθυπουργού, απάντηση Τζιτζικώστα – Ζέρβα

Ένας ιδιότυπος -υπόγειος- πόλεμος έχει ξεκινήσει τις τελευταίες δέκα ημέρες μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Παρότι συμμαχητές στο ίδιο κόμμα και συνδιεκδικητές της ίδιας θέσης, αυτής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας τα τελευταία αυτά 24ωρα έχουν μάλλον περισσότερα να τους χωρίζουν παρά να τους ενώνουν.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Στη σκιά του ελληνικό Μπέργκαμο -όπως αποκάλεσε η «Καθημερινή» τη Θεσσαλονίκη και με την ελπίδα να μη συνεχίσει το φονικό του έργο ο κοροναϊός- είναι προφανές ότι ο Covid-19 θα συμπαρασύρει μαζί του και κάποιες πολιτικές καριέρες, εθνικών και τοπικών πολιτικών παραγόντων.

Η ανταλλαγή βολών σε ετούτο το προσωπικό blame game, ξεκίνησε, αν δεν κάνουμε λάθος, στη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στις 12 Νοεμβρίου, όταν στο κλείσιμο της διαδικασίας ο πρωθυπουργός σημείωνε ειδικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης:

  • «Πιστεύω ότι αν όλοι γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. Το λέω ξεκάθαρα: Η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι -έστω όπως εορτάστηκε τελικά, ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου».

Οι βολές κατά του Απόστολου Τζιτζικώστα πρωτίστως, και του δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα δευτερευόντως, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς, επαναλήφθηκαν μάλιστα από τα χείλη ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι.

Οι βολές όμως έφθασαν στον… αποδέκτη τους, για τούτο και ο περιφερειάρχης σε δύο διαδοχικές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισε να απαντήσει σημείο προς σημείο στην κριτική που του ασκείται.

  • «Είναι προφανές ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα», αναγνώρισε ρίχνοντας και το δικό του «καρφί»: «Ως Περιφέρειες δεν μπορούμε να επιβάλλουμε lockdown. Μπορούμε να πούμε την γνώμη μας και την είπαμε. Ζητήσαμε μέτρα». Αποκάλυψε δε, ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να μην γίνει ο εορτασμός του τριημέρου 26 – 28 Οκτωβρίου με τον τρόπο που έγινε. Ζήτησε αλλά δεν εισακούσθηκε…

Αντιθέτως, ο Κων. Ζέρβας, και στη συνέντευξή του σήμερα στα «Παραπολιτικά», παραπέμπει για το μέλλον την όποια απόδοση ευθυνών ενώ επιλέγει να χαρακτηρίσει καλή τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό. Διαφορετικές συμπεριφορές, από δύο διαφορετικές προσωπικότητες (Τζιτζικώστας – Ζέρβας) με διαφορετική πορεία, για αυτό και απολύτως εύλογη η διαφορετική αντίδραση.

Ο Απ. Τζιτζικώστας, στέλεχος της ΝΔ και της νεολαίας της προηγουμένως, εξελέγη βουλευτής στη 2η τετραετία Καραμανλή, το 2007, σε ηλικία μόλις 29 ετών, απέτυχε ωστόσο να επανεκλεγεί δύο χρόνια μετά. Η αποτυχία αυτή μπορεί και να τον ευνόησε τελικά, αφού τον κράτησε έξω από τη μνημονιακή φθορά του πολιτικού συστήματος, κατάφερε όμως να κάνει δυναμικό come back διαδεχόμενος το 2013 τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στη θέση του περιφερειάρχη, όταν εκείνος κηρύχθηκε έκπτωτος.

Όμως, ο Απ. Τζιτζικώστας ένιωθε έτοιμος για το επόμενο μεγάλο βήμα της πολιτικής του καριέρας, παρά το νεαρό της ηλικίας του, χαρακτηριστικό που μετέτρεψε σε πλεονέκτημα απέναντι στο νεαρό επίσης, τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: διεκδίκησε τη θέση του προέδρου της ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές του 2015 -6. Παίζοντας δυνατά το «χαρτί» της Βόρειας Ελλάδας, όπου παραδοσιακά άλλωστε η «γαλάζια» παράταξη έχει σημαντικά προπύργια -είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Μάκης Βορίδης από τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ υποστήριξε την υποψηφιότητά του- πέτυχες να καταγράψει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό.

Απέναντι στους βασικούς διεκδικητές, Ευάγγ. Μεϊμαράκη (39,8%) και Κ. Μητσοτάκη (28,5%), ο νυν περιφερειάρχης πήρε ποσοστό 20,3%, ποσοστό διπλάσιο από τον τέταρτο μνηστήρα της θέσης, τον Αδ. Γεωργιάδη (11,4%). Ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων που προσέφερε την «προίκα» του στον τελικό νικητή, κάνοντας το β’ γύρο ντέρμπι, έγινε αντιπρόεδρος του κόμματος και υπουργός. Ο Απ. Τζιτζικώστας που επέλεξε την απόλυτη ουδετερότητα αφήνοντας τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν μόνοι τους, δεν έγινε τίποτε. Το τελικό αποτέλεσμα, υπέρ του Κ. Μητσοτάκη, ήταν οριακό: 52,43% έναντι 47,57% έναντι του Ευάγγ. Μεϊμαράκη –και διαμορφώθηκε ως τέτοιο χάρη στην ουδετερότητα του βορειοελλαδίτη πολιτικού.

Ο οποίος συνέχισε, από την επομένη, τη δουλειά του στην Περιφέρεια: η θριαμβευτική επανεκλογή του, από τον πρώτο γύρο μάλιστα τη φορά αυτή, με το θηριώδες 62%, ήταν εκ των πραγμάτων μια ηχηρή απάντηση των ψηφοφόρων της Κεντρικής Μακεδονίας για το έργο και την εν γένει πολιτική παρουσία του.

Τι θα γράψει το επόμενο επεισόδιο της πολιτικής διαδρομής του ουδείς μπορεί να γνωρίζει ωστόσο.

Σχετικά Άρθρα