• 22 Ιουνίου, 2021

Θεοδωρίδου: Γιατί όσοι έχουν νοσήσει θα κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου

 Θεοδωρίδου: Γιατί όσοι έχουν νοσήσει θα κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου

Τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, στην οδηγία οι εμβολιασμένοι να κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι μέχρι στιγμής γνωρίζαμε απλώς ότι είναι σπάνια η επαναλοίμωξη μετά από νόσηση. Και οι μελέτες ανέφεραν προστασία πέντε με επτά μήνες.

«Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ, που αναφέρει ότι τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και προστατεύουν από τον κοροναϊό. Η μελέτη έγινε σε επαγγελματίες υγείας και διερευνήθηκε η κινητική των αντισωμάτων και για τις δύο βασικές του πρωτεΐνες».

Αυτοί οι υγειονομικού είχαν νοσήσει και είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου. «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει τη φυσική ανοσία για ένα χρόνο και κατά 96% τη μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης και παράλληλα καλύπτει τα στελέχη από τη βρετανική μετάλλαξη και κάποια από την Νοτίου Αφρικής», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Μάλιστα, τα αντισώματα αυξάνονται κατακόρυφα, όταν κάποιος που έχει νοσήσει έχει κάνει και μία δόση του εμβολίου.

Η ίδια ανέφερε ότι υπήρξαν και υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, με κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Γι’ αυτό και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είχε τροποποιήσει τις συστάσεις, μετά τη νόσηση να γίνονται δύο δόσεις του εμβολίου. Πλέον, θα γίνεται μία δόση του εμβολίου, που παίζει τον ρόλο επαναληπτικής δόσης», συμπλήρωσε.

Ανοσοκατεσταλμένοι και μεταμοσχευμένοι
Άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμόσχευση ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι, δείχνει ότι με δύο δόσεις εμβολίου το 46% είχαν ικανοποιητική προστασία. Δηλαδή όχι μεγάλη, αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη των ανθρώπων που είναι δίπλα τους είναι μεγάλη. Γι’ αυτά τα άτομα αναμένονται νέες συστάσεις, μήπως χρειάζονται και τρίτη δόση.