Σχεδόν 5000 εμβολιασμοί κατά της Covid πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες

 Σχεδόν 5000 εμβολιασμοί κατά της Covid πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των πολιτών στις πρόσφατες εμβολιαστικές συστάσεις του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αφού ήδη τα πρώτα 24ωρα που άνοιξε η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid, έχουν κλειστεί πάνω από 20.000 ραντεβού και έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 5.000 εμβολιασμοί πολιτών, που στην πλειονότητά τους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η εμβολιαστική περίοδος 2023-2024 για την κάλυψη με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid των πολιτών στους οποίους απευθύνονται οι συστάσεις εμβολιασμού έχει αρχίσει με μεγάλη ανταπόκριση, αφού (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως την Παρασκευή 20/10) έχουν ξεπεράσει τις 20.000 τα ραντεβού που κλείστηκαν για εμβολιασμό και ήδη είχαν πραγματοποιηθεί 4912 έως χτες (Παρασκευή).

Αυτά ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, στο περιθώριο της ενημέρωσης της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου, προς τους ιατρικούς συντάκτες για τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού.

Μάλιστα, η κα Αγαπηδάκη πρόσθεσε ότι «από τις 16/10, που ξεκίνησαν τα πρώτα ραντεβού και οι πρώτοι εμβολιασμοί στα 352 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, το ωράριο λειτουργίας των κέντρων ήταν 8πμ με 4μμ, αλλά καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν κενά για άμεσο κλείσιμο των ραντεβού, αποφασίστηκε η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους από τις 8πμ έως τις 8μμ».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «υπήρχαν διάφοροι παράγοντες με βάση τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών υπολόγισε κατά προσέγγιση τον αριθμό των πολιτών που θα προσέλθουν για τον εμβολιασμό κατά της Covid, αλλά εάν συνεχίσουμε με τον ρυθμό που ξεκινήσαμε, θα διαψεύσουμε τις εκτιμήσεις της επιτροπής και χαίρομαι πολύ για αυτό. Υπάρχει, προς το παρόν, αρκετή ζήτηση για ραντεβού, παρακολουθούμε το πώς διαμορφώνεται αυτή σε κάθε περιοχή και αν χρειαστεί θα ανοίξουμε και επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα. Προς το παρόν, ξεκινήσαμε με τα 352 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, και ανάλογα με τη ζήτηση των πολιτών θα κινηθούμε».

Κύριος στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Αξίζει εδώ, να υπενθυμίσουμε ότι πλέον οι εμβολιασμοί κατά της Covid γίνονται με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5, και όπως επανειλημμένα επεσήμαναν στην πρόσφατη ενημέρωση (16/10) και η κα Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Θεοδωρίδου, μπορεί δικαιούχοι του εμβολιασμού να είναι όλοι οι πολίτες (δηλαδή δεν απαγορεύεται στα άτομα που δεν ανήκουν στις ομάδες σύστασης να εμβολιαστούν), αλλά κύριος στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και όχι ο μαζικός εμβολιασμός, καθώς έχει πλέον ξεπεραστεί η οξεία φάση της πανδημίας.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

  • άτομα άνω των 60 ετών
  • άτομα από 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα (και σοβαρά υποκείμενα) νοσήματα
  • τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα
  • οι έγκυες
  • οι και επαγγελματίες υγείας, λόγω αυξημένης έκθεσης στον SARS-CoV-2.

Σχετικά Άρθρα